A 3 legerősebb vírusgyilkos gyümölcs

Szeretnéd megerősíteni immunrendszeredet influenzaszezon előtt? Vagy a gyógyuláshoz kell a természetes támogatás?

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Erős vírusellenes hatásukról elsősorban a citrusfélék ismertek. Ezek azonban szinte soha nem olyan frissek, mint az idénygyümölcsök. A hűvös, esős idő beköszönte előtt még felturbózhatod szervezetedet néhány utolsó őszi gyümölccsel is. Bemutatjuk, melyek fogyasztásával erősítheted meg annyira immunrendszeredet, hogy az ellenálljon a vírusok támadásának.

Gránátalma

Az ősz egyik legizgalmasabb gyümölcse a gránátalma. A kemény héja alatt apró, piros - drágakövekre emlékeztető - magok rejlenek. Nálunk sajnos kevésbé terjedt el, pedig ideje lett volna rá, hiszen írásos feljegyzések szerint már nyolcezer évvel ezelőtt is foglalkoztak a termesztésével, sőt, a legtöbbet említett gyümölcs a Bibliában.

A kutatók nem csupán vírusellenes hatását igazolták, hanem bebizonyosodott, hogy a gombák és baktériumok ellen is védelmet biztosít. Fogyasztásával tehát nem csupán az influenzát előzheted meg, hanem elejét veheted a visszatérő Candida-fertőzésnek is. A benne található ellágsav nevű vegyület pedig védelmet biztosít a szervezetbe kerülő méreganyagokkal szemben.

És, ha mindez nem volna elég, további jó hír, hogy mangántartamának köszönhetően erősíti a fogakat és a csontokat. Ha meg akarod őrizni egészségügyi szempontból előnyös tulajdonságait, fogyaszthatod nyersen, ízesítheted vele a reggeli müzlit, kifacsarhatod a levét, de semmiképp se főzd, mert úgy számtalan jótékony hatását elveszti.

Szőlő

Sokat hallhatsz manapság a szőlő jótékony hatásairól. Nem véletlen, hiszen - elsősorban a kékszőlő - jócskán tartalmaz olyan fitovegyületeket, melyek segítségével erősítheted immunrendszeredet. A kékszőlő fogyasztása az egyik legjobb módszer a daganatos betegségek megelőzésére. A benne található antocianin nevű festékvegyületek gátolják a rákos sejtek szaporodását.

Antioxidáns gyümölcsök

Nézegess képeket!

Elolvasom

Flavonoidtartalmának köszönhetően gátolja a vérrögképződést, csökkenti az LDL-koleszterin szintjét, valamint enyhíti a légúti betegségek okozta panaszokat. Mindezen kívül vírusellenes hatásának köszönhetően védelmet biztosít a kórokozók támadásaival szemben.

Mit tudnak a franciák?

A francia parodoxon is ezen a gyümölcsön alapszik. Szakemberek sokáig kutatták annak a különös ellentétnek az okát, hogy, bár a franciák több zsíros ételt fogyasztanak más európai országok lakóihoz képest, kisebb valószínűséggel alakul ki szív- és érrendszeri betegségük. A magyarázat a vörösborban található polifenoloknak köszönhető. Ezek a vegyületek már a gyomorban kifejtik gyulladásgátló és szabadgyök-semlegesítő hatásukat, és védelmet biztosítanak az artériák számára.

Feketeszeder

A gyümölcs kissé savanykás íze tudósít arról, hogy C-vitamin-tartalma nem elhanyagolható. Fogyasztásával tehát erősítheted az immunrendszered, és leküzdheted a vírusokat. A feketeszeder kék színe utal magas antocianin-tartalmára, így a kékszőlőhöz hasonlóan semlegesíti a káros szabadgyököket.

Magas folsavtartalma miatt fogyasztásával megelőzheted a vashiányos vérszegénység kialakulását - ami a nők esetében meglehetősen gyakori probléma. A benne lévő kvercetin nevű flavonoid jelenleg is több kutatás tárgyát képezi. Már bebizonyosodott, hogy védelmet biztosít a rák, valamint a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben, de egyes vizsgálatok szerint megelőzi a szürkehályog kialakulását is.

A gyümölcs antioxidáns tulajdonságának köszönhetően az agysejteket is védi. Állatkísérletek eredményei szerint a feketeszeder-fogyasztással - bizonyos szintig - elkerülhető a memóriaromlás, sőt, akár vissza is fordítható az időskori feledékenység.

Ezt is szeretjük