32 kilót fogyott Erika 9 hónap alatt: súlyos autóbalesete után döntött az életmódváltás mellett
A 35 éves kétgyermekes édesanya, Erika 32 kilót fogyott 9 hónap alatt, ma már ő segít másoknak az álomalak elérésében.

cover-ok
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Biztató és motiváló történetet mutatunk be egy olyan erős nőről, aki ugyan rengeteg megpróbáltatással került szembe az élete során, akaratereje és elhatározása erősebb volt, ennek hála pedig nemcsak rengeteget fogyott, de ma már ő az, aki segít másoknak céljaik elérésében.

A 35 éves kétgyermekes édesanya, Erika gyerekkorától kezdve hadilábon állt a súlyával. Mint a legtöbb tini, ő sem volt megelégedve a külsejével, és édesanyja kritikus szavai is közrejátszottak abban, hogy fiatalon önértékelési gondokkal küzdött. Édesapja halála és egy súlyos autóbaleset vezetett odáig, hogy átértékelje életét. A balesete nemcsak azt mutatta meg számára, hogy hirtelen mindent elveszíthet, hanem azt is, mennyi mindent nem mutatott még meg magából másoknak, és készen állt arra, hogy ne csak sodródjon, de átvegye az irányítást élete felett, ami pedig a legfontosabb, megtanulja értékelni a saját életét. 9 hónap alatt 32 kilót sikerült leadnia, ma már ő nyújt támaszt és segítséget azoknak, akik változtatni szeretnének az életükön.

"Gyerekként nem éreztem azt, hogy támogatnának"

- Fiatal, serdülő lányként sosem voltam magammal megelégedve, de ha ez nem lett volna elég, az én kritikus édesanyám is igen nagy szerepet játszott abban, hogy a gondolataim állandóan a saját testsúlyom körül forogjanak. Édesanyámmal az idő múlásával barátnők maradtunk, és remek a kapcsolatunk, de akkor minden egyes kritikát hatalmas csapásként éltem meg. Gyerekként azt tapasztaltam, hiába ő a legnagyobb támaszom, mégis gyakran azzal szembesít, milyen kövér leszek, ha nem figyelek a táplálkozásomra. Bizonyára sokaknak ismerősek azok a mondatok, hogy: húzd ki magad! Hogy nézel ki? Nem sajnálom tőled az ételt kislányom, de nagyon el fogsz hízni! Elhatároztam, hogy jó, akkor diétázom, de valljuk be őszintén, gyerekként ezt akkor nem nagyon tudtam kivitelezni, hiszen nem volt saját számítógépem vagy telefonom, hogy utána tudjak olvasni a dolgoknak. Gyerekként talán az volt a legnagyobb baj, hogy nem éreztem azt, hogy támaszom lenne. Mintha valahogy nem hitt volna bennem, emiatt pedig sokszor feladtam. Mindig azon viccelődtünk, mikor édesanyám valami istenit főzött: "Erikám, te nem fogyózol?" "Ó, majd holnaptól!" És ez így is volt egész életem során – mondta Erika, akinek az életére teljesen kihatott a bizonytalanság, és sosem érezte magát elég erősnek ahhoz, változtasson.

Erika nem szerette magát fotózni annak idején, ma már azonban szívesen oszt meg magáról dögös fotókat.
Erika nem szerette magát fotózni annak idején, ma már azonban szívesen oszt meg magáról dögös fotókat.
Fotó: Patyi Erika

Sosem hittem magamban, bármilyen diétába belekezdtem, mindig az lett a vége, hogy ez nekem nem megy. Folyton másokhoz mértem magam, utáltam a tükörképem. Már édesanya voltam, amikor próbáltam edzőterembe járni, de elég hamar rá kellett döbbennem, mennyire félénk vagyok mások előtt, és milyen nehezen tudok egy-egy feladatot megcsinálni anélkül, hogy a gátlásaimat le tudnám küzdeni, és ne azt figyeljem, éppen ki mit néz rajtam. Akkor sem tudtam elfogadni magam, mégis sokkal könnyebb volt azzal takarózni, hogy a párom így is szeret, akkor minek ez a felesleges szenvedés és cécó? Ezzel letudtam egy újabb sikertelen diétát. Pedig ma már tudom, az akaraterő igenis létezik. De akkor könnyebb volt kifogásokat találni, mintsem tudatosan elkezdeni az életmódváltást. Nincs olyan, hogy neked ez nem megy! Csak olyan, hogy nem akarod! – mondta.

A cikk az ajánló után folytatódik

"Az autóbaleset után egy új ember lett belőlem"

Erika 2020 januárjában tragikus hirtelenséggel veszítette el szeretett édesapját, hatalmas űrt hagyva lelkében. Ugyanabban az évben nyáron hároméves kislányával és gyerekkori barátnőjével súlyos autóbalesetet szenvedett. Csak a szerencsén múlt, hogy épségben megúszták a frontális ütközést. Attól a naptól kezdve Erika számára minden más volt, és teljesen megváltozott a hozzáállása az élethez.

- Az akkor 3 éves kislányom is bent ült a kocsiban. Pillanatok alatt arra eszméltem, hogy lesodródtunk az autópályáról, és frontálisan nekicsapódunk egy vastag fának. Hallani a gyermeked sírását, és azt, hogy darabokra hull körülötted minden. Hallani, ahogy az emberek rohannak hozzátok, hogy kimentsenek, ha egyáltalán éltek. Próbálod felfogni, mi történt, és kiabálsz nekik, mentsék ki a gyermeked. De ott van melletted a gyerekkori barátnőd, akinek volt annyi lélekjelenléte, hogy kimásszon, és kitépje a kocsiból a gyermeked, miközben az autó fejjel lefelé állt, és az olaj is szivárgott belőle. Még bent vagy, be vagy szorulva, az életed pillanatok alatt lepörög, és mindent megadnál azért, hogy csak egy percre lásd a gyermekeidet. De egyszer csak megérzed a barátnőd kezét, ahogy segít neked kirántani a beragadt biztonsági övet, és segít kimászni az autóból. Míg élek, nem tudok neki elég hálás lenni. Mindenki azt mondta a történtek után, nem értik, hogy élhettük ezt túl. Talán az élet csodája? Még nem volt itt az időnk? Talán édesapám vigyázott ránk. Máig nem tudom. Azon a napon, 2020. június 28-án egy új ember lett belőlem. A baleset nem csak azt mutatta meg, hogy hirtelen mindent elveszíthetek, de megértette velem, miért is kell élnem – mondta Erika.

Az autó teljesen összeroncsolódott, csoda, hogy sértetlenül túlélték a balesetet.
Az autó teljesen összeroncsolódott, csoda, hogy sértetlenül túlélték a balesetet.
Fotó: Patyi Erika

"Eddig mindennel foglalkoztam az életemben, csak saját magammal nem"

Másnap a fiatal édesanya elővette a mérleget, és először érezte azt, bármennyit is mutasson a kijelző, megbirkózik vele. Akkor 95 kilogrammot nyomott. Azon a reggelen nagyon nagy erőt érzett magában ahhoz, hogy változtasson az életén. Mert bevallotta, addig mindennel foglalkozott az életében, csak saját magával nem.

- Azon a reggel mintha minden a helyére került volta. Átvettem az irányítást az életem felett. Aznap reggel belenéztem a tükörbe, és már nem azt kerestem magamban, mi az, ami miatt nem vagyok szép, vagy miért ilyen vonalakat mutat a tükör, de úgy tekintettem magamra, mint egy édesanya, aki megmutatja, milyen is két gyerekkel egyedül maradva, a semmiből újra felküzdenie magát. Napokig az internetet bújtam, volt, hogy csak abból állt a napom, hogy kijegyzeteltem, mit mivel érdemes enni, mennyi kalóriát kell bevinni egy nap, hogy tudom az étkezéseim kiváltani más alapvető, de egészséges élelmiszerekkel. Jártam a boltokat, megismertem a növények és fűszerek hatásait. Sok előadást hallgattam meg videómegosztó csatornákon. Teljes elszántsággal készítettem fel magam lelkileg az új kalandra.

Mindkét fotó a fogyása után készült. 32 kilót adott le 9 hónap alatt.
Mindkét fotó a fogyása után készült. 32 kilót adott le 9 hónap alatt.
Fotó: Patyi Erika

Fokozatosan hagytam el a cukrot az étrendemből, és megismerkedtem az eritrittel. Fokozatosan tértem át a teljes kiőrlésű lisztre, a csírákra, a kókusztejre vagy a kókuszolajra. Addigra azt is tudtam, mennyire jó hatással van a szervezetre és a fogyásra az avokádó, a méz, esetleg az élesztő. A végén komplett receptfüzetem lett, amiből mindennap finomabbnál finomabb ételeket főztem. Hamar azt éreztem, nem nehéz az életmódváltás, hiszen hihetetlen, mennyi mindent ehetek ugyanúgy, csak mégis egy kicsit másképp.

15 ezren követik a TikTokon

Erika egyre erősebbnek, szabadabbnak érezte magát, és a sport is fontos szerepet kapott az életében.

- A második héten 10 perces edzéssel kezdtem. Volt, hogy napokig néztem az edzős videókat, majd az áttörést az ötödik hét hozta meg számomra. 35 percet tornáztam úgy, hogy nem álltam meg. Zokogtam örömömben, és nem érdekelt, hogy nézek ki, fogtam a kamerám, és megmutattam ezt az őszinte pillanatot a TikTokon. Záporozni kezdtek a levelek és a megkeresések felém, hogy meséljek többet, legyenek motivációs videók, segítsek másoknak is. Nem kellett sok idő, és megszületett az első TikTok-videóm, de Facebookon is aktív vagyok. Azóta lassan 15 ezren vagyunk, és minden egyes nap itt vagyok nekik, hogy segítsek, hogy buzdítsam és támogassam őket, immár 9 hónapja. Azt vallom, hogy csak azért, mert édesanya vagy, nem kell befészkelni magad az otthonodba és kifogásokat keresni, miért nincs rá időd. Mindenkiben ott az erő, a kitartás, csak elő kell csalogatni, nem kell egyedül megküzdeni vele. Ha egy kis embert ki tudunk hordani 9 hónapig, akkor egy új életmódot is be tudunk építeni ennyi idő alatt az életükbe – árulta el Erika, akinek két gyermeke, a négyéves Gréta és 14 éves fia, Dávid is büszke édesanyjuk átalakulására, mi több, vele együtt tornáznak.

Erika annak idején és most.
Erika annak idején és most.
Fotó: Patyi Erika

Amikor edzek, odajön hozzám Gréta, hozza a kis gumiszalagot, és velem hasprésezik, a nagyfiam, Dávid is velünk együtt edz. Támogatjuk egymást. Nincs nagyobb öröm egy anya életében, mint mikor a gyermekednek nem "csak" egy édesanya, de a legjobb barátja és példaképe vagy – árulta el Erika, akinek édesanyja is büszke lánya elért eredményeire.

Fogyástörténet: 50 kilót fogyott másfél év alatt Angéla

A 43 éves édesanya sosem sportolt korábban, és többfajta fogyókúrát is kipróbált, de mindig elgyengült, a nehezen leadott pluszkilók pedig egyre gyorsabban kúsztak vissza rá. Komoly egészségügyi problémái lettek, és úgy érezte, változtatnia kell az életén. Közel 160 kilóról indult, és másfél év alatt 50 kilót sikerült leadnia.

Borító- és ajánlóképek: Patyi Erika

Ezt is szeretjük