Mindegyik cukor! 7 megnevezés, ami átver az élelmiszercímkéken
Ha fogyni szeretnéd, tartsd észben, hogy a következő megnevezésű összetevők is hizlalnak.
- Szuper könnyű hidratálók: pótolják az elvesztett nedvességet, és ragyogóvá teszik a bőrt – Árakkal, lelőhelyekkel »
- A Stranger Things 20 éves színésznőjét így nem láthattad a sorozatban: Sadie Sink dögös, nőies ruhákra váltott »
- Az 52 éves Naomi Campbell piszkosul szexi, pedig csak a lábát villantja meg: ez lesz az őszi divat »

- Gesztesi Károly 3 gyereke a címlapon: Panka, Dávid és Márkó sosem volt látható így együtt
- Mi Kanada fővárosa? 10 kérdéses kvíz a világ országairól, amit illik tudni
- Hajdú Pétert kirakták a Szigeten az RTL VIP-ból: Sebestyén Balázs kotyogta ki
- 5 kérdés, ami megmutatja, mennyire intelligens valaki - Hány igen válaszod lett?
- Ha erről a telefonszámról hívnak, tilos felvenni! Így dolgoznak a csalók az OTP nevében
Cukor: a modern élelmiszeripar íz- és állagjavítója, tartósítószere. Mivel az átlagos vásárló nemigen nézi az élelmiszerek címkéjén látható összetevőket, kevés fogalma van arról, hogy valójában mennyi cukrot visz be a szervezetbe.
Az áruházakban kapható kész-, illetve félkész ételek döntő többsége hozzáadott cukrot tartalmaz, amit érdemes beleszámolni a napi cukorfogyasztásba.
A WHO ajánlása
Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint legfeljebb a napi teljes kalóriabevitel 10%-át teheti ki a hozzáadottcukor-fogyasztás. Ez nagyjából 50 grammot, azaz 12 teáskanál cukrot jelent. Egy új kiegészítés szerint azonban ha fogyni szeretnél, érdemes 5%-ban maximalizálnod a napi cukorbevitelt. Erről bővebben olvashatsz korábbi cikkünkben.
Ebbe a mennyiségbe csak az ipari feldolgozás, valamint a főzés, az élelmiszerek otthoni édesítése során használt cukrok számítanak bele. A friss gyümölcsök, zöldségek, illetve tejtermékek cukortartalmát nem kell beleszámolni.Mindegyik cukor!
Az élelmiszercímkéket böngészve nemcsak a cukor szóra kell felkapnod a fejed, az alábbi elnevezések lényegében egytől egyig hozzáadott cukrot takarnak. Ezeket tehát érdemes figyelembe venni, ha fogyni szeretnél. Ugyancsak hasznos infó, hogy minél előbb szerepel az összetevők listájában a cukor, illetve valamelyik az alábbiak közül, annál nagyobb arányban tartalmazza az adott táplálék.
Glükóz
A szacharóz - vagyis az asztali cukor - 50% glükózból, 50% fruktózból - szőlőcukorból - áll. A glükóz lebontása a sejtekben történik: voltaképpen ez a sejtek legfontosabb üzemanyaga, a test ebből nyeri az energiát. Probléma csak akkor van, ha a szükségesnél többet viszel be.
Fruktóz
A szacharóz másik felét teszi ki a gyümölcscukorként is ismert fruktóz. Sokan gondolják, hogy ez hozzáadott formában is jobb választás, mint a hagyományos cukor, ám mivel szinte teljes egészében a májban bontódik le, túlzásba vitt fogyasztása nagyon megterhelheti a test legfontosabb méregtelenítő szervét. Erről bővebben olvashatsz korábbi cikkünkben.
Kukoricaszirup
Különböző élelmiszerekben - például reggelizőpelyhekben, üdítőkben - használják édesítőként. Számítások szerint a magyarok évi 16 kilogrammot fogyasztanak, ami azért probléma, mert a finomított cukoréhoz hasonló veszélyeket rejt magában. Tudj meg többet róla!
Méz
A méz jóval egészségesebb, mint a kristálycukor, hiszen körülbelül 18 féle aminosav van benne, emellett baktériumölő hatású, és ásványi anyagokban is bővelkedik. Ha azonban az alakodról van szó, tudnod kell, hogy semmivel nem jobb a sima szacharóznál. Tudj meg többet a méz hatásairól!