Így válaszolnak a belső szerveid, amikor megeszel egy kiskanál cukrot
Nem csak a kalóriákkal van baj.

cukor szorva
beauty and style
Top olvasott cikkek

100 gramm cukor 390 kalória, egy púpozott teáskanálnyi mennyiség pedig nagyjából 30 kalória, így sok diétázó gondolja azt, hogy ez - például kávéba keverve - még éppen belefér.  

A cukorral azonban nem a kalóriatartalma a fő probléma, hanem a testre gyakorolt hatása. Noha a kis adagok ártatlannak látszanak, valójában nagyon gyorsan el lehet érni az egészségtelen mennyiséget. Az American Heart Association például azt javasolja, hogy a nők ne fogyasszanak napi hat kiskanálnál többet, míg a férfiaknak nagyjából kilenc legyen a maximális mennyiség.

Fontos, hogy ez az ételekhez hozzáadott, finomított cukrokra értendő, melyeket feldolgozási eljárások során különböző növényekből nyernek ki. Nem számítódik azonban ebbe bele az olyan cukor, amit az egész zöldségek, gyümölcsök tartalmaznak, ezeket ugyanis a cukrok felszívódását lassító rostok kíséretében viszed be, így másképp hatnak. Mi történik azonban a finomított cukrokkal a testben?

A cukor hatása

Jobb esetben valamilyen rosttartalmú ételbe került a finomított cukor, ami lassítja egy kicsit a szénhidrátok felszívódását. A legrosszabb eset azonban az, amikor cukros üdítőt vagy cukrozott kávét iszol, ilyenkor ugyanis a folyadékból nagyon hamar tápanyaghoz jut a szervezeted.

cukor fajtak

A cukor egyszerű cukrokra bontva a vékonybélben szívódik fel, inzulinválaszt vált ki, és megemeli a vércukorszintet. Ezzel nincs is probléma, ha folyamatosan, lassan biztosított a felszívódás, ám ha hirtelen löket formájában érkezik a cukor, mellyel hirtelen nem tud mit kezdeni a test, akkor elkezdenek épülni a zsírtartalékok, sőt, a szervek is megszenvedik a dolgot. Elmondjuk, melyikkel mi történik.

  • Az agy működését állandó jelleggel befolyásolhatja, ha rendszeresen cukros dolgokat eszel. Nemcsak függőség alakul ki, és egyre jobban kívánja a szervezeted a magas vércukorszint okozta pörgést, de a nagy hullámvölgyek miatt a depresszió hajlama is megnő.
  • A szív- és az érrendszer lerakódások, gyulladásos megbetegedések formájában sínyli meg a rendszeres egészségtelen táplálkozást.
  • A bőr fehérjéi beépítik saját szerkezetükbe a cukrot. Ez felgyorsítja az öregedési folyamatokat, így mély ráncokhoz vezet.
  • A vesék finom szűrőit szintén károsíthatja a túl sok édesség. A diabétesz az egyik leggyakoribb oka a veseelégtelenségnek.
  • A nemi szervekre a cukor az érrendszeren keresztül hat. A gyengülő vérkeringés a férfiaknál impotenciához, a nőknél a libidó csökkenéséhez vezethet. 
  • Az ízületeket a gyulladásos problémák fenyegetik. Mivel a cukorban gazdag étrend miatt emelkedik a gyulladáskeltő citokinek száma, könnyen arthritis alakulhat ki.

Ebből is jól látszik, hogy ha az elfogyasztott cukor hirtelen dobja meg a vércukorszintet, abból sok-sok probléma származik, ez azonban még nem minden. A vércukorszint ezt követően gyorsan ismét visszaesik, ami ahhoz vezet, hogy ismét megéhezel, sőt, az édes dolgokat fogod kívánni. Ez pedig már az étvágynövekedéssel és a hízással is szorosan összefügg.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mivel rendszeres, mértéktelen fogyasztása komoly egészségügyi következményekkel járhat, érdemes a cukorral nemcsak a diéta alatt csínján bánni. Ha szeretnél fokozatosan leszokni a cukorról, ezt érdemes elolvasnod, míg ha egészséges, diétás helyettesítőt keresel, akkor itt tájékozódhatsz.

Cukor nélkül is ehetsz finomat

Mutatjuk, hogy készíthetsz diétás édességeket almából! Ezekkel a házi finomságokkal csak természetes cukrokat viszel be sok-sok rost kíséretében, így nem dobják meg a vércukorszintedet.

Ezt is szeretjük