Mennyit lehet csalni a diéta során? Ez a maximum, ha jó eredményeket akarsz
Nem lehet mindig minden étkezés tökéletes, de valahol meg kell húzni a határokat.

no hamburger
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha szeretnél lefogyni, akkor valószínűleg egyszerre több dolgon is változtatnod kell. Lehetséges, hogy többször kell enned, mint szoktál, változtatnod kell az adagokon, vagy éppen csupa olyasmit vagy kénytelen enni, amihez nem szoktál hozzá.

Az állandó kalóriaszámolás, a porciók méricskélése és az ételek összetevőinek böngészése könnyen nagyon terhelő lehet. Hiába választasz egy jól tartható, hosszútávon is egészséges, az életmódváltást támogató diétát, a régi szokások még így is vissza fognak húzni, és arra csábítanak, hogy csalj.

Csalás a diétában

Még akkor is, ha a diéta alatt nem koplalsz, egészen biztosan lesz olyan, hogy nagyon megkívánsz valamit, ami sajnos a tiltólistán szerepel. Ha engedsz ennek a kísértésnek, akkor áthágod az étrend szabályait, azaz csalsz. A vágyott ételt befalni biztosan nagyon jó érzés, kérdés azonban, hogy ez nem teszi-e teljesen tönkre a diétát.

hizlalo cukros etelek

Ahhoz, hogy az étrendi változtatásokkal fogyást érj el, arra van szükség, hogy kevesebb kalóriát fogyassz el, mint amit a tested eléget a mozgás és a létfenntartás - légzés, a testhő termelése - során. Ez a csalóétkezésekre és -napokra is vonatkozik. Amíg a csalással nem esel túlzásba, egyáltalán nem tilos. 

Megkívántál egy kis csokit? Ahelyett, hogy a kalóriákat nem számolva elmajszolnál egy egész táblányit, inkább alakítsd át úgy a napodat, hogy néhány kocka beleférjen. Ha ez semmiképpen nem megy, és egy alkalommal kontrollálatlanul étkezel, figyelj rá oda, hogy ezután húzd meg a határt.

Ne legyen egy csalóétkezésből csalónap, abból pedig csalóhétvége, mert azzal akár egy-két hét eredményeit is romba döntheted. Ez a többségnél akkor működik, ha betartja a 80-20-as szabályt. Eszerint az étkezések 80%-ában tartja a diétát, 20%-ban nem. Jobb eredmények érhetőek el azonban, ha ez inkább 90-10-re módosul.

Egy, a Molecular Nutrion and Food Research hasábjain megjelent tanulmány szerint, ha heti mindössze három nap csalsz, azzal már éppen annyit ártasz, mint akkor, ha a maradék négy napon sem figyelnél az étkezésedre. A csalónapokon ugyanis mértéktelen túlevés jellemzi a diétázókat, mely bőven kalóriatöbbletet hoz létre, és még a bélflóra számára is roppant káros.

A cikk az ajánló után folytatódik

A csalóétkezések egyik problémája, hogy általában csupa olyan ételeket kívánnak meg a diétázók, melyek növelik az étvágyukat - cukor, péksütemények. Éppen ezért a kicsi csalás hamar még többhöz vezet.

Egy másik gond, hogy a rendszeres elhajlás nem segíti a tartós, végleges fogyáshoz szükséges új szokások kialakítását, azt a szemléletet erősíti ugyanis, hogy a diéta lemondással, kellemetlenséggel jár. 

Ennél is jobb, ha úgy alakítod ki az étrendedet, hogy egyáltalán ne kelljen csalni. Ahelyett, hogy gyorsan próbálnál lefogyni, tűzz ki tartható célokat. Kiváló megoldás, ha megtanulod hizlaló kedvenceidet diétás változatban elkészíteni. Szinte minden recept kalóriatartalmából lehet faragni, sőt, az édes ízek is pótolhatóak.

Szintén jó lehetőség, ha az étrended kialakításában táplálkozástanácsadó segítségét kéred. Az általános étrendekkel szemben itt lehet azzal számolni, milyen ételeket szeretsz a legjobban, és valószínűleg meg lehet oldani, hogy ne kelljen ezekről teljesen lemondanod.

Hizlaló húsok

Sajnos nem minden húsos étel tartalmaz ugyanannyi kalóriát. Egyik-másikban jóval több van főként magas zsírtartalmuknak köszönhetően. Mutatjuk, melyek azok, amiket jobb, ha a diéta alatt inkább kerülsz!

Ezt is szeretjük