Az egyetlen alkohol, ami fogyókúra alatt sem tilos: így segíti az emésztést a vörösbor
Nem is gondolnád, de a vörösbor táplálja a mikrobiomot.

bor-fogyokura
Ez is érdekelhet

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra! (x)

Szakértelem és újító szemlélet az Ilcsinél (x)

„Egy gyerek voltam” – vallott Szilágyi Áron (x)

Dobd fel a hétköznapi menüt, készíts citrusos-csípős tengeri sügért! (x)

beauty and style

5 lépés, amely segít, hogy az arcbőr nyáron is matt maradjon: megszűnik a fénylő hatás, és növelhető a smink tartóssága »

Mattítja a zsíros bőrt, lassítja a bőröregedést: a bambuszpor sokféleképpen használható »

Beatrice hercegnő stílusérzéke lassan Katalinéval vetekszik: nőies szettjei figyelemre méltóak »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Az korábban is tudtuk, hogy a vörösborban található rezveratrol nevű antioxidánsnak lehetnek pozitív hatásai, például segíthet a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében, illetve kedvezően befolyásolhatja a koleszterin szintet. Azonban a legújabb kutatások azt találták, hogy a vörösbor másképp is jótékonyan hat a szervezetre, mégpedig azáltal, hogy rendbe teszi a bél baktériumháztartását, a mikrobiomot.

Egy, a Gastroenteorology Journal című szaklapban megjelent augusztusi tanulmány azt találta, hogy a vörösbor eddig nem ismert módon is hozzájárul a súlyvesztéshez és az általános egészséghez, mégpedig úgy, hogy növeli a mikrobiom diverzitását.

Borfogyasztás diétához

Már heti egy pohár vörösbor is segíthet növelni a jótékony bélbaktériumok változatosságát az ember bélflórájában, ennek köszönhetően pedig közvetve segíthet csökkenteni a koleszterinszintet és alacsonyan tartani a súlyt. 

bor-egeszseg

A tanulmányban a sör, az almabor, a vörösbor, a fehérbor és a whiskey bélrendszerre gyakorolt hatását vizsgálták 916 két nőtagból álló ikerpár segítségével. Egyikük fogyasztott alkoholt, míg a másikuk nem. Azt találták, hogy egyedül a vörös bor volt jótékony hatással a bélbaktériumokra, más alkoholfajták nem.

Az ok pedig valószínűleg a vörösborban található polifenolokra vezethető vissza. Ezek az antioxidánsok sok zöldségben és gyümölcsben is megtalálhatóak, és táplálják a bélflóra jótékony baktériumait. A mikrobiom, vagyis a vastagbél baktériumháztartása felelős lehet azért, milyen hatékonyan működik az ember emésztése, valamint szerepet játszik az immunrendszer egészségében is. Ha a mikrobiom egyensúlya felborul, az hízáshoz, magas koleszterinszinthez vezethet.

Habár az eredmények egyértelműnek látszanak, a kutatás készítői felhívják a figyelmet arra, hogy nem biztos, hogy a vörösbor felelős a bélbaktériumok szaporodásáért, pusztán annyi biztos, hogy a borivás és a baktériumok között összefüggés van.

A cikk az ajánló után folytatódik

Bár a borivásnak vannak pozitív hatásai is, a rendszeres alkoholfogyasztásról ez nem mondható el, ugyanis az alkohol lényegében sejtméreg, nagy mennyiségben tönkre teheti a májat, és hozzájárulhat bizonyos rákfajták kialakulásához is, ezért fontos tartani a mértéket. Ráadásul az alkoholban sok a fölösleges kalória. Egy deci vörös bor esetében 70-75 extra kalóriával kell számolni.

Hány kalória van egy pohár alkoholban?

Az ember jobban jár, ha nem issza meg a kalóriákat, de azért vannak olyan alkalmak, amikor jólesik egy-egy koccintás. Ilyenkor nagyon jó, ha az ember tudja, pontosan mennyi energiát is tartalmaz az a pohárka, amit legurított.

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük