Milyen sporttól lesz balerinalábad? A barre kőkemény mozgás, mégis nőies
A táncot, a pilatest és a jógát egyesíti.

barre nyujtas
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fogyókúra és az életmódváltás akkor fog a legjobban menni, ha nemcsak étrendet változtatsz, de mozogsz is mellé legalább egy keveset. Szuper választás ehhez például a barre, ami egy nagyon nőies, mégis intenzíven erősítő mozgásforma.

Ha szeretnél feszes, formás lábakat és gömbölyű popsit, miközben még a testtartásod is fejlődik, akkor érdemes a barre felé kacsingatnod. Elmondjuk, mit tud ez a különleges mozgásforma, és hogyan kezdhetsz bele!

Mi az a barre, és miért jó?

A barre főleg külföldön nagyon divatos, ám már itthon is egyre népszerűbb. A különleges, nőies mozgást fókuszba helyező órák során számos olyan gyakorlattal találkozhatsz, melynek alapjait a balett-táncosok, a jógamesterek vagy éppen pilatesoktatók alkották meg. 

barre edzes

A mozgás úgynevezett izometrikus erősítésfajta, egy adott izomcsoportot kell megfeszíteni, miközben a test meghatározott tartásban van. Ezt magas ismétlésszámú, apróbb mozdulatokkal kombinálják. Az izmok azonban nemcsak a saját súly emelgetésétől fejlődnek, hiszen sok oktató javasol kicsi kézi súlyzókat az intenzitás emelésére. 

A barre edzés sikerét annak köszönheti, hogy látványos eredményt hoz, és annak ellenére relaxáló hatású, hogy kemény munkát igényel. A legnagyobb hatást az izomtónus és a testtartás javításával éri el, de közben a hajlékonyság is az ízületeket kímélő módon fejlődik. Ráadásul gyorsan leolvad néhány kiló is és egyensúlyozó képességet is fejleszti. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Milyen egy edzés?

Egy tipikus barre-edzés során a bemelegítést követően különböző gyakorlatokkal megdolgoztatják a felsőtestet, a tricepszet, a bicepszet, a hát és a mell izmait, majd következnek a korlát melletti balett-gyakorlatok, melyek a combot erősítik. A mélyizmok az egész edzés alatt dolgoznak, de az erre koncentráló gyakorlatok az edzés végén is megjelennek. Végül pedig nyújtások vezetik le a programot és javítják a flexibilitást. Általában ez 60 percet vesz igénybe.

Az órára póló, szűk nadrág vagy leggings és sportmelltartó viselése ajánlott, cipő azonban nem kell. A legtöbben zokniban vagy mezítláb, néhányan speciális lábbelikkel vesznek részt az órákon, több gyakorlathoz szükség lehet polifomra.

Budapesten edzéseket például a barre-ral komolyan foglalkozó Body Factory termében az UP Pilates Studio-nál találsz. 

Formáld a vádlidat

Ha formás, karcsú vádlit szeretnél, akkor ne csak fogyókúrázz, de mozogj is mellé. Ezekkel a gyakorlatokkal feszesebbé, izmosabbá teheted a vádlidat.

Ezt is szeretjük