Mi az alapanyagcsere? Ha zsírt akarsz veszíteni, nem hagyhatod figyelmen kívül
Egy életre tönkreteheted egy rossz diétával a testedet, méghozzá egyszerűbben, mint gondolnád.

anyagcsere furdoszoba
beauty and style
Top olvasott cikkek

A legtöbb fogyókúra visszahízással végződik. Ez részben köszönhető annak, hogy akik diétáznak, csak rövid ideig, kampányszerűen figyelnek oda az étkezésükre. Amikor azonban visszatérnek az elhízást okozó szokásaikhoz, visszatérnek a kilók is. A legtöbb esetben ráadásul sikerül többet felszedni, mint amennyi korábban lement. 

A gyors fogyást ígérő, csak rövid ideig tartható diéták közös jellemzője általában, hogy nagyon kevés kalóriát engedélyeznek. Ilyen módon tényleg villámgyorsan le lehet dobni a kilókat. A probléma azonban ott kezdődik, hogy az alapanyagcseréhez szükségesnél kevesebb bevitt kalóriamennyiség nem zsírvesztést eredményez. Elmondjuk, hogyan figyelj erre oda a fogyókúra során, és miként táplálkozz úgy, hogy soha többé ne hízz vissza!

Mi az alapanyagcsere?

Az alapanyagcsere a basal metabolic rate - röviden BMR - kifejezés magyar fordítása. Ez azt a kalóriamennyiséget jelenti, mely a szervezet létfenntartásához szükséges. Ebbe beletartozik a légzés, a szívizom mozgása, a bélrendszer működése, a gondolkodás, a gyógyulás vagy a testhő termelése. Ennyi kalória szükséges ahhoz, hogy egy ágyon fekve tökéletesen mozdulatlanul életben maradj.

lapos has

Ez nem sokban tér el az RMR-től, azaz nyugalmi anyagcserétől, mely azt mutatja meg, pihenés közben hány kalóriát használ el a test, ám a pihenés alatt itt nem a teljes mozdulatlanságot értik, hanem a megterhelés hiányát, így emiatt ez a szám nagyon kicsit magasabb.

Mivel az alapanyagcsere azt a kalóriamennyiséget mutatja meg, amire a testnek mindenáron szüksége van, ezért, ha ezt nem kapja meg, akkor az életben maradás érdekében ezt más forrásból, saját tartalékaiból fogja fedezni. Amikor a napi kalóriaszükségletet nem sikerül egészen fedezni, de az alapanyagcsere elégségesen biztosított, akkor a test javarészt zsírt használ fel.

Abban az esetben azonban, ha a létfenntartáshoz sem kap elég energiát, nem éri be ennyivel, hanem megpróbálja csökkenteni a kiadásait. Az izomszövet nemcsak felhasználható energiaforrás, de fenntartása jóval több kalóriát igényel, mint a zsíré. Éppen ezért, ha valaki az alapanyagcseréhez szükséges mennyiség alatt táplálkozik, akkor az egyre gyorsabban fogy, ám ennek egyre nagyobb része lesz izom. Ez a testzsírszázalék romlásához, elzsírosodáshoz, az anyagcsere lassulásához vezet. Amikor a diéta véget ér, a leadott izmok miatt csökkent kalóriaszükségletnek köszönhetően a korábban hízást okozó szokások még több plusz kilót eredményeznek.

A jojózó testsúly egyre rosszabb helyzetet teremt, így nagyon fontos, hogy ha fogyni próbálsz, ügyelj arra, hogy ne táplálkozz a BMR-rel meghatározott mennyiség alatt. Ezzel és rendszeres mozgással minimalizálható az izomveszteség, ami segít az elért fogyás hosszú távú tartásában.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mennyi a BMR-ed?

A BMR egyéni érték, mely a legpontosabban laboratóriumi méréssel határozható meg, de létezik formula is, ami alapján számítható. Ez a Harris-Benedict-egyenlet, mely a következőképpen mutat.

  • Nők számára: BMR = 447,593 + (9,247 x a testsúly kilóban) + (3,098 x a magasság centiben) – (4,330 x az életkor években).
  • Férfiak számára: BMR = 88,362 + (13,397 x a testsúly kilóban) + (4,799 x a magasság centiben) – (5,677 x az életkor években).

A számítás online kalkulátorral is elvégezhető.

A BMR értéke nagyjából 60-75%-a a nap folyamán elégetett összes kalóriának, míg a maradék legnagyobb része a mozgásból származik. A napi összes felhasznált kalóriához képest körülbelül maximum 500 kalóriát érdemes megvonni a diéta alatt, ami egyenletes, heti fél kiló zsírvesztést eredményez még akkor is, ha a vízháztartás ingadozásai miatt ez a mérlegen nem is feltétlenül látszik így.

Égess el több kalóriát!

Ahelyett, hogy az étrendedből próbálnád meg kispórolni a kalóriákat, inkább mozogj egy kiegyensúlyozott menüsor mellé. Ha a teljes testedet átmozgatod edzés közben, akkor az utóégés hatására brutális mennyiségű kalória ég el még órákkal a torna után is. Mutatjuk, mit kell ehhez csinálnod!

Ezt is szeretjük