10 évvel tovább élhet, aki időben leadja a súlyfeleslegét: már a 10%-os fogyás is sokat javít az egészségen
Kutatások bizonyították, hogy a túlsúly tíz évet is elvehet az ember életéből.

GettyImages-1045402814
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nemhiába hallani arról, hogy a nagy túlsúly egészségügyi kockázatokkal jár, így minél tovább cipeli a felesleges kilókat valaki, annál biztosabb, hogy veszélyezteti az életét.

Napjainkban egyre több a túlsúlyos ember, az elhízás ma már népbetegségnek számít, ami elsősorban a testmozgás hiányának, a fokozott stressznek és az egészségtelen táplálkozásnak tudható be. Magyarország Európában az első helyen van az elhízás tekintetében, globális szinten a negyedik helyen állunk, a felnőtt magyar lakosság 30%-a kórosan elhízott, a túlsúlyosak aránya pedig - az elhízottakkal együtt - ennek nagyjából duplája - írja a Világgazdaság.

A túlsúly következményei

Ahogy a testtömeg nő, úgy szaporodnak és terebélyesednek a zsírsejtek is, a túlsúly pedig nemcsak a szerveket, de a szervezet normális fizikai funkcióit - járást, légzést - is érintheti. Életveszélyesnek akkor minősül az elhízás, ha valaki 50 kilóval több felesleget cipel, mint amennyi számára ideális lenne, vagyis akinek testtömegindexe 40 felett van.

GettyImages-1220404858

A túlsúly számos egészségügyi probléma kockázatát növelheti, úgymint: 

 • magas vérnyomás,
 • magas koleszterinszint,
 • cukorbetegség,
 • ízületi problémák,
 • koszorúér-betegség,
 • alvási apnoe,
 • stoke,
 • zsírmáj,
 • különböző daganattípusok,
 • fogamzóképességgel és terhességgel kapcsolatos problémák.

A cikk az ajánló után folytatódik

10 évvel kevesebbet élhet az, aki már fiatalon is túlsúlyos

Tíz évvel tovább élhet, aki időben leadja a súlyfeleslegét. Dr. Thomas Lung, az ausztrál The George Institute for Global Health kutatója szerint a súlyfelesleg és az életkor jelentősen befolyásolja a várható élettartamot. Kutatásaikban megállapították, hogy a 20 év körüli, egészséges testsúlyú férfiak és nők átlagosan további 57, illetve 60 évre számíthatnak. Amennyiben ebben a korban már elhízottak, a nők ennél hat, a férfiak átlag nyolc évvel kevesebbet élhetnek. Ha a húszas éveikben súlyosan elhízott kategóriába tartoznak, akkor a nők nyolc, a férfiak pedig tíz évet veszíthetnek.

Amennyiben az elhízás a 40 éves évekre tehető, a nők négy, a férfiak öt évvel kevesebbet élhetnek. A 60 év körülieknél a várható élettartam-csökkenést a nőknél 2,3, a férfiaknál 2,7 évre becsülik. Alison Hayes egyetemi docens kiemeli, az eredmények rámutatnak a beavatkozás fontosságára is annak érdekében, hogy megakadályozzák a fiatal, húszas-harmincas generáció elhízását.

GettyImages-1220398942

10%-os fogyás is sokat segíthet

Az életmódváltást sosem késő elkezdeni, és már 10%-os fogyás is sokat javíthat az egészségen.

 •  A 10%-os testsúlycsökkenés növeli a jó, vagyis a HDL-koleszterin szintjét, így segít megelőzni a szívbetegségek kialakulását is.
 • A fogyás kutatások szerint csökkenti a mell- és a vastagbélrák kockázatát.
 • Segíthet az alvászavarok és az alvás alatti légzészavarok kezelésében, de könnyebben megy jelentős súlytöbblet nélkül a járás és a mozgás is.
 • Hozzájárulhat a krónikus ízületi fájdalmak csökkenéséhez.
 • A fogyás révén jelentősen csökken az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség rizikója, valamint az LDL-koleszterinszint is.

Boncolás mutatta meg, mit tesz a túlsúly a testtel

A BBC dokumentációs műsort készített egy olyan nő boncolásáról, aki halálakor 108 kilót nyomott annak ellenére, hogy csak 165 centiméter magas volt. A The Post Mortem az elhízás hatásaira fókuszálva mutatta be a szív, a tüdő, a máj és a vesék eltéréseit a normálishoz képest.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük