A történelem során a fűszereknek olyan értéket tulajdonítottak, mint az aranynak vagy az ezüstnek. Különleges ízviláguk és nehéz hozzáférhetőségük miatt századokon át harcoltak miattuk, a felfedezők pedig kontinenseket szeltek át értük.
Ma már minden háziasszony polcán megtalálhatóak, és valóban aranyat érnek: hiszen amellett, hogy a növényekből készült fűszerekkel az ételek sokkal ízletesebbé, pikánsabbá tehetőek, hatóanyagaik révén jótékonyan hatnak az emésztésre, erősítik az immunrendszert, javítják az anyagcserét, és közvetetten segítik a zsírégetést is.
A legerősebb zsírégető fűszerek
Az alábbi gyógy- és fűszernövények mértékkel alkalmazva - kiegyensúlyozott étrenddel, valamint megfelelő mozgással kombinálva - zsírégető tulajdonságaikat is kifejtik.

Ha eddig haboztál is, hogy majonézzel, ketchuppal vagy mustárral fűszerezd-e a szendvicsed vagy a salátád, ezentúl nem lesz kérdés, hogy a mustár, pontosabban a mustármag a jó választás. Magas rosttartalmának köszönhetően gyorsítja az anyagcserét, serkenti az emésztést, valamint természetes módon csökkenti a vér koleszterinszintjét. Halas ételek és savanyúságok, szendvicsek és saláták fűszerezésére használható.

A fahéj serkenti az emésztést és erősíti a gyomrot, csökkenti a koleszterin- és vérzsírszintet - így hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez -, illetve a vércukorszint szabályozásában is fontos szerepet játszik, aminek köszönhetően segít elűzni a farkaséhséget is. Szórd meg a zabkásádat vele, de ízesítheted a diétás sütidet is vele.

A gyömbér intenzív ízét a gingerol-, saogaol- és a zingerontartalma adja, amelyek igen hatékonyan serkentik az emésztést,
bizonyítottan megakadályozza az elhízást, valamint gyulladáscsökkentő hatása révén segít megszüntetni az emésztőrendszerben kialakult gyulladásokat.

A Cayenne-borsot a gyógynövények királyának nevezik, hatóanyaga, a kapszaicin arra ösztönzi a szervezetet, hogy energiát égessen és hőt termeljen, azaz aktiválja a kalóriaégetést, valamint anyagcsere-serkentő, béltisztító hatású. Húsok fűszerezésére, pácolására használható.

A menta jótékonyan hat az emésztésre, csökkenti a gyomorégést, eugenol és a rozmarinsav-tartalma segíti a vérkeringést, hozzájárul a sejtek megfelelő oxigénellátásához, tisztítja az ereket. Használd limonádéba, készíts belőle teát, de saláták, szószok, mártások ízesítésére is használható.

Az elhízás kismértékű gyulladásos állapotot idéz elő a szervezetben, erre jó a kurkuma, amelynek legfontosabb antioxidánsa a gyulladáscsökkentő kurkumin, de csökkenti a vércukorszintet, valamint az LDL-koleszterin-szintet is. Használd pácok, mártások, paradicsomos szószokhoz vagy húsokra szórva.

A kardamom felfúvódás, puffadás és gyomorpanaszok ellen nyújt védelmet, valamint hatóanyagai révén kihajtja a felesleges vizet is a szervezetből.
Kutatások szerint por formájában csökkenti a hasi zsír mennyiségét. Gyümölcsökhöz, húsokhoz, édességekhez adható, de a kávét is ízesítheted vele.
Fotó: Rawf8 / Getty Images Hungary

A bazsalikomban található illóolajok révén serkenti az emésztést, enyhíti a puffadást, de nyugtató hatással is bír. Szószokhoz vagy salátákhoz, tésztákhoz keverve igazi frissítő fűszerként szolgál.
Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary