11 ok a kézzsibbadás hátterében: hétköznapi, de nagyon súlyos problémáról is szó lehet

A végtagi bizsergéssel a szervezet jelezheti az idegi problémákat, ezért érdemes komolyan venni.

elzsibbad
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A visszatérő bizsergető érzés az ortopéd szakorvos szerint súlyos neurológiai, vagy mozgásszervi betegséget is jelezhet. Ez nem az az érzés, amikor tartós mozdulatlanság miatt zsibbadás alakul ki valamely testrészben, ám megrázva a végtagokat, a vérkeringés visszatérésével elmúlik, hanem az állandó, kellemet bizsergés.

Ha az érzés gyakran visszatér látszólag ok nélkül, és sokáig tart, javasolt orvost felkeresni. Leggyakrabban ugyanis a perifériás idegek vagy a központi idegrendszer működési zavara állhat a háttérben. Dr. Moravcsik Bence Balázs, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő ortopéd szakorvosa a teendőkről beszélt.

Alapbetegséget is kísérhet

Sokszor alapbetegségek kísérőjelensége a bizsergető érzés, például cukorbetegség, anyagcserezavar, rosszindulatú daganatos vagy akár pajzsmirigybetegség is állhat a háttérben. Ha a zsibbadás sokáig tart, vagy olyan helyen jelentkezik, mint az arc, felső végtagok, esetleg váratlanul jelentkezik, és gyengeséggel vagy izomtónusvesztéssel jár, azonnal orvoshoz kell fordulni. A zsibbadást indokolhatja kéztőalagút-szindróma, porckorongsérv, idegbecsípődéssel járó mozgásszervi betegség, fertőzés, gyógyszer mellékhatása, vitaminhiány, súlyosabb neurológiai panasz, keringészavar, daganatos megbetegedés, sclerosis multiplex vagy Parkinson-kór is.

A porckorongsérvvel is sokszor jár együtt

Porckorongsérvnél több tünet is megjelenhet a zsibbadás mellett, így a fájdalom vagy az izomerő elgyengülése a kézujjakban és a végtagokban. Ha az idegek is károsodnak, bénulás, illetve széklet- és vizelettartási probléma léphet fel.  Ilyenkor már csak a műtét segíthet. Ha még nem ennyire előrehaladott a porckorongok kopása, mozgásterápia, gyógytorna, gerincstabilizáló tréning, illetve manuálterápia lehet a megoldás, kiegészítésként pedig fizikoterápiát javasol az orvos.

A csontrendszer megerősítése nem csak étkezéssel és vitaminokkal történhet. Olvasd el, mivel lehet a porckopást megelőzni!

Az alagútszindróma a leggyakoribb

A kézbetegségek közül az egyik leggyakoribb az alagútszindróma. A panasz bárhol kialakulhat, ahol idegek futnak a szervezetben. A csuklótáji alagútszindróma esetében a hüvelyk-, a mutató, a középső és a gyűrűsujj középső ujj felé eső része zsibbad. A könyöktáji alagútszindróma esetében a kisujj és a gyűrűsujj kisujj felé eső részét, valamint a kéz úgynevezett pici izmait érinti. A tünetek tipikusan éjjeli zsibbadással kezdődnek. Később azonban már egész napossá válhatnak a panaszok, súlyos esetben nehezen visszafordítható a folyamat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Így lehet diagnosztizálni a problémát

Perifériás idegvezetési sebességméréssel lehet diagnosztizálni azt, hogy a panaszok hátterében mi áll, amit az MR vagy CT képalkotó vizsgálatok egészíthetnek ki. Ezek részletesen tudják megmutatni az esetleges rendellenességeket. Ha már a kiváltó ok ismert, akkor lehet megtalálni a megfelelő gyógymódot. Ha kéztőalagút-szindróma áll a háttérben, fizioterápia és gyógytorna, végső esetben műtét lehet a megoldás. Amennyiben porckorongsérv okozza a zsibbadást, kezdetben a gyógyszeres kezelés és gyógytorna javasolt. Ha társtünetek is jelentkeznek, például bénulás és vizelettartási zavarok, azonnal operáció szükséges. A B1-, B6-, B12-vitaminpótlás is megoldás lehet egyes esetekben.

Ezt is szeretjük