A 3 legegészségesebb étel rák ellen
Egyél-igyál zöldeket!
A rák makacs ellenfél: könnyebb elkerülni, mint legyőzni. A színkód: zöld. Ezeket fogyaszd rendszeresen!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem is olyan régen az orvosok még pusztán genetikai eredetűnek gondolták a rákot. Gyógymódként pedig csak a kínzó kemoterápia, illetve a fájdalmas műtét jöhetett szóba. Amerikai kutatók azonban kiderítették, hogy a betegek mindössze 20%-ánál vezethető vissza a rák genetikai tényezőkre, az esetek többségénél tehát nagyrészt a nem megfelelő életvitelnek köszönhetően alakul ki a halálos kór.

Szervezeted a zsírban gazdag táplálékok feldolgozása során savat termel, ha pedig általános elsavasodás jelentkezik, az szerveidre is kóros hatással lehet. Fontos tehát, hogy a megfelelő ételekkel lúgosítsd szervezeted, azonban a rákkutatások során az is kiderült, hogy mindez nem elegendő. A rostban gazdag étrend mellett még mindig magas a rák kialakulásának esélye, ha a sejtek nem képesek megfelelő sebességgel regenerálódni. Ha azonban amúgy egészséges étrendedbe jó sok zöld színű ételt is beépítesz, 40%-kal csökkentheted a rák kialakulásának esélyét!

Falj zöldeket!

Egyél sok salátát rák ellen. Hogy mire jó? A növények zöld színtestükkel fotoszintetizálnak. Azonban az oxigéntermelő folyamat során ők is károsodnak, ezért olyan anyagokat termelnek, amikkel képesek rongálódott sejtjeiket kijavítani. Ezt sokkal hatékonyabban teszik, mint a te szervezeted, azonban ha megeszed őket, a jótékony összetevők tovább építgetik a te sejtjeidet. Flavonoidok tehát nem csak az arckrémedbe kellenek: a szabadgyökök keletkezése nemcsak az öregedést gyorsítja fel, hanem rákot is okozhat.

Ne feledd: minél zöldebb, annál jobb! Először brokkolin végzett kísérletek során bukkantak a zöldségekben található endole carbinole 3 és sulphorophane nevű anyagokra, amik hatékonyan küzdenek a rák ellen.
A zöldségek emésztése során gyomrodban lúgos közeg marad hátra, így jótékonyan gátolják az elsavasodást is. A savfelhalmozódás következtében szervezeted kémiai folyamatai nem mennek végbe tökéletesen, azonban a zöldségek ebben is segíthetnek, katalizálva ezeket a folyamatokat.

Egy kiadós saláta segít biztosítani szervezeted oxigénellátását, miközben véredet is tisztítja. Az anyagcsere gyorsításával megszabadítanak a méreganyagoktól: frissebbnek, fiatalabbnak fogod magad érezni, ha minden nap legalább egy étkezés során zöldségeket eszel.

Tipp: Naponta legalább egyszer fogyassz minél több sötétzöld leveles zöldségből készült salátát! A legjobbak: brokkoli, saláta, kínai kel, káposzta, rukkola.

A tenger zöldje

Nem csak kerti zöldségekkel eheted magad egészségesre: ne feledd a tenger növényeit sem. A zöldes árnyalatú tengeri növények interferon-tartalma segít sejtjeid építésében, de fokozza a kórokozókat bekebelező makrofágok működését is.

Nyaraláskor tehát ne csak a tenger gyümölcseit élvezd, hanem zöldségeit is! A leghatékonyabbak a spirulina algák, amik kaphatóak természetgyógyászati termék formájában, étrendkiegészítőként is, azonban bevállalhatsz egy kiadós szusizást is. Ezúttal azonban ne a finom kis lazackockákra koncentrálj, hanem az algacsíkok miatt edd a makikat!

Az élet leve

A zöld tea polifenolokat tartalmaz, ami a növények antioxidáns hatását is adja. Azzal is növelheted tehát szervezeted rák elleni védekezőképességét, ha naponta legalább három csésze zöld teát iszol. A szívbetegségek megelőzésében is hatékonynak bizonyult a keleti nedű, úgyhogy az ellen is fogyaszthatod.

Ha figyelembe veszed az egészséges zöldeket, nem kell rettegned a ráktól, azonban ez még nem mentesít a szűrővizsgálatok alól! A kötelező vizsgálatokat semmiképpen ne hagyd ki, szervezeted csak folyamatos felügyelettel tartható karban.

A kutatások eredményei szerint a zöld ételek fogyasztásával a mellrák kockázata 25%-kal csökkenhet, a nőknél pedig ez a leggyakoribb daganatos megbetegedés. Ne hagyatkozz az utólagos kezelésekre, inkább étkezési szokásaidon változtass, és megúszhatod a kellemetlen következményeket.

Ezt is szeretjük