Akár látásvesztéssel is járhat a zöld hályog: többféle hatékony kezelési módja létezik

A zöld hályog esetében kiemelten fontos a korai felismerés.

GettyImages-475147349
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A zöld hályog (glaukóma) az egyik leggyakoribb súlyos szembetegség világszerte, így Magyarországon is. Számos formája létezik. Ezek közül többet a szemnyomás jelentős megemelkedése okoz, más formákban a betegséget a szemnyomás emelkedése súlyosbítja, és a glaukómás látásromlást felgyorsítja.

Minden zöldhályog-formában közös, hogy a vissza nem fordítható látáskárosodást a szem ideghártyájában (retinájában) lévő egyik idegsejttípus pusztulása hozza létre. A szemnyomás kellően nagymértékű csökkentése tehát minden zöldhályog-formában a kezelés elsődleges célja. Arról, hogy a szemnyomás kellően nagymértékű csökkenése hogyan érhető el, és milyen helye van ebben a zöldhályog-ellenes lézerkezeléseknek, prof. dr. Holló Gábor, a Szemészeti Központ szemész szakorvosa, glaukómaspecialistája beszélt.

A szemnyomás csökkentésének fő irányai glaukómában

Nyitott zugú zöld hályog esetén a részletes kivizsgálás részeként kell meghatározni a szemnyomást a nap különböző időszakaiban, mivel a szemnyomás jelentős napszaki ingadozást mutat. Az emelkedés nagysága és a megcélzott alacsony érték együttes figyelembevételével kell a kezelési tervet elkészíteni. A hagyományos megközelítésben először szemcseppet, majd többféle szemcseppet kell kipróbálni. Ha ez nem vezet kellő eredményre, a csarnokvíz elfolyását lézerkezeléssel lehet fokozni, ami a szemnyomás jelentős csökkenését eredményezheti.

zöldhályog3
Fotó: puhhha / Getty Images Hungary

Szükség esetén szemnyomást csökkentő műtéti beavatkozásra kerül sor. Noha ma már számos szemcsepp áll rendelkezésre a szemnyomás csökkentésére, a fejlett világban a kezelési irányok megváltoztak. A cseppentés, főként ha több szemcseppet a nap különböző időszakában kell cseppenteni, nehezíti a mindennapi életet, és a cseppentések gyakran elmaradnak. Ez a szemnyomás megemelkedéséhez és a zöld hályog (megfelelő nyomáskontrollal elkerülhető) romlásához vezet. A lézerek is jelentősen fejlődtek, így ma már nyitott zugú glaukóma esetén korán, akár első kezelésként is korszerű lézert alkalmaznak, ami kiváltja, vagy jelentősen csökkenti a szemcseppkezelést, idővel ismételhető, és összességében is javítja a beteg életminőségét. Elsődleges zárt zugú glaukómában pedig a szivárványhártya lézeres átlyukasztása a kezelés első lépése, ami nélkül a cseppkezelés is értelmetlen.

Lézerkezelés nyitott csarnokzugú zöld hályog estén

Nyitott zugú glaukómában a csarnokzugot kezelik lézerrel. Ez az a terület a szivárványhártya külső széle és a szaruhártya között, ahol a szemből a csarnokvíz elvezetődik. Zöld hályogban az elvezetés csökken, ami miatt a szemnyomás megnő. Ezt normalizálja a lézerkezelés (trabekuloplasztika). A korábbi évtizedekben erre a célra hőhatáson alapuló (fotokoagulatív) lézert használtak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Magyarországon még mindig döntően ezt a kezelést alkalmazzák. A hőhatás azonban hegesít, ami közép- és hosszú távon a csarnokvíz elvezetését rontja, és a szemnyomás megemelkedését okozza. A korszerű, szelektív lézeres trabekuloplasztika (SLT) során más lézerfényt használnak, emiatt a kezelt csarnokzug csarnokvíz-elvezetése megnő, a szemnyomás pedig csökken, de a késői hegesedés nem alakul ki. További előny, hogy az alacsony kezelési energia miatt a kezelés nem fájdalmas, nem is érezhető. A szelektív lézer trabekuloplasztikát ma már számos nyitott zugú zöld hályog esetén első kezelésként alkalmazzák. A korszerű lézerkészülékek a nyitott zugú zöld hályog kezelését és a zárt csarnokzugú glaukóma ellátást egyaránt lehetővé teszik, mivel kétféle lézerüzemmódban használhatók (kombinált SLT/YAG lézerberendezések).

Lézerkezelés zárt csarnokzugú zöld hályog esetén

Elsődleges zárt zugú glaukómában a szemlencse akadályozza a pupilla területében a csarnokvíz előreáramlását. Emiatt nyomáskülönbség alakul ki a szivárványhártya hátsó és elülső oldala között. Ez az oka annak, hogy a szivárványhártya előre tolódik, amivel elzárja a csarnokzugot. Ekkor a szemet a csarnokvíz nem képes elhagyni. Emiatt a szemnyomás nagyon jelentősen megemelkedik, akár glaukómás roham is kialakulhat. Az úgynevezett YAG lézerrel a szivárványhártyát egy apró pontban, pillanatszerű kezeléssel, fájdalmatlanul átlyukasztják (iridotómia).

zöldhályog2
Fotó: asikkk / Getty Images Hungary

Eztán a csarnokvíz a nyíláson át előreáramlik, ami megszünteti a nyomáskülönbséget, és a csarnokzug megnyílik. A szemnyomás (ha korábban szöveti összenövések nem alakultak ki az összefekvő rétegek között) a lézerkezelés hatására normalizálódik. A kezelés a csarnokzug-elzáródás (és a következményes zöld hályog) megelőzésére is alkalmas olyan szemeken, melyek alkatilag hajlamosak zárt zugú glaukóma kialakulására. Bár nem zöld hályogos kezelés, de érdemes megemlíteni, hogy ugyanezzel a lézerrel nagy pontossággal tudják átvágni a szürkehályog-műtét után kialakult és a látás élességét lerontó utóhályogot, ami által a látás élességét visszaállítjuk. A fenti YAG lézeres kezelések hatása egy életre szól, hatásvesztés nincsen, ismétlés nem szükséges.

Hogyan történik a kezelés?

Mind a szelektív lézeres trabekuloplasztika, mind a YAG lézeres kezeléstípusok ambuláns beavatkozások. A beavatkozás mindkét üzemmódban helyi érzéstelenítésben, ülő testhelyzetben történik, maga a kezelés rövid időt vesz igénybe. Az előkészítés azonban mintegy egyórás. Egyes esetekben előzetes pupillaszűkítő csepp cseppentésére is sor kerül. Szükség esetén átmeneti, többletszemnyomás-csökkentő cseppet és/vagy tablettát is kap a beteg a kezelés előtt. A kezelőorvos egy speciális kontaktlencsét helyezhet a kezelendő szeme felszínére, amin át történik a fájdalmatlan kezelés.

zöldhályog4
Fotó: peakSTOCK / Getty Images Hungary

A kezelést követően a látás néhány órán át homályos. Ez nem a lézerkezelés, hanem az előkészítés következménye, hiszen a pupilla szűkítése és a kezelő kontaktlencsében alkalmazott sűrű folyadék átmenetileg homályossá teszi a látást. Ezért a kezelés napján, a kezelés után jármű vezetése és más balesetveszélyes tevékenység végzése tiltott. A kezelés utáni hétben az előírt gyulladáscsökkentő és szemnyomáscsökkentő cseppkezelést alkalmazni kell, és persze az előírt kontrollvizsgálaton meg kell jelenni.

Összességében tehát a korszerű, ambuláns glaukómaellenes lézerkezelések jelentősen javítják a zöld hályogos beteg életminőségét, és egyes intézetekben már hazánkban is hozzáférhetőek - tájékoztat prof. dr. Holló Gábor, a Szemészeti Központ szemorvosa, glaukómaspecialistája.

8 szuperétel, ami segít megelőzni az 50 felettiek látásromlását

Jól összeállított, változatos étkezéssel sokat lehet tenni a látás védelmében.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük