9 tünet, amikor muszáj szemvizsgálatra menni: krónikus betegséget is jelezhet a látásromlás

A látásromlás hátterében gyakran kezelést igénylő alapbetegségek húzódnak meg, nem elég tehát a szemüveg felíratása.

Mikor kell rendszeresen szemészetre menni?
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A legtöbben sajnos csak akkor mennek szemorvoshoz, ha viszonylag hirtelen kialakult látási panaszuk van. Jellemző, hogy a betegek a látási panaszokat szemüvegproblémának ítélik meg, és (részben a könnyebb hozzáférhetőség miatt) optikai üzletben kérnek szemüveg- vagy kontaktlencsecserét anélkül, hogy egy részletes szemorvosi vizsgálat a szem valós állapotát, betegségeit feltárhatná. 

A látás változása és romlása messze túlmutat a szemüvegrendelésen. Akkor is így van ez, ha a megfelelő szemüveg a jó életminőséghez elengedhetetlen.

Betegség is állhat a látásromlás hátterében

Számos olyan állapot és betegség gyakori, melyek fennállása esetén rendszeres szemorvosi ellenőrzés szükséges. Ezek legtöbbje olyan, a látást is veszélyeztető súlyos betegség, ami kezdeti stádiumban nem, vagy nem feltétlenül okoz látási panaszt, és ha a korai állapotban a látás kissé romlik is, az ekkor még nem jelentős mértékű. Azt, hogy milyen betegség, illetve életkor esetén szükséges rendszeres ellenőrzésen részt venniük prof. dr. Holló Gábortól, a Szemészeti Központ szemész szakorvosától, glaukómaspecialistájától tudtuk meg.

 Magas vérnyomás

A magas vérnyomás (hipertónia) az egyik leggyakoribb kóros állapot a felnőtt lakosság körében. A csendes gyilkosnak nevezett betegség folyamatosan károsítja az ereket, így egy idő után könnyen sztrókhoz, veseelégtelenséghez vagy szívinfarktushoz vezethet. Azt, hogy az erek milyen állapotban vannak, csak a szemfenék részletes vizsgálata révén állapíthatjuk meg. Ennek az az oka, hogy a szemfenéken, azaz a retinában futó erek (artériák, vénák, kapillárisok) részleteiben láthatóak a vizsgálat során, így állapotuk standard klasszifikáció szerint jellemezhető. A szemfenék ereinek állapota megfelel a szervezet egyéb szöveteiben (például a szívben, az agyban, a vesében) lévő erek állapotának.

Az állapot kóros volta igazolja, hogy a magasvérnyomás-betegség valóban fennáll (fixált hipertónia), és megmutatja, hogy a magasabbnak mért vérnyomásérték nem az orvosi vizsgálattól való szorongás ("fehérköpeny-hipertónia”) miatti átmeneti jelenség.

Az erek állapotának rosszabbodása pedig kezelt magasvérnyomás-betegség esetében is jelzi, hogy a vérnyomás beállítás nem sikeres, azaz 24 órás automata vérnyomásmérésre, a kezelés módosítására, a beteg kezelési együttműködésének fokozására stb. van szükség. Panaszmentes személyek esetében a szemfenék vizsgálata mutathatja ki a szélsőségesen magas vérnyomással járó, közvetlenül életveszélyes magasvérnyomás-formákat is, melyek azonnali kórházi ellátást igényelnek. Ilyen esetben a szemfenéki elváltozások különösen súlyosak (hipertenzív retinopátia). Természetesen a részletes és szakszerű szemorvosi vizsgálat során egyéb műszeres vizsgálatok (például optikai koherencia tomográfia, OCT) is történnek az állapot függvényében. A fő szabály az, hogy magasvérnyomás-betegség esetén a részletes szemorvosi vizsgálatnak évente meg kell történnie.

Cukorbetegség

A magas vérnyomáshoz hasonlóan a tartósan vagy ingadozóan magas vércukorszint is komoly károsodást okoz a szem ereiben és a látóidegben. A cukorbetegség szövődményeként kialakult látáskárosodás hazánkban is a vakság egyik vezető oka. A cukorbetegség okozta érkárosodás szemfenékvizsgálattal történő megítélése fontos információt biztosít a szervezet egyéb szöveteiben kialakuló érkárosodás felméréséhez is. A diabétesz okozta látáskárosodás neve diabéteszes retinopátia. A diabéteszes retinopátia több standardizált súlyossági kategóriába osztható. Ezek egy részében a szénhidrát-anyagcsere korrekt beállításán túlmenően a szemfenék lézerkezelése vagy a retina műtétje (vitrektómia, érújdonképződést gátló injekciók adása a szembe stb.) is szükséges.

Fontos tisztában lenni azzal, hogy a szemészeti elváltozások a rossz szénhidrát-anyagcsere fennállásának időtartama és súlyossága által meghatározottan alakulnak ki. Ez azt jelenti, hogy a diabétesz fennállásnak hosszabbodása és a romlás erősen összefügg. Sajnos a gyakoribb diabéteszforma, a 2. típusú (azaz nem gyermek- vagy fiatalkorban kialakuló) cukorbetegség sok éven át tünetmentesen is jelen lehet, mire diagnosztizálják. Ez azt jelenti, hogy a cukorbetegség ismert fennállási idejénél a valós fennállási idő jóval hosszabb. Ezért cukorbetegség esetén annak diagnosztizálásakor, majd évente - súlyos szemészeti szövődmények esetén sűrűbben - részletes szemorvosi vizsgálatra van szükség.

Noha ez része a vonatkozó szakmai szabályoknak, a gyakorlatban nagyon sok esetben a szemorvosi ellátásra és az abból következő információ belgyógyászati hasznosítására nem kerül sor. Éppen ezért a szemészetileg panaszmentes cukorbetegeknek célszerű a rendszeres szemészeti vizsgálatot saját maguknak is kezdeményezni, ha kezelőorvosuk nem indítaná el azt. A diabéteszes retinopátia késői szakaszában a látás nagyon jelentősen romlik. Ebben a stádiumban azonban minden szemorvosi erőfeszítés ellenére sem érhető el olyan jó látási eredmény, mint ami a korai kezeléssel és a hatékony (akár inzulinadást is magában foglaló) szénhidrátanyagcsere-beállítással elérhető lett volna.

 Családban előforduló zöld hályog

A zöld hályog (glaukóma) erős családi halmozódást mutat. Ha valakinek a szüleinél, nagyszüleinél fennáll(t) ez a betegség, akkor negyvenéves kor felett rendszeres (évenkénti) ellenőrzés javasolt panaszmentesség esetén is. Noha a zöld hályog a vakság egyik vezető oka világszerte, a glaukóma legtöbb formája kezdetben nem okoz zavaró látási tüneteket, ám a fennállása során a látóideget egyre fokozódó mértékben károsítja. A már kialakult károsodás visszafordíthatatlan.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A látás számos tényezője közül a zöld hályog elsősorban a látóteret rontja le észrevétlen módon, jellemzően mintegy egy évtized alatt. Amikor a központi éleslátás is károsodik (és a beteg észreveszi, hogy látása megromlott), a folyamat már a legvégén tart, és nagyon kevéssé befolyásolható. Mivel a romlás megállítását szolgáló kezelés csak akkor kezdhető meg, ha a zöld hályogot felfedezték, a beteg számára az a jó, ha a diagnosztizálás korán, még a panaszmentes stádiumban megtörténik. Ekkor ugyanis még sok látóidegrost és -sejt megtartható, és a látás az élet további hosszú éveire, évtizedeire biztosítható. 

A zöld hályognak számos eltérő formája van, de a legtöbb forma negyvenéves kor után alakul ki. Ezért érdemes ettől az életkortól kezdve mindenkinek körülbelül háromévente részletes, műszeres teszteket is magában foglaló szemorvosi vizsgálaton részt vennie (ahol az egyéb, még panaszt nem okozó szembetegségek is észlelhetők). Akinek a vérrokonai között glaukóma előfordult (és ezért jelentősen fokozott a kockázata erre a betegségre) a negyvenéves kortól kezdődő rendszeres, célzott és részletes szemorvosi vizsgálat különösen ajánlott.

50 éves életkor felett

Az idősödéssel számos szembetegség gyakorisága jelentősen növekszik. Ilyen betegség például a szürke hályog (katarakta), a zöld hályog (glaukóma), az üvegtest öregedése és leválása a retináról, a szemszárazság, a szemhéjak kötőszöveti gyengülése, ami szemhéji rendellenességekben nyilvánul meg, és az időskori makuladegeneráció.

Noha az olvasó- (közeli) szemüveg dioptriája is változik 40 és 65 éves kor között (jellemzően ötévente mintegy plusz fél dioptriával erősebb lencsére van szükség), ez nem tekinthető betegségnek, hiszen a szemlencse normális öregedése okozza, és szemüveggel a látás élessége megtartható. Viszont mindenkinek értenie kell, hogy a szemüveg és annak rendelése/elkészítése nem szemorvoslás. Érdemi és részletes szemorvosi vizsgálat híján azt a hamis illúziót keltheti, hogy amit egy egészségtudatos személy a látása megőrzésért tehet, azt a szemüveg-felíratással meg is tette. Éppen ezért, hogy a komoly látáskárosodást megelőzzük, a fent leírtak szerint rendszeresen korrekt szemorvosi vizsgálaton célszerű részt venni még a szemészetileg panaszmentest személynek is - mondja prof. dr. Holló Gábor, a Szemészeti Központ szemész szakorvosa, glaukómaspecialistája.

Milyen panaszok esetén szükséges mielőbb szemészeti vizsgálaton részt venni?

  • Homályos látás
  • Látászavar
  • Látótérkiesés
  • Szivárványlátás fényforrás körül
  • Úszkáló foltok, alakzatok
  • Megmagyarázhatatlan fejfájás, szédülés
  • Kettős látás
  • Arcok felismerése romlik
  • Színlátás zavara

8 étel a látásromlás ellen

A látás az idő előrehaladtával általában romlik, de korántsem mindegy, hogy mekkora mértékben. Az időskori makuladegeneráció akár a látás teljes elvesztéséhez is vezethet. Szerencsére egyre gyakrabban találkozni azzal, hogy a helyes táplálkozás segíthet a szembetegségek kialakulásának megelőzésében. 

8 szuperétel, ami segít megelőzni az 50 felettiek látásromlását: érdemes belőlük naponta fogyasztani

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük