Vakságot okozhat a zöld hályog helytelen kezelése: a beteg hozzáállása kulcsfontosságú

A zöld hályog kezelése szünet nélküli, a páciens sokat tehet annak érdekében, hogy megelőzze a vakság kialakulását.

GettyImages-1262979648

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mivel a zöld hályog - glaukóma - hosszú távú betegség, a kezelés sikerességéhez, azaz a látás megtartásához elengedhetetlen a jó orvos-beteg kapcsolat. Nagyon fontos, hogy a beteg kétségeit, kérdéseit orvosával részletesen megbeszélje, valamint a cseppentés technikáját korrekten sajátítsa el, és alkalmazza is a mindennapok során.

A megfelelő orvos-beteg kapcsolatról és a kezelés sikerességéről prof. dr. Holló Gábor, a Szemészeti Központ szemész szakorvosa, glaukómaspecialistája beszélt.

A zöld hályog kezelése hosszú távon

Tudnunk kell, hogy a zöld hályog a látóideget alkotó idegrostok fokozott ütemű és vissza nem fordítható pusztulásával járó betegség, melyben a látás károsodása a látóidegrostok pusztulásának a következménye. A teljes látástól a glaukómás eredetű vakságig a legtöbb zöldhályog-formában nagyjából 10-15 év telik el. 

GettyImages-1157110328

Azok közül, akik glaukóma miatt vakulnak meg, a legtöbben kezelés mellett veszítik el a látást, tehát nem a betegség felfedezésekor vakok már egyik vagy mindkét szemre. Ez az elégtelen kezelést jelzi az esetek nagy részében, és rámutat arra, hogy a sikeres beteg-együttműködésnek a látás megtartásában kiemelkedő szerepe van.

- A szemcseppkezelést a betegnek önmagának kell alkalmaznia. Ezért nagyon fontos, hogy azt, hogy mit, és mikor cseppentsen a beteg, világosan megértse, kétségeit, kérdéseit orvosával részletesen megbeszélje, valamint a cseppentés technikáját korrekten sajátítsa el, és alkalmazza is a mindennapok során - mondja prof. dr. Holló Gábor, a Szemészeti Központ szemész szakorvosa, glaukómaspecialistája. Ellenkező esetben a nem sikeres kezelés mellett a látás akár a vakságig is romolhat az évek során.

A beteg-együttműködés kérdése

Ahhoz, hogy a glaukóma szemcseppes kezelése hosszú távon sikeres látásmegőrzést eredményezzen, a betegnek tisztában kell lennie a betegsége lényegével, saját betegségének aktuális állapotával, a kezelési célokkal és az azok eléréséhez szükséges ráfordításokkal, szemcseppek használatával, cseppentési időkkel. Mindez nem olyan egyszerű, mint amilyennek első pillantásra látszik.

GettyImages-117235300

Eltérő kulturális, társadalmi háttér esetén eltérő módon kell a szemorvosnak elmagyaráznia a teendőket, de minden esetben úgy, hogy a megbeszélés végén a beteg világosan értse feladatait, a kezeléstől várható eredményeket, valamint azt, hogy látszólag semmilyen előnyös hatást nem tapasztal majd a kezelés mellett, hiszen a kezelés célja a még meglévő látás megőrzése. Nem mindenki számára világos, hogy a kezelés megkezdéséhez képest változatlan látás a glaukóma kezelésében maga a siker.

A betegek személyisége nem egyforma. Vannak, akik nagyon becsületesen, akár túlzottan is becsületesen alkalmazzák a kezelést, például az előírtnál többször cseppentenek a felírt szemcseppből, ami a kezelés sikerességét nem növeli, de a mellékhatások kialakulását elősegítheti. Mások könnyedén veszik a kezeléssel kapcsolatos feladataikat, úgy gondolják, ha nincs közvetlen ellenőrzés, ami zöld hályog esetén természetesen nem lehetséges a mindennapok során, akkor a kezelést sem kell az előírt módon mindennap alkalmazniuk. Ennek a szemléletnek az orvosi szakirodalomban külön neve is van: drug holiday, ami a kezelésből való szökést, szabadságra menetelt jelent.

GettyImages-1076077914

A gyakorlatban ez legtöbbször abban nyilvánul meg, hogy ha a kezelt személynek speciális elfoglaltsága, programja van, mint nyaralás, utazás, hétvégi programok, akkor a szemcseppjeit nem használja, nem viszi magával. Más esetben hosszabb távon sem alkalmazza őket, csak a következő előjegyzett szemorvosi kontroll előtt. Ez azt eredményezheti, hogy az állapota romlik, látása hosszú távon nem tartható meg, ám a szemorvos az esedékes viziteken rendszeresen megfelelően alacsony, a kezelési célt elérő szemnyomásértéket mér, hiszen a beteg a vizit előtti napokban (de csak akkor) a gyógyszerét helyesen alkalmazta.

A szemcsepp alkalmazásának technikai sikeressége

Szemcseppet cseppenteni nem könnyű. A tabletták bevételéhez képest pedig kifejezetten nehéz feladat, hiszen a szemhéjszélen és a kötőhártyán elhelyezkedő mechanikai receptorok nem tudják jól érzékelni azt, hogy a szemcsepp valóban a szemrésbe esik-e be, vagy csak a szemhéj szélére, ami nem megfelelő. Ezért a cseppentések egy része valójában sikertelen lehet. A sikeres vagy sikertelen becseppentést a beteg érzés alapján nem tudja elkülöníteni. Tudnunk kell, hogy a helyes szemcseppentést pusztán a gyógyszer (csepp) kísérő iratából nem lehet kellően jól megtanulni.

GettyImages-471257139

Sokaknak technikai bemutatás, próba és gyakorlás szükséges, különösen akkor, ha a kezelt szem látótere már jelentősen károsodott. Ha a szemcseppet sikerrel cseppentette be valaki, mindkét szemét lazán, nagyjából 3 percre csukva kell tartania ahhoz, hogy a szemcsepp a szemgolyóba megfelelően felszívódjon. Ha nem így jár el, hanem szemrését összeszorítja, a csepp jelentős része a bőrre kerül, és nem szívódik fel a szembe. Ha pedig pislog a cseppentés után, akkor a szemcsepp oldata a könnyel együtt a könny-orr vezetéken keresztül az orrba folyik le. Így mindkét esetben az optimálisan elérhetőnél kisebb lesz a valójában elért szemnyomáscsökkenés.

A szemcseppek hatóanyagainak a szervezet egészébe történő felszívódását elkerülendő, az alkalmazási előiratokban a könny-orr vezeték ujjal való összenyomását (kompresszióját) ajánlják. Azonban ezt technikailag helyesen kivitelezni általában nem sikerül. Ha a könnypont környékére ujjunkkal nyomást gyakorlunk, de a nyomva tartást nem megfelelően végezzük, esetleg a nyomás erősségét változtatjuk, akkor pumpáló, szívó hatás keletkezik. Emiatt a becseppentett szemcseppnek jóval nagyobb része távozik a könny- orr vezetéken át, mintha a könnypont összenyomását egyáltalán nem végeztük volna. A vastag ujjú betegek, az idősebb, technikailag nem ügyes személyek különösen rosszul alkalmazzák a könnypontkompressziós manővert. Ezért ha betanítás nincs, vagy már a betanításnál látható a sikertelenség, ezt a technikát nem célszerű alkalmazni.

Közös döntés kell: a beteg és a szemorvos egyeztessen

Egy kezelés hosszú távon nem lesz sikeres, ha a kezelést végző orvos és a beteg nem egyeztet megfelelően a kezelésről. Ugyanaz a szemcseppkezelés, ami az egyik zöld hályogos személy számára jól tolerált és könnyen kivitelezhető, egy másik beteg számára nagy nehézségeket okozhat. Emiatt sikertelenné válhat a kezelés, vagy a beteg nem is alkalmazza a gyógyszert, és kezeletlen marad.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az egyéni érzékenység a szemcsepp okozta csípő érzésre, az enyhe szemvörösségre vonatkozóan eltérő. Éppen ezért optimális esetben - a gyakorlatban sajnos nem gyakran - a szemorvosnak részletesen ismertetnie kell a felírt és a kezelésbe bevonandó készítmény hatásait, mellékhatásait, becseppentésének legjobb módját, és fel kell hívnia a figyelmet arra, hogy mikor igényel a cseppentéssel kapcsolatos diszkomfortérzés vagy egyéb panasz a tervezettnél korábbi vagy azon felüli konzultációt. Mivel ez nem mindig történik meg automatikusan, minden betegnek célszerű rákérdeznie egy kezelésváltás esetén a fenti kérdésekre. A közös döntés elmaradása, az orvos részéről történő egyoldalú utasítások kinyilvánítása biztosan nem eredményezi a beteg- együttműködés megfelelő voltát, és nem szolgálja a kezelés sikerességét.

A gondozás minősége

A közös döntésen túl a gondozás a szemészeti vizsgálatokon történő rendszeres megjelenést is magában foglalja. Ez nyilvánvalóan időigényes, egyes esetekben az életmóddal, munkával nehezen összeegyeztethető. A rendszeres, tervezett szemészeti vizsgálat, mely szükségszerűen tartalmazza a látótérvizsgálatot és az optikai koherencia tomográfia (OCT) vizsgálatot is, elengedhetetlen ahhoz, hogy a glaukóma romlását már korai állapotban felismerjék, és a mindennapi élet szempontjából jelentős látásromlás kialakulását kezelésváltással megelőzzék.

GettyImages-869235482

A korrekt zöldhályog-gondozási vizit időigényes, azonban az egy betegre jutó idő a szokásos ellátás során limitált. Mind nemzetközileg, mind a hazai gyakorlatban gyakran csupán részvizsgálatok történnek meg a vizit keretében. Nem ritka, hogy a betegség romlásának mérésére szolgáló látótér- és OCT-vizsgálatra éveken át nem kerül sor, vagy a vizsgálat nem a kellő gyakorisággal, illetve kellő minőségben történik meg.

Az elektronikus receptfelírás bevezetése újabb lehetőséget teremt a szükséges részletes vizitek elkerülésére. Fontos, hogy a szemnyomás megmérése egy fehér köpenyt viselő, nem orvos személy (optometrista, asszisztens) által nem tekinthető glaukómás gondozásnak. Az így “gondozott” betegek állapota általában kezelés mellett is jelentősen romlik, és idővel a súlyos látásromlás ébreszti rá a betegeket arra, hogy az éveken át történő ellátásuk nem volt megfelelő. Éppen ezért a beteg eldöntheti, hogy az adott ellátóval folytatja-e hosszú távon is a glaukóma gondozását, vagy más, nagyobb mértékben megfelelő ellátót keres, amennyiben a gondozás nyilvánvalóan nem felel meg a szakmai elvárásoknak, illetve nem eredményes.

GettyImages-1367545113

- A nem optimális gondozás végeredményeként jelentkező, vissza már nem fordítható látásromlást ugyanis a beteg szenvedi el. Emiatt a megfelelő időben való döntés az ő joga és később nem pótolható lehetősége - mondta prof. dr. Holló Gábor, a Szemészeti Központ szemész szakorvosa, glaukómaspecialistája.

A zöld hályog 5 típusa és korai tünetei

A zöld hályognak különböző típusai vannak, melyek eltérő kezelést igényelnek.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük