A magyarok harmadát érinti: ha nem kezelik, csúnya vége lehet a visszérbetegségnek
A visszérbetegség súlyos méreteket is ölthet, ha nem kezelik szakszerűen.

visszér2
beauty and style
Top olvasott cikkek

Talán elsőre furcsán hangzik, de bizony, visszere vagy visszerei mindenkinek vannak, nemtől és kortól teljesen függetlenül.

A visszér szó ugyanis a véna, más néven gyűjtőér szinonimája, annak betegsége esetén helyesen a visszérbetegség vagy orvosi nyelven varicositas kifejezés használandó. Arról, hogy mi a vénák feladata, és hogy mi történik megbetegedésük esetén, Dr. Tóth Tamás beszélt.

Nagy munkát végeznek a vénák

A vénák szerepe a keringési rendszerben, hogy a hajszálerek felől a szív és a tüdő felé vezessék az elhasznált, szén-dioxidban dús vért, ami aztán később oxigénnel gazdagodva az artériák által ismét a szövetekhez és sejtjeinkhez jut. Falukban vékony simaizomréteg és rugalmas rostok találhatók, így tágulékonyak, nagyobb mennyiségű vért is képesek befogadni.

Normál és beteg visszér a lábban.
Normál és beteg visszér a lábban.
Fotó: Vladgrin / Getty Images Hungary

A vénákban az úgynevezett vénabillentyűk egyfajta zsilipként működve megakadályozzák a vér visszaáramlását. Igen nagy munkát végeznek, tekintve, hogy a gravitációt és még számos egyéb befolyásoló tényezőt, például a testsúly által okozott, rájuk nehezedő nyomást is le kell küzdeniük annak érdekében, hogy a vér a megfelelő irányba áramolhasson.

Sokakat érint Magyarországon

A visszérbetegség kialakulásában alapvetően a vénákban található billentyűk működésének elégtelensége játszik szerepet, a vénákban a vér nem tud megfelelő módon a szív felé áramolni, ezért a vér pang, az erek pedig kitágulnak. A vénabillentyűk megfelelő működése mellett az ereket körülvevő izmok, mint a vádliizomzat izompumpája, valamint a véna falának megfelelő állapota is óriási szerepet játszik az egészséges vénás keringés fenntartásában.

A cikk az ajánló után folytatódik

A szakértő elmondta, hogy Magyarországon a lakosság legkevesebb 20-30%-a küzd visszérbetegséggel, így nagyon sokan érintettek. - A visszérbetegség a felületes vénák krónikus megbetegedése, tágulata. A hajlamosító tényezők között a genetikai és hormonális okokon túl például a túlsúly, a mozgásszegény életmód szerepelnek - hangsúlyozza Dr. Tóth Tamás.

Fontos a megelőzés és a kezelés

A fentiek ismeretében nagyon fontos tehát a megelőzés, vagy kialakult visszérprobléma esetén annak kezelése, és az állapot romlásának megakadályozása. Az erek egészsége szerencsére sokféle módon támogatható, rendszeres mozgással, a túlsúlytól való megszabadulással, megfelelő étkezési szokások kialakításával, visszértorna gyakorlásával, kompressziós harisnya viseletével, illetve az orvos által ajánlott vénaerősítő gyógyszerek rendszeres szedésével.

visszér1
Fotó: Azat_ajphotos / Getty Images Hungary

Ha valaki bármilyen visszeres tünetet észlel magán, például kidudorodó ereket, lábfájdalmat, feszülést, nehézláb-érzést, először keressen fel egy szakorvost, és semmiképp se magától próbálja kitalálni a gyógymódot!

Csonthéjasokkal a betegségek ellen

Visszér esetén fontos a megelőzés és a kezelés, ebben pedig természetes módszerek is segíthetnek: még a vadgesztenye is bevethető ellene.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük