Nyáron a vénás trombózis is jobban fenyegeti a visszérbetegeket - Így megelőzhető a nagyobb baj

A nyár legszebb pillanatait akár tönkre is teheti a visszér, ha nincs kezelve megfelelően.

visszérbetegesg1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Végre itt a jó idő, hét ágra süt a nap, minden a természetbe és a vízpartra, na meg a hűs árnyékba szólítja az embert. A különböző mozgásformák jótékonyan hatnak a keringés működésére, így a visszérproblémák megelőzésében is hatékonyak lehetnek.

Arról, hogy pontosan mire kell figyelniük nyáron a vénás betegséggel küzdőknek, illetve hogy mit tehetünk az erek egészségéért ebben az évszakban, dr. Tóth Tamás beszélt.

Nyáron fokozódnak a tünetek

Köztudott, hogy az erek a meleg hatására a hőleadás érdekében kitágulnak. Sajnos azok, akik visszérbetegséggel küzdenek, eleve lazább falú, tágabb vénákkal rendelkeznek, így panaszaik a nyári melegben fokozódhatnak.

visszerbetegseg2
Fotó: curtoicurto / Getty Images Hungary

- A már kitágult vénákban a hőmérséklet emelkedése okozta tágulás hatására még több vér gyűlik meg, ezáltal a feszülő nehézláb-érzés még kellemetlenebbé válhat. Ezen okok következtében a vénás trombózis kialakulása is jobban fenyeget ilyenkor - fejti ki az orvos.

Mi a teendő a megelőzés, illetve a panaszok enyhítése érdekében?

Alapvetően ugyanazok a szabályok érvényesek, mint máskor: fontos minél többet mozogni, egészségesen étkezni, és és az elegendő folyadékbevitelről sem szabad megfeledkezni. A testsúlykontroll, azaz az ideális testsúly beállítása és annak megtartása szintén alapvető jelentőségű.

visszerbetegseg3
Fotó: Bsip/uig / Getty Images Hungary

 A visszérproblémákkal küzdőknél nagyon fontos, hogy rendszeresen végezzenek nem kimerítő, dinamikus mozgást, mert ezáltal a lábban található izompumpát működtetik, ami nagyban segíti a vénás keringést. Ajánlott aktivitások például a séta, kirándulás, túrázás, a kerékpározás és az úszás. Az előbbi mozgásformák abban az esetben javasoltak, ha nem a tűző napon és a legnagyobb hőségben történik az edzés.

A cikk az ajánló után folytatódik

 - Emellett érdemes odafigyelni éjjelente a végtag polcolására, és amennyire csak lehetséges, a végtag rugalmas kompressziójára. Amennyiben a panaszok fokozódnak, javasolt érsebészhez fordulni, hogy kivizsgálva a betegséget, megfelelő gyógyszeres, esetleges sebészi alternatívát tudjunk nyújtani - fűzi hozzá dr. Tóth Tamás.

A szakértő még elmondta, hogy súlyosabb esetekben, amikor a műtét már elkerülhetetlen, érdemes azt az őszi, téli vagy kora tavaszi időszakra tervezni, mert a beavatkozás utáni, néhány hétig tartó rugalmas pólyázás nyáron kellemetlen és kevésbé higiénikus. 

Aranyér ellen dió, visszérre gesztenye: így használd a legerősebb csonthéjasokat

Csodát tesznek a szervezettel, ha jól alkalmazod őket.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük