Sokan nem tudják, hogy orrpolipjuk van: visszatérő arcüreggyulladáshoz vezethet
Az ismétlődő arcüreggyulladás sok esetben csak tünet, valamilyen mögöttes probléma, gyulladás következménye.

fejfájás
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha az arcüreggyulladás időről időre kiújul, akkor a fertőzések mellett más lehetséges kiváltó tényezőket is figyelembe kell venni.

Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, a Fül-orr-gégeközpont orvosa összefoglalta, hogy milyen gyakori betegségek állhatnak a visszatérő arcüreggyulladás hátterében.

Visszatérő arcüreggyulladás okai

Visszatérő panaszok esetén mindenképp javasolt a fül-orr-gégészeti kivizsgálás. Endoszkópos betekintéssel, valamint melléküreg-CT-vizsgálattal képet kaphatunk közvetve az orrmelléküregek állapotáról. A vizsgálatok segíthetnek felderíteni, hogy van-e például orrpolip, orrsövényferdülés vagy egyéb ok, amely a gátolt orrlégzés miatt szintén szerepet játszhat a betegség ismételt megjelenésében. 

GettyImages-1421709381
Fotó: Olena Domanytska / Getty Images Hungary

Dr. Augusztinovicz Monika felhívja rá a figyelmet, hogy a növekvő polipok könnyen elzárhatják az orrmelléküregek nyílásait, így a termelődő nyák azokból nem tud kiürülni, előbb-utóbb elfertőződik, krónikus arcüreggyulladás jelentkezhet. Előfordul, hogy az érintettek ezt megelőzően nem is veszik észre, hogy orrpolipjuk van, annak ellenére, hogy orrnyálkahártya duzzanatuk, gátolt orrlégzésük már régóta fennáll. Ám ha valaki orrfolyás, gátolt orrlégzés, fejfájás, horkolás vagy orrhangú beszéd miatt fül-orr-gégész szakorvoshoz fordul, a diagnózis könnyen felállítható az orrüreg vizsgálata alapján.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

A jobb és bal orrüreget egymástól elválasztó orrsövény egy porcból és csontból álló, nyálkahártyával fedett lemez. A fejlődés során a porcos és a csontos rész nem egyenlő ütemben növekszik, így gyakorlatilag nincs olyan ember, akinél ne lenne valamilyen fokú orrsövényferdülés. Lehet egészében az egyik oldal felé elferdült, de lehet S alakban is, a felső részében az egyik, az alsó részében a másik irányba görbült. Az enyhébb eltérések általában nem okoznak panaszt, a nagyobb fokú ferdeség az, ami a gátolt orrlégzés miatt hozzájárul a tartós orrdugulás, ezáltal a visszatérő arcüreggyulladás megjelenéséhez is. 

Ezek okozhatnak még visszatérő betegséget

  • A nyálkahártya krónikus duzzanatát okozhatja például egy fel nem ismert légúti allergia, melynek kezelése nélkül az arcüreggyulladást sem tudjuk végleg megszüntetni. 
  • Előfordulhat, hogy fogászati probléma, a foggyökerek krónikus gyulladásának szövődményeként jelentkezik a visszatérő arcüreggyulladás.
  • Kiújuló orrpolip esetén érdemes azt is vizsgálni, hogy a betegnek nincs-e refluxa. A reflux ugyanis az orrnyálkahártyát reflexes úton keresztül is gyulladásban tartva hozzájárulhat az orrpolip kialakulásához, majd következtében az arcüreggyulladás ismétlődő megjelenéséhez.

5 tünet, hogy súlyos gyulladás van a szervezetedben

A krónikus gyulladás jelenlétét néha nehéz megállapítani, mert nem mindig ott jelentkeznek a tünetek, ahol a gyulladás fennáll. Néhány árulkodó tünet mégis utalhat a problémára, nem szabad elbagatellizálni őket.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük