Veszélyesebb a B típusú influenza?
A virológus válaszol
Már nem csak az A típusútól kell tartanod. Tudj meg mindent az influenza eddig ismeretlen fajtájáról.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Januártól az egész országban megkezdődött az influenzajárvány, intenzitása folyamatosan nő. Az ÁNTSZ adatai szerint február 13-áig összesen 18 haláleset hozható összefüggésbe az influenzával - 15 beteg H1N1-, három pedig B vírus-fertőzött volt.

Az utóbbi vírusról talán még nem sokat hallottál, pedig az adatok szerint ez is valós veszélyt jelent. A felmerülő kérdéseket dr. Berencsi György virológus segítségével tisztázzuk.

Influenzatípusok: A, B, C

Az influenzának három típusát különböztetik meg, az A-t, a B-t és a C-t. Az első, A típusba tartozó vírusok emberben és állatban is képesek szaporodni, ezért okoznak világjárványt, pandémiát. A hordozók szerinti besorolás alapján a madárinfluenza, sertésinfluenza, lóinfluenza, kutyainfluenza és az emberi influenza is A típusú.

Dr. Berencsi György elmondása szerint a harmincas években fedezték fel azt a vírust is, ami csak emberről emberre terjed, azaz a B típusú influenza kórokozóját. Ez a változat csak kisebb gócokban fertőz, szemben a járványt okozó A vírussal. Az előző kettőnél sokkal ritkább és gyengébb a C típusú influenza. Ennek oka, hogy hiányzik belőle egy gén, ami miatt szinte csak gyerekeket képes megfertőzni.

Egyszerre támad a H1N1 és B típusú influenza

Hazánkban egy influenzaszezonon belül két típus is jelen lehet. Az év ötödik hetében megugrott a vírus okozta megbetegedések száma, a figyelőszolgálatra kijelölt orvosok másfélszer több beteget regisztráltak, mint január végén. A hatodik héten az ÁNTSZ tájékoztatása szerint 10%-kal kevesebb influenza-gyanús minta érkezett a laboratóriumokba az előző héthez képest. A vizsgálat eredményei alapján 111 esetben igazolódott be az influenzavírus jelenléte, amiből 108 H1N1, kettő B típusú, egy pedig A, még meg nem határozott szubtípusú volt.

A klinikai és a virológiai adatok összegzése után az ország egész területére kiterjedő, magas intenzitású influenzajárványt állapítottak meg. A H1N1-gyel fertőzöttek aránya jóval magasabb, ami az eltérő vírustípus miatt alakul így, és a továbbiakban is jellemző lesz. Dr. Berencsi György meglátása szerint a farsangi időszak, a gyakoribb tömegrendezvények még hozzá is segítik a vírusokat a terjedéshez februárban. A két influenza egymásra is hatással van. A gyorsabban terjedő, A típusú influenza, amilyen a H1N1 is, kiszorítja a gyengébb B típusút. Ennek köszönhetően például Budapesten az utóbbi alacsonyabb számban van jelen.

Az influenzaoltás veszélyei

Bár a legbiztosabb megelőzési módszer az influenza elleni védőoltás, apróbb, kellemetlen következményei ennek is lehetnek. Ismerd meg őket videónkból!

A B típusú influenza áldozatai

Három halálesetet okozott a B típusú influenza, ami felhívta rá a figyelmet. Azonban a virológus megnyugtat, a szomorú események ellenére nem igaz, hogy agresszívabbá vált volna ez a vírus. A kétéves kisgyereknél az a kivételes helyzet adódott, hogy a szervezete nem ismerte fel a fertőzést, ezért nem is védekezett. A vírusok felületén ugyanis H és N jelű fehérjék sorakoznak. Általános esetben ezeket az immunrendszer idegenként érzékeli, és felveszi velük a küzdelmet. A kicsi esetében viszont a szervezete saját fehérjeként fogadta el a vírust, így hagyta elszaporodni. A másik két halálos áldozat - két felnőtt - pedig több krónikus betegség következtében a fokozott veszélyeztetettek csoportjába tartozott.

Legfontosabb a megelőzés

Dr. Berencsi György minden alkalmat megragad, hogy felhívja a figyelmet az influenza elleni oltások fontosságára. Tanácsa alapján érdemes olyan vakcinát választanod, ami mind az A, mind a B típusú vírus ellen védelmet ad.

Tiszta tér, tiszta lélegzet

Az Ambiance Provenacle fertőtlenítő és frissítő hatású keverék 100% tiszta és természetes, bevizsgált kemotípusú illóolajokból készült. Összetevőinek, a kakukkfűnek, a levendulának és a rozmaringnak köszönhetően semlegesíti a teret, valamint baktérium- és vírusölő hatással bír, ami a téli időszakban kifejezetten hasznos, de az év más szakaszaiban is hatékony segítség lehet. Ajánlott mindenkinek, aki felfrissülésre vagy épp a levegő megtisztítására vágyik.

Tudj meg róla többet!

Promóció

Az sem jelent problémát, ha az ingyenes, egykomponensű oltásban már részesültél, most pedig a három hatóanyagot tartalmazó vakcinát adatod be, ami szintén tartalmaz H1N1 elleni elölt vírust is. Azonban az egyik a másik ellen nem véd, ha tehát teljes biztonságban szeretnéd tudni magad, szükséged van a második oltásra is.

Ezt is szeretjük