A H1N1 tünetei és szövődményei
Ezt tedd, ha észlelted a jeleket!
Az influenzajárvány még csak most kezdődik! Ismerd fel idejében a H1N1-et!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Valószínűleg már korántsem rettegsz annyira a H1N1-től, mint 2009-ben a világjárvány kitörésekor. Nyilván jóval többet tudsz róla, az információk birtokában pedig valamivel védettebbnek érzed magad. Az Egészségügyi Világszervezet - WHO - 2010. augusztus 10-én bejelentette, hogy véget ért az influenza világjárvány.

Ettől függetlenül a vírus továbbra is közöttünk van, így nem feledkezhetsz meg róla teljesen. Ha még mindig van néhány homályos folt a betegséggel kapcsolatban, melyet szívesen megvilágítanál, érdemes tovább informálódnod.

Ismerd fel a tüneteket!

A H1N1 tünetei szinte teljes egészében megegyeznek a klasszikus influenza okozta tünetekkel. Épp ezért nehéz elkülöníteni egymástól a két betegséget. Sokszor még a háziorvos sem tudja megmondani - külön vizsgálat nélkül - hogy hagyományos influenzával vagy H1N1-el van dolgod. Mindössze annyi a kettő közötti különbség, hogy a H1N1  jellemzően markánsabb, súlyosabb tüneteket produkál, mint a hagyományos influenza.

Tünetek

  • Rossz közérzet.
  • Fejfájás, szédülés.
  • Magas láz, hidegrázás.
  • Izom- és ízületi fájdalom.
  • Torokfájás, nátha, köhögés.

Mi a teendő, ha tapasztalod a tüneteket?

Ha a magas láz nem csillapodik egy napon belül, mindenképpen orvoshoz kell fordulnod. Ne bagatellizáld el a tüneteket, tartsd be az orvos utasításait, az előírt adagnak megfelelően szedd a gyógyszert.

A betegség kezelésére jelenleg kétféle gyógyszer van forgalomban. Ilyen antiviriális szer az oseltamivir-tartalmú Tamiflu, valamint a zanamivir-tartalmú Relenza. A Tamiflu folyadék és kapszula formájában is kapható, utóbbit pedig inhalálni kell. A gyógyszer szedése mellett azonban rendkívül fontos az ágynyugalom, és a sok folyadék fogyasztása. A felépülés általában egy hetet vesz igénybe, ezalatt természetesen szedhetsz lázcsillapítót, ha szükséges.

Az oltás mellékhatásai

Ha beoltatod magad, légy tisztában vele, hogy 100%-os védettséget így sem élvezel, ám ha elkapod a betegséget, az enyhébb lefolyású lesz. Kisebb mellékhatásokkal is számolnod kell - ezeket megismerheted videónkból.

Milyen szövődményektől kell tartanod?

Tüdőgyulladás kétféle módon

A H1N1 kétféle úton vezethet tüdőgyulladáshoz. A szövődmény kialakulásának egyik módja a direkt influenza okozta tüdőgyulladás: ilyenkor a szövődmény akár egy-két nap alatt kialakulhat. Ezenkívül bakteriális felülfertőzés - tehát egy másodlagos fertőzés - is eredményezhet tüdőgyulladást. A H1N1 fertőzések esetében 30% a valószínűsége, hogy kialakul ez utóbbi: a bakteriális felülfertőzés okozta tüdőgyulladás. Ilyenkor jellemzően jópár nappal az első tünetek után újra jelentkezik a magas láz, valamint erős köhögés társul hozzá. Ez a másodlagos fertőzés - mely antibiotikumos kezelést igényel - inkább az idősebb korosztályra jellemző.

Magas láz okozta halálesetek

A H1N1 szövődményeként sajnos halálesetek is előfordultak az elmúlt években. Ennek oka sokszor az extrém magas láz. Ha 40°C-ra felmegy a lázad, szervezeted energiaigénye megnégyszereződik.

Mindez különösen akkor jelent rád nézve veszélyt, ha van valamilyen alapbetegséged. A tüdőbetegség, a szívbetegség, az asztma vagy diabétesz is rizikós lehet ebből a szempontból. Ha bármelyik érint, mindenképpen érdemes oltást kérned.

Ezt is szeretjük