A H1N1 tünetei és kezelése gyerekeknél
A H1N1 nem csak a terhesség alatt lehet veszélyes. Tudd meg, mi alapján ismerheted fel, ha a kicsi elkapta a kórt, és hogyan kezeld!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek
A H1N1 vírusa minden korosztályra nézve kockázatos. A gyerkőcök egyébként is fokozottan ki vannak téve a fertőzésveszélynek, hiszen fiatal immunrendszerük még védtelen a legtöbb kórokozóval szemben. Nem árt azonban figyelned a tünetekre, hogy meg tudd különböztetni, egy múló fertőzésről vagy a jóval veszélyesebb H1N1-influenzáról van-e szó!
 

Maga a betegség többnyire gond nélkül lezajlik, ám mivel jócskán akadnak súlyosabb lefolyású, esetenként pedig sajnos halálos kimenetelű esetek is, fontos, hogy mielőbb felismerd.

Ezt azonban megnehezíti, hogy a H1N1-fertőzés tünetei gyakran hasonlóak a szezonális influenza előjeleihez, amit pár napon belül különösebb kockázat nélkül kiheverhet a nagyobbacska gyerek. Tudd meg, milyen jelek utalnak arra, hogy gyermeked elkapta a kórt, és mit tehetsz a szövődménymentes gyógyulásért!

Tünetek

  • Hidegrázás.
  • Ízületi és izomfájdalom.
  • Fejfájás.
  • Láz.
  • Torokfájás, köhögés.
  • Hányás, hasmenés.
A betegség jellemzően 1-4 napig, de akár egy teljes hétig is lappanghat, majd hirtelen fellépő tünetek formájában ad hírt magáról. Ekkor a kicsi különösebb előzmény nélkül bágyadttá, levertté válik. Nem törvényszerű, de a láza is felmehet: lehet, hogy csak egy kis hőemelkedés jelzi a betegséget, de előfordulhat magas láz is. A H1N1 tipikus tünetei közé tartozik a hidegrázás, ami rendhagyó módon akkor is jelentkezhet, ha nem lázas a gyerek, valamint az ízületi és izomfájdalom, illetve a fejfájás. Mindezt náthára, illetve torokgyulladásra utaló tünetek kísérhetik: orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, köhögés. A gyerekkori megbetegedések 40%-ában hányás, hasmenés is megfigyelhető, ami a szezonális influenzánál igen ritka.
 

Mi a teendő?

Az H1N1-influenza lefolyása kiszámíthatatlan. Az erősebb szervezetű gyermekeknél többnyire szövődmény nélkül elmúlik, azonban csak akkor, ha legalább két hétig otthon tartod a kis beteget. Esetükben a kór tünetei is viszonylag enyhén jelentkeznek. Ugyanakkor a H1N1 idősebb gyerekeknél és felnőtteknél is lényegesen többször okozhat szövődményt, mint a szezonális influenza, és a halálos áldozatok száma is magasabb.

Feltétlenül fordulj tehát orvoshoz, ha a tünetek alapján arra gyanakszol, hogy a gyerek elkapta a H1N1-et. A kezelést bízd a szakemberre: ha arra gyanakszik, hogy valamilyen szövődmény alakult ki, elképzelhető, hogy antibiotikumra is szükség lesz, hiszen ezek akár bakteriális fertőzések is lehetnek.
 
Maga a vírus kezelése azonban nem sokban különbözik a szezonális influenza esetében megszokottól, így te magad is sokat tehetsz azért, hogy porontyod mielőbb a játszótéren ugrándozhasson a többiekkel.

A H1N1 kezelése

A legfontosabb, hogy a kicsi minél többet pihenjen, és bőségesen fogyasszon folyadékot, leginkább koffeintől és más stimuláló anyagoktól mentes teát. Fontos, hogy, ha úgy látod, hogy a gyerek láza hirtelen felszökik, még időben adj neki lázcsillapítót. A gyógyszertárakban számos lázcsillapító kapható, más és más hatóanyag-tartalommal. Közülük a szakemberek nagy része influenza esetén nem javasolja a szaliciláttartalmú készítményeket, mert ritka, de súlyos szövődményt okozhatnak - de ezen a téren is hallgass a gyermekorvosotokra, hiszen ő ismeri a legjobban a kicsit.
 
Előfordulhat, hogy magasabb láz esetén a gyógyszer csak lassan kezd hatni. Ez esetben feltétlenül szükség lehet hűtőfürdőre vagy hideg vizes borogatásra is, hiszen ezzel megakadályozhatod, hogy még följebb menjen a láza. Ha átmeneti javulás után visszatér a láz, illetve a köhögés, akkor lehetséges, hogy valamilyen szövődmény alakult ki. Erre utalhat a szapora, nehéz légzés vagy a kékes bőrszín. A probléma azonnali orvosi ellátást igényel.
 

Szövődmények

Bizonyos esetekben a H1N1-fertőzés lefolyása súlyosabb az átlagosnál. Ha gyermeked asztmás, vagy krónikus szív- és légúti betegségben szenved, még nagyobb a valószínűsége a szövődmények kialakulásának.
Ennek tipikus jelei közé tartozik, ha a gyerek szaporán veszi a levegőt, de nehezen.
 
Gyanúra ad okot a három napnál tovább fennálló láz, a mellkasi fájdalom, illetve a véres vagy elszíneződött köpet. Mindemellett megváltozott tudatállapot is jelentkezhet tünetként. Ha a fentiek bármelyikét tapasztalod, késedelem nélkül hívd ki az orvost!

Így előzd meg!

A H1N1-vírus cseppfertőzéssel terjed, vagyis úgy, ha közvetlenül rátüsszentenek a gyerekre, vagy nyálkacseppektől fertőzött tárgy kerül a kezébe. Ezért érdemes a fertőzéses időszakban a szokásosnál is nagyobb figyelmet fordítanod a higiéniára.

Azok a családtagok, akik megfertőződtek a H1N1-gyel, használjanak szájmaszkot. Kapható vírusellenes szerrel kezelt maszk is, mely elpusztítja a felületére jutó kórokozókat. Ha szoptató anyaként kapod el a vírust, semmiképpen se függeszd fel az anyatejes táplálást a betegség idejére. A H1N1 ugyanis nem fertőzi meg a babát anyatejen keresztül, ugyanakkor a benne lévő ellenanyagok növelik a gyerek ellenálló-képességét.
 
 

A szoptatás ideje alatt tehát a baba szinte teljesen védett, nem beszélve arról, hogy az anyatejben egyéb immunerősítő anyagok is vannak, melyek nemcsak a H1N1-, hanem számos más fertőzéstől is óvják porontyodat.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Ha azonban nagyobb biztonságban szeretnéd tudni a kicsit, és a gyerekorvos is egyetért vele, érdemes megfontolnod a H1N1 elleni védőoltást. Amíg a gyerek nem elég nagy, az a legjobb, ha a család többi tagja oltatja be magát, hogy ne fertőzzék meg, egy éves kortól azonban az oltás állítólag nem jár különösebb kockázattal.

Ezt is szeretjük