Mikor oltasd be magad H1N1 ellen?
A virológus válaszol
Aggályaid vannak a vakcina beadatásával kapcsolatban? Segítünk tisztábban látni!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szakértők előrejelzései szerint hazánkban január végén, februárban könnyen kialakulhat influenzajárvány, így, ha a veszélyeztetettebbek közé tartozol, érdemes segítened a szervezeted a védekezésben. Nincs értelme felesleges kockázatnak kitenned magad, hiszen létezik oltás a betegség ellen. Berencsi György virológus segített megválaszolni a felmerülő kérdéseket.

Mikor oltasd be magad?

Mindenki, akinek valami miatt gyengébben működik az immunrendszere, veszélyeztetett. Szervezeted védekezőképessége csökkenhet valamilyen fennálló betegség, szervátültetés vagy anyagcsere-probléma miatt. Különösen kockázatos a H1N1 számodra, ha tested feltehetőleg nem bírja ki a 39 fokos lázat - így, ha asztmás, tüdőbeteg, szívbeteg, esetleg diabéteszes vagy.

A legnagyobb veszély azonban a terhes nőket fenyegeti. Berencsi György szerint az összes várandós nőt közvetlen a szülés előtt három, négy héttel be kellene oltani. A magzatra semmilyen kockázatot sem jelent, ha a kismama megkapja az oltást. Sőt, ha az említett időszakon belül kapja a vakcinát, az olyan hatású, mintha a kisbabát is beoltatta volna.

2010-2011-es influenzaszezon

Az Egészségügyi Világszervezet 2010. augusztus 10-én bejelentette a H1N1-világjárvány végét. Amíg az előző szezonban ez a betegség teljesen kiszorított más influenza-vírustörzseket, most egyéb influenzavírusok megjelenésére is számítani kell. Átlagosan tíz magyar lakosból hat még nem találkozott a H1N1 vírusával. Tehát ebben az idényben is érdemes tartanod ettől a betegségtől.

Berencsi György azt javasolja, hogy abban az esetben is meg kell ismételned az oltást, ha előző évben már megkaptad. Ilyenkor a védettséghez csak hat napot kell várnod - ha nem volt még oltásod, két hét szükséges ahhoz, hogy kialakuljon.

Minden szezonban újra el kell látogatnod az orvoshoz, majd beadatnod a megfelelő vakcinát, mert a vírusok alkalmazkodnak, mutálódnak, és ennek megfelelően az oltóanyag is változik. Kivételesen a H1N1-víruson nem tudtak kimutatni ilyen átalakulást. Abban az esetben, ha előző évben átestél a fertőzésen, a szervezeted magától alakította ki a megfelelő védelmet. Ha azonban orvosilag nem igazolták, hogy tényleg H1N1 okozta a betegséget - amit csak külön teszt tud kimutatni teljes bizonyossággal -, nem bízhatsz meg ebben a módszerben.

Kis vírus a nagy baj ellen

Amikor oltást kapsz, az a természetes megbetegedést mintázza, csak kicsiben. A vakcina egy kis adag elölt vírust tartalmaz, ami nem képes szaporodni. A szervezeted így biztonságos körülmények között szerez információt az adott betegségről, és képes lesz az ellenanyag-termelésre. Berencsi György mindenkit megnyugtat, hogy az oltás semmilyen komolyabb mellékhatással sem jár. Mindössze tojásfehérjeallergia-reakció léphet fel - mint minden oltásnál az arra érzékenyeknél -, mert a vakcinában található vírust tojásokban tenyésztik ki. Ilyen ismert allergia esetében tehát nem szabad az oltást beadatni.

Az oltás mellékhatásai

100%-os védettséget az influenzaoltás sem biztosít. Ha még többet szeretnél megtudni az oltásról, annak kisebb mellékhatásairól, nézd meg videónkat!

Kétféle vakcina

Az idei szezonban két vakcina is tartalmazza az elölt H1N1-vírust. Az egyik a három részből álló, mindkét influenza ellen védettséget adó Fluval AB. A másik pedig az egykomponensű Fluval P, ami csak a H1N1 ellen biztosít védelmet. Az utóbbit bárki térítésmentesen kérheti, ingyenesen hozzá lehet jutni, ebben a háziorvosod segít. Ezt az oltást már a hat hónapos gyermekeknek is be szabad adni.

Megelőzés: a higiénia fontossága

Ahhoz, hogy a betegséget megelőzd, külön figyelmet kell fordítanod a higiéniára. A vírus cseppfertőzéssel terjed, és a tárgyak felületén is életben marad, ezért a gyakran érintett dolgokat többször és alaposan kell megtisztítanod. Semmiképp ne igyál mással közös pohárból, üvegből. A kézmosás gyakorisága és megfelelő módja kiemelkedően fontos ezekben az időszakokban, ami meleg vízzel és szappannal minimum 20 másodpercig tart.

Ezt is szeretjük