A H1N1 tünetei és kezelése
Deríts ki minél többet a veszélyes vírusról. Ha időben felkészülsz, megerősített immunrendszerrel el is kerülheted a fertőzést.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az influenzát a szakértők köpönyegforgató vírusnak nevezik. Nem véletlenül: könnyen mutálódik, húsz-harminc évente teljesen megváltozik a szerkezete, és akár világméretű járványt is kialakíthatnak az egyes változatok. A H1N1 is így jött létre, melytől most mindenki retteg. Mit érdemes tudni a vírusról?

A betegség tünetei

A H1N1-fertőzést azért nehéz elkülöníteni a közönséges influenzától, mert a tüneteik nagyrészt megegyeznek. Mindössze annyi a különbség, hogy az új influenza határozottabb, erőteljesebb panaszokkal - például magasabb lázzal - jár, mint a hagyományos változat.

Jelek

  • Izomfájdalom.

  • Láz és hidegrázás.
  • Fejfájás, szédülés.
  • Általános rosszullét.
  • Torokfájás, köhögés.

Kezelési lehetőségek

A kezelés menete megegyezik a hagyományos influenzánál alkalmazott módszerekkel. Háziorvosod antivirális szereket írhat fel, melyek elősegítik a gyógyulásodat. Jelenleg kétféle gyógyszer van forgalomban, ami a fertőzés kezelésére szolgál: az egyik az oseltamivir-tartalmú Tamiflu, a másik a zanamivir-tartalmú Relenza. Az előbbi kapszula és folyadék formájában is kapható, és egy éves kor után alkalmazható, az utóbbi belélegzés útján kerül a szervezetbe, és hét éves kor fölött használható.

A gyógyszerek mellett azonban rendkívül komolyan kell venned a néhány napos ágynyugalmat, a sok folyadékot. Szedhetsz lázcsillapítót, az antibiotikumoktól azonban mindenképpen tartózkodj - hiszen a betegséget vírus, nem pedig baktérium okozza, így ezek hatástalanok, és csak legyengítik a szervezetet. A fertőzés lefolyása általában egy hetet vesz igénybe.

Hogy előzd meg?

Az immunrendszer védelme

Mint a legtöbb fertőző betegség esetén, a H1N1 megelőzése szempontjából is rendkívül fontos szerephez jut az immunerősítés. Az új influenza vírusa az emberi szervezeten kívül is életképes, ezért tömegközlekedési eszközökön gyorsan terjed - például a kapaszkodók közvetítésével. Mindennél fontosabb tehát a rendszeres és alapos kézmosás: elsősorban WC-használat előtt és után, és, ha hazaérsz, vagy beérsz a munkahelyedre, akkor is ez legyen az első dolgod. Fontos, hogy a kézmosás meleg vízzel és szappannal történjen, valamint legalább húsz másodpercig tartson.

Az őszi időszakban egyébként is lényeges, hogy immunrendszeredet kellőképpen megerősítsd, most azonban különösen fontos. Minél több vitamint vigyél be a szervezetedbe - elsősorban gyümölcsök és zöldségek formájában. Komoly szerephez jutnak az olyan természetes immunerősítő-készítmények is, mint például az Echinacea-csepp, a csipkebogyó-, illetve ginsengkészítmények.

Vakcina

Számtalan érvet és ellenérvet hallhattál az elmúlt hetekben az új influenza elleni oltóanyaggal kapcsolatban, ráadásul a téma kapott némi politikai színezetet is - így nem könnyű eldöntened, érdemes-e beoltatnod magad. A Magyar Infektológiai Szakmai Kollégium szerint a vakcina nem alkalmas várandós anyukák és kisgyermekek oltására. Ez az álláspont azonban ellentétes az ÁNTSZ és az Egészségügyi Minisztérium javaslataival. A helyzet tehát nem egyszerű.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Annyi mindenesetre bizonyos, hogy ezen a héten már kapható lesz a gyógyszertárakban a H1N1 elleni oltóanyag, melynek maximalizált ára 1930 forint. Ennél magasabb összeget tehát nem kérhet érte a patika. Az oltóanyag legyengített kórokozókat tartalmaz. Sok más külföldi gyógyszergyártó cég hasított vírussal dolgozott a vakcina előállítása során, hazánkban azonban a teljes H1N1-vírust felhasználva hozták létre az oltóanyagot - ami a szakemberek szerint több mellékhatással járhat. Hogy mennyire lesz hatékony a vakcina, csak bonyolult klinikai vizsgálatokkal, illetve egy világjárvány alatt lehetne felmérni.

Ezt is szeretjük