Tüdőgyulladás vagy influenza?

Így különböztesd meg a tüneteket!

A legfontosabb jelek mentén gyorsan megállapíthatod, mi a baj.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az influenza szövődményeként könnyen alakulhat ki tüdőgyulladás, mely jóval súlyosabb betegség, mint gondolnád. Mivel világszerte szerepel a tíz leggyakoribb halálok listáján, érdemes komolyan venned, illetve időben felfigyelni a tünetekre.

Az idei influenzajárvány

2011-ben eddig tizenketten haltak meg influenzában, illetve influenza által okozott szövődményben hazánkban. Mindegyik áldozat veszélyeztetettnek számított valamilyen egyéb krónikus betegsége miatt. Országszerte több mint hatvan egészségügyi intézményben rendeltek el részleges vagy teljes látogatási tilalmat. Ezzel egyidejűleg a Tisztiorvosi Szolgálat jelentése szerint folyamatosan emelkedik az influenzás megbetegedések száma.

A fertőzöttek között sok a gyermek, így több óvodában, iskolában szünetet rendeltek el.

Influenza A, B, H1N1

Az idei influenza szezonban már a hagyományos és mutálódott vírusok széles skálájával kell szembenézned. Egyszerre van jelen az influenza A és B típusa, valamint a H1N1. Ha a korábbi években el sem mentél az orvoshoz egy kis láz vagy hőemelkedés hatására, idén érdemes változtatnod a szokásaidon.

Jellemző tünetek

  • Rossz közérzet.
  • Láz, hidegrázás.
  • Szédülés, fejfájás.
  • Izom- és ízületi fájdalom.
  • Torokfájás, köhögés. nátha.

Az influenza kezelése

A fertőzés kezelésére az orvos különböző antiviriális szereket írhat fel. A H1N1 esetében kétféle gyógyszer jöhet számításba: oseltamivir-tartalmú Tamiflu és a zanamivir-tartalmú Relenza. Utóbbit inhalálni kell, előbbi pedig folyadék és kapszula formájában áll rendelkezésedre. A felépülés jellemzően egy hetet vesz igénybe. Egyszerűbb azonban, ha nem kell kezelni, erre pedig a védőoltással lehet legnagyobb esélyed.

Az influenzaoltás veszélyei

Természetesen apróbb, kellemetlen következményei az oltásnak is lehetnek. Ismerd meg őket videónkból!

Szövődmény: tüdőgyulladás

A H1N1, valamint az influenza B típusa könnyebben okoz szövődményt az eddig megszokott vírusokhoz képest. Rendkívül fontos, hogy amellett, hogy orvoshoz fordulsz az influenzával, pihenj is. Amennyiben ugyanis szervezeted nem győzi le a betegséget, néhány napon vagy héten belül komoly szövődmények alakulhatnak. Bakteriális felülfertőződés következtében például tüdőgyulladást kaphatsz.

Ilyenkor - leggyakrabban Streptococcus pneumoniae hatására - egyik vagy mindkét tüdőfél begyullad. Bár ma már az emberek többsége nem tartja igazán súlyos betegségnek a tüdőgyulladást, valójában a tíz leggyakoribb halálok között szerepel. Minden egyes évben több tízezren kapnak tüdőgyulladást hazánkban. Különösen a kisgyermekek és az idősebbek veszélyeztettek.

Jellemző tünetek

  • Hátfájás.
  • Hurutos köhögés.
  • Láz, hőemelkedés.
  • Légszomj, fulladás.

A betegség kezelése

Tüdőgyulladás esetén az orvos antibiotikumot ír fel. Ezt általában egy hétig kell szedni a kezelő orvos által megállapított adagban és mennyiségben. A fekvés és a pihenés azonban legalább olyan fontos része a kezelésnek, mint a gyógyszerek szedése. A teljes gyógyulás általában két hetet vesz igénybe.

Így különböztesd meg!

Ahhoz, hogy a tüdőgyulladást pontosan diagnosztizálják, tüdőröntgen szükséges. Te magad is felfigyelhetsz néhány jelre, melyek arra utalnak, hogy már nem influenzáról van szó, hanem kialakult a tüdőgyulladás. Amennyiben fokozódik a köhögés és a nehézlégzés, mellkasi fájdalom vagy hátfájás alakul ki, joggal gyanakodhatsz tüdőgyulladásra. Ilyenkor - ha korában nem tetted - muszáj orvoshoz fordulnod.

Ezt is szeretjük