Vesekövet okozhatnak, ha sokat eszel belőlük: a 10 legkockázatosabb étel

Meglepő, milyen sok étel okozhat vesekövet, és az is, hogy kifejezetten egészségesek is vannak köztük.

Vesekövet okozó ételek

A vesekövesség szinte népbetegségnek számít, annak ellenére pedig, hogy az olyan korszerű eljárásoknak köszönhetően, mint az ultrahangos vesekőzúzás, ritkábban kerül sor műtétre, igen kellemetlen tünetekkel adhat hírt magáról.

A vesekő kialakulásához többek közt az vezet, hogy a vese valamilyen anyagból túl sokat választ ki, ami így meghaladja azt a koncentrációt, mely még fel tud oldódni. Utóbbi helyett kiválik, és fokozatosan növekvő, kemény, kristályos követ képez, mely van, hogy nem ad tüneteket, és például csak ultrahangon látszik, de jelezheti ottlétét heves, éles, erős, görcsös fájdalommal és véres vizelettel is, mely mellé hányinger, hányás is társulhat.

Vesekövet okozó ételek

A vesekő kialakulásában örökletes tényezők is szerepet játszhatnak, de nagymértékben fokozza az elégtelen folyadékbevitel, a mozgásszegény életmód - ami miatt panghat a vizelet -, és sokban függ a táplálkozástól is. Ha hajlamos vagy a kőképződésre, fokozottan kell ügyelni a megfelelő folyadékbevitelre, emellett bizonyos táplálékokat is kerülni kell. Utóbbi tekintetében lényeges, hogy megállapítsák, milyen típusú köved volt, a következő élelmiszerek bevitelét azonban rendszerint mérsékelni kell, ha el akarod kerülni a kő újbóli megjelenését, ami, ha nem ürül ki magától, és szétzúzni sem sikerül, műtétet is maga után vonhat.

Meglepő, milyen egészségesek lehetnek azok az ételek, amelyekkel vigyázni kell. A vitaminban gazdag spenót és sóska oxaláttartalma nagymértékű fogyasztás esetén fokozza a vesekőképződést.
A csokoládénak és a kakaónak is magas az oxaláttartalma, ezért fogyasztását hajlam esetén mérsékelni szükséges.
Csakúgy, mint a kávéét és a teáét, a túl magas koffeinbevitel ráadásul a vesét is terheli.
A vesekőképződést megelőző diéta egyik legfontosabb eleme a fokozott folyadékfogyasztás mellett a sófogyasztás visszaszorítása.
De nemcsak a sózásra kell figyelni, érdemes kerülni a feldolgozott élelmiszereket is, ezek ugyanis nagymértékben tartalmaznak hozzáadott sót.
A vesekőképződésre való hajlamot fokozzák az állati fehérjék is, kalciumfoszfátos vesekő esetén pedig a tejtermékeket is kerülni érdemes.
A spenóthoz hasonlóan a rebarbara is gazdag oxalátban, ezért szintén nem ajánlott rendszeresen fogyasztani.
Fotó: jlmcloughlin / Getty Images Hungary
Ugyanez igaz a céklára is, bármilyen egészséges is más szempontból.
Fotó: dianazh / Getty Images Hungary
A magvakat is kerülni kell, és kétszeresen, ha még sózottak is.
Fotó: Image Source Pink / Getty Images Hungary
A vesekőképződés megakadályozása érdekében korpát sem célszerű rendszeresen fogyasztani.

Segítünk megtalálni a legjobbat!

A Vitaminkalkulátorunk 9 egyszerű kérdéssel több mint negyven vitaminunk közül ajánl két olyan terméket, amik céljaidnak leginkább megfelelnek. Figyelembe vesszük a fizikai aktivitást, étkezési szokásokat és érzékenységeket, hogy a legjobb döntést hozhasd. Tudjuk, hogy könnyű elveszni a részletek közt, de mi itt vagyunk, hogy segítsünk!

Promóció

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük