Leállhatnak a vesék tőle, pedig sokan csinálják: 5 rossz szokás, amit kerülni kellene

Ezeket a rossz szokásokat érdemes kerülni, mert komoly károkat okozhatnak a vesékben.

Vesekárosodást okozó szokások
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A vesék fontos feladatot látnak el a szervezetben, működésük nélkülözhetetlen az életbenmaradáshoz. Folyamatosan azon dolgoznak, hogy eltávolítsák a szervezetből a méreganyagokat és a felesleges folyadékot, valamint szabályozzák a vérnyomást.

Vesekárosodást okozó szokások

Sajnos sokan félvállról veszik az egészségtelen életmódjuk súlyos következményeit, amelyek hosszú távon károsíthatják a veséket is. Az alábbi rossz szokásokat érdemes elkerülni.

Vesekárosodást okozó szokások 1
Fotó: fotostorm / Getty Images Hungary

 

Hosszú távú nemszteroid gyulladáscsökkentő szerek (NSAID) használata: az NSAID-k, mint például az ibuprofen vagy az acetaminophen, gyakran használatosak általános fájdalomcsillapítóként, azonban kevesen tudják, hogy hosszú távú alkalmazásuk károsíthatja a veséket. A minden évben az új krónikus veseelégtelenségben szenvedők eseteinek akár 3%-át is az NSAID-k túlzott fogyasztása okozhatja. Ezek a gyógyszerek csökkentik a vesékbe irányuló véráramlást, ami hosszú távon komoly károsodást okozhat a vesék szöveteiben és szerkezetében.

A dohányzás is közvetlen hatást gyakorol a vesékre. Körükben gyakrabban mutatható ki fehérje a vizeletben, ami a vesekárosodás jele lehet, és nagyobb náluk a szervleállással járó veseelégtelenség kockázata is. További káros hatásairól itt olvashatsz tovább.

A sóban gazdag étrend növeli a vérnyomást, ami hosszú távon ugyancsak károsíthatja a veséket. 

Só helyett ezeket tedd az ételbe magas vérnyomás esetén - 8 ízletes fűszer, amivel sokat tehetsz az egészségért

Elolvasom

Kutatások szerint naponta két vagy annál több doboz kóla elfogyasztása összefüggésbe hozható a krónikus vesebetegség nagyobb kockázatával. A kóla foszforsavat tartalmaz, ami növelheti a vesekárosodás rizikóját.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az alkoholfogyasztás ugyancsak károsíthatja a veséket, hiszen dehidratálhatja a szervezetet. Emellett az alkohol okozta magas vérnyomás is negatív hatással bír a szervre.

Fontos megjegyezni, hogy ezek a szokások nemcsak a vesék egészségére, hanem az általános egészségi állapotra is károsak. A megfelelő táplálkozás, a rendszeres testmozgás és az egészséges életmód segíthet a vesék védelmében és hosszú távú egészségünk megőrzésében

8 étel, ami természetes módon csökkenti a vér kreatininszintjét: komoly betegségre utal, ha túl magas

Ezek az ételek természetesen csökkentik a kreatininszintet, kiváló kiegészítői lehetnek a kezelésnek.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük