4 ital, ami megemeli a vérnyomást: nem csak a kávéval érdemes vigyázni

Különösen a magas vérnyomással élőknek kell vigyázniuk azokkal az italokkal, amelyek emelhetik az értékeket.

vérnyomás ital
beauty and style
Top olvasott cikkek

A magas vérnyomás világszerte tömegeket érintő probléma, ami sokáig nem okoz különösebb panaszt, ugyanakkor idővel súlyos szövődményekhez vezethet. Károsítja az ereket, fokozza a stroke és a szívroham kockázatát, rontja a látásélességet. 

A vérnyomás a nap folyamán természetes körülmények között is ingadozhat, általában ébredés előtt emelkedik, a nap közepén a legmagasabb, estefelé, az alváshoz készülődve pedig csökken. Számos tényező befolyásolhatja az értékeket, a hőmérsékleten és a stresszen túl például az elfogyasztott ételek és italok is. A hipertóniával élők számára különösen fontos, hogy kerüljék azokat az élelmiszereket, amelyek vérnyomás-emelkedést idézhetnek elő. 

Vérnyomást emelő italok

A WHO szerint minden negyedik férfi és minden ötödik nő magas vérnyomással, hipertóniával küzd, ugyanakkor a legtöbben nem is tudják, hogy érintettek. A hipertóniának különböző fokozatai vannak, általánosságban kijelenthető, hogy a 120/80 Hgmm körüli, illetve az ez alatti vérnyomás tekinthető normálisnak. A hipertónia valószínűségét növeli a túlsúly, a mozgásszegény életmód, a dohányzás, a stressz, továbbá bizonyos krónikus kórképek, például a cukorbetegség vagy az alvási apnoe. 

Az étkezési és ivási szokások szintén befolyásolhatják az értékeket. Itthon is problémát jelent a túlzottan sós táplálkozás. Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása értelmében a napi sóbevitelnek 5 gramm alatt kéne maradnia, a tényleges fogyasztás viszont ennek a többszöröse is lehet. Mindemellett bizonyos italokkal sem árt vigyázni, különösen akkor, ha valaki már egyébként is hipertóniával él. 

Kávé

A kávé koffeintartalma révén emelheti a vérnyomást. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy ez a hatás rövid távú, a koffeintartalmú ital elfogyasztása után gyorsan megemelkedik a vérnyomás, az értékek viszont nem maradnak tartósan emelkedettek. Egyéni eltérések is mutatkoznak abban, hogy kinél milyen mértékű kiugrást okoz a kávé, feltételezhető, hogy azoknál, akiknek a szervezete már hozzászokott, kevésbé jelentős a változás, tehát kialakulhat egyfajta tolerancia. A Mayo Clinic szerint napi 400 milligramm koffein még a legtöbb felnőtt számára biztonságos, azonban a hipertóniával élőnek érdemes a kezelőorvosukkal konzultálniuk a számukra még elfogadható mennyiségről. 

Más koffeintartamú italok

A kávén kívül az energiaitalok, a legtöbb tea, illetve egyes üdítőitalok, így például a kóla is tartalmaznak koffeint. A nap során ezek koffeintartalma összeadódik, érdemes számolni velük.

Cukros üdítőitalok

A hozzáadott cukorban bővelkedő italok negatívan befolyásolhatják a vérnyomást. Vizsgálatok szerint már napi egy cukros üdítő fokozhatja a magas vérnyomás kockázatát. Az üdítők rendszeres fogyasztása a vércukorszintre is rossz hatással van, növeli az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség valószínűségét - ezek az állapotok a hipertóniához hasonlóan károsítják az érrendszert. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Perfetto, a kávészemektől az utolsó cseppig

A Dinamica Plus kávéfőző széles receptválasztékának köszönhetően minden napszakban elhozza a perfetto kávé pillanatot. Krémes cappuccino reggel, egy kis plussz energia ebéd után egy espresso társaságában, egy koffeinben gazdag hosszú kávé amikor már csak a napot szeretnéd túlélni. De’Longhi, frissen őrölt kávé minden csészében, bármelyik is legyen a kedvenced.

Promóció

Alkohol

A túlzott alkoholfogyasztás emelheti a vérnyomást, diagnosztizált hipertónia esetében a kezelőorvos nagy valószínűséggel javasolja is az alkoholos italok visszaszorítását. Bár a vörösbort a szív- és érrendszer egészségének megőrzésével hozzák kapcsolatba, ez főleg a benne található rezveratrol nevű antioxidánsnak köszönhető. Ugyanakkor ez az anyag megtalálható a gyümölcsök, a szőlő héjában, így ha a szív védelme a cél, a szakemberek szerint jobb inkább ezeket előnyben részesíteni. A fiatalok körében egyre elterjedtebb binge drinking vagy rohamivás különösen káros a szervezet egészére, a vérnyomásra nézve is. 

A leggyakoribb hibák vérnyomásmérés során

A gyógyszer beállításához, illetve az állapot ellenőrzéséhez, utánkövetéséhez is elengedhetetlen az otthoni vérnyomásmérés, ami a modern automata készülékeknek köszönhetően egyszerűen kivitelezhető feladatnak tűnik, ám tartogat néhány buktatót is. Amennyiben elköveted ezeket a gyakorinak számító hibákat, könnyen lehet, hogy hibás eredményt kapsz a mérés során.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük