Fájdalomcsillapítás véralvadásgátló szedése mellett: lehetséges, de nem mindegy, hogyan csinálod
Véralvadásgátló gyógyszert szedsz? Ezeket a fájdalomcsillapítókat veheted be.

gyogyszer-sok
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hűvösebb időben gyakrabban nyúlunk láz- és fájdalomcsillapítókhoz, akár megfázás vagy akut fájdalom esetén. Nem mindegy azonban, milyen készítményt választasz, mert a beszedett gyógyszer megnövelheti a véralvadásgátlók hatását.

Prof. Dr. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája mondja el a legfontosabbakat.

Fájdalomcsillapítók

A nem szteroid típusú gyulladáscsökkentőket - NSAID -, amelyek általában lázcsökkentő hatással is rendelkeznek, sokan használják akut és krónikus fájdalmak enyhítésére, alkalmazásuk azonban megnövelheti a véralvadásgátlók hatását, csakúgy, mint a legtöbb vény nélkül kapható láz- és fájdalomcsillapító készítmény: ilyen például a diklofenák, ibuprofén, aszpirin, naproxén.

gyógyszer

Növekvő alvadásgátlás

Ezeket a gyógyszereket a kumarinokkal - K-vitamin-antagonisták - együtt nem szabad, vagy csak sűrűn ellenőrizve, alacsony kumarindózisokkal lehet szedni. A jelenség oka, hogy az NSAI-készítmények ugyanoda kötődnek, a plazmafehérjékhez, ahová a kumarinok, és leszorítják a fehérjekötésből: ezáltal a szabad kumarinszint megnő, és nagyon megerősödik az alvadásgátló hatás. Az együttszedés csak szigorú orvosi felügyelettel alkalmazható! Helyettük kis dózisban metamizole sodium - metamizol-nátrium - hatóanyagú gyógyszert használj, ez erős fájdalom- és lázcsillapító, mérsékelt gyulladáscsökkentő hatású – tanácsolja prof. dr. Blaskó György, aki hangsúlyozza: óriási a felelőssége a kezelőorvosnak, akinek ismernie kell a gyógyszerkölcsönhatásokat is! 

Amennyiben láz-és fájdalomcsillapításra szeretnéd használni az aszpirint, úgy a magasabb hatóanyagú készítményt kell választanod, ha a trombocita-aggregáció-gátló hatását szeretnéd kamatoztatni, úgy az alacsony dózisú, 80-100 milligrammos adagolást javaslom. Az aszpirin alvadásgátló hatása egyébként csekély – mondja a professzor.

gyógyszer (3)

Véralvadásgátlót váltanál?

Az új típusú DOAC/NOAC készítmények egyik nagy előnye, hogy melléjük nyugodtan szedhetsz fájdalomcsillapítókat. Ráadásul a NOAC esetében bizonyítottan kevesebb vérzéses szövődménnyel kell számolni, valamint nem kell tartani ételkölcsönhatásoktól sem. Az új gyógyszer dózisának beállításáról a szakorvos dönt, ezért nagyon fontos vele egyeztetni!

Jelezd orvosodnak egyéb gyógyszerszedésedet, az esetleges mellékhatásokat! Csak kimutatott allergia és összeférhetetlenség esetén, és csak orvosi utasításra válts gyógyszert, és arra is figyelj, hogy a felírt dózist megfelelően, az orvos által felírt adagban szedd, ha kimaradt egy alkalom, legközelebb ne dupla mennyiségben vedd be. Amennyiben nem várt mellékhatást tapasztalsz, akkor azt mindenképpen jelezd kezelőorvosodnak!

(Képek: Getty Images Hungary)

Gyógyító teák

Gyakran nincs szükség gyógyszerre, csak egy kellemes meleg teára, amitől elillan a fájdalom.

Ezt is szeretjük