Vény nélkül kapható, de nem játék: mire kell nagyon figyelni a gyógyszereknél?

Biztosan te is használod, de nem biztos, hogy jól.

Vény nélküli készítmények veszélyei
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gyógyszereknek, akár vénykötelesek akár nem, szinte mindig van valamilyen mellékhatása, sőt olyan készítményeknek is, amikről az ember nem gondolná, mert nem gyógyszerként azonosítja őket. Az egyik ilyen jellegű gyakori panasz például a nyálkahártya-lohasztó orrcseppek által kiváltott orrszárazság.

Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy ha a betegek az előírt időn túl is használják az ilyen típusú orrcseppet, akkor az orrszárazság fokozódik, a nyálkahártya érzékenysége miatt pedig gyakori orrvérzések jelentkezhetnek.

Nem csak az antibiotikumok jelentenek veszélyt

Az elmúlt időszakban egyre több felhívás figyelmeztet a rezisztens baktériumok megjelenésére. Az is egyre inkább kezd elterjedni a köztudatban, hogy az antibiotikumok szedését nem szabad túlzásba vinni.

Ezzel párhuzamosan a recept nélkül kapható készítményekre mintha kezdenénk ártalmatlan, kevesebb kockázattal járó alternatívaként tekinteni. Valójában azonban akár receptre, akár recept nélkül szedett gyógyszerről van szó, a készítményeket csakis az orvos előírása szerint vagy a betegtájékoztatóban leírt módon és ideig szabad alkalmazni.

A vény nélküli gyógyszerekkel vigyázni kell

Mostanában elterjedt gyakorlat mindent nagyobb kiszerelésben értékesíteni. Ez a jelenség megfigyelhető a gyógyszereknél is. A legtöbb készítmény kapható 12 és 24 darabos változatban is, ám ez megint tévútra viheti a laikus szemlélőt.

A betegek számára megtévesztő lehet, mert azt a látszatot keltheti, hogy a csomagok tartalma nagyobb mennyiségben is teljesen veszélytelen. Különösen a teára emlékeztető, gőzölgő poharakban ábrázolt, tasakos forró italokról gondolják sokan, hogy ártalmatlan készítmények.

Felfázás? Cselekedj időben!

Az Urzinol tabletta a húgyutak betegségeire évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Az Urzinol hasznos segítség az egyszerű hólyaghurut korai tüneteinek – sürgető vizelési inger, illetve égő érzéssel járó hólyagürítés – enyhítésében. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő és enyhe vízhajtó hatásának köszönhető.

Vény nélkül kapható, medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszer

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Mivel a bennük lévő hatóanyagok jól enyhítik a náthás tüneteket, fejfájást, rossz közérzetet, sokan hajlamosak akár tea helyett is fogyasztani a forró italporokat. Az előírt napi mennyiségen és használati időn túl nem ügyelnek arra sem, hogy elegendő folyadékot is fogyasszanak a készítmények mellé.

Mindezek hatására egyre többen fordulnak orvoshoz erősödő fülzúgás, száj- és bőrszárazság, állandósult orrdugulás vagy ismétlődő orrvérzés miatt. Van, amikor már nem is az alapbetegséget, hanem a nem megfelelően szedett recept nélküli készítmények szövődményeit kell kezelni.

Mivel veszed be a gyógyszert? Ezzel 4 itallal tilos!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Pár nap lábadozás után jöhet az orvos

Főleg a légúti tüneteknél érdemes első körben ágynyugalommal, bőséges folyadékfogyasztással, fej- és torokfájás esetén fájdalomcsillapító hatóanyagú készítmények szedésével megpróbálni javulást elérni. Az orrjáratok szellőzését is fenn kell tartani, mivel egy bedugult, náthás orr olyan komolyabb szövődményeket okozhat, mint az arcüreggyulladás és középfülgyulladás.

A nyálkahártya duzzanatát csökkentő, lohasztó orrcseppek tehát hasznosak ebben az időszakban. A szakorvos azt tanácsolja, hogy ha a tüneteket illetően ennek ellenére sincs három-négy napon belül javulás, akkor mindenképpen forduljunk orvoshoz. A doktor személyre szabott kezelést fog javasolni, amivel a szövődmények is elkerülhetőek.

Ezt is szeretjük