Éjszakai köhögés: ez a 6 ok állhat a háttérben

Mikor kell vele orvoshoz fordulni?

Köhécselsz, miután lefekszel aludni? Elmondjuk, mi lehet az oka.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A fekvő helyzetben jelentkező köhögés gyakori panasz, ami miatt sokan nem tudják kipihenni magukat. Az elalvást is megnehezítő vagy éjszakai ébredést okozó köhögésnek több oka is lehet. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa a kellemetlen jelenségről beszélt.

Mi okozhat éjszakai köhögést?

Túlzott gyomorsav-termelődés

Reflux esetén fekvő helyzetben a gyomorsav könnyen visszajut a nyelőcsőbe vagy egészen a garatig, ahol így köhögést idézhet elő.

A panaszok megelőzhetőek, ha vacsorára könnyű ételeket fogyaszt az ember, és lefekvés előtt pár órával már nem étkezik. Hasznos lehet még az ágy fej alatti részének megemelése is.

Garatfali váladékcsorgás

Légúti fertőzés, krónikus orrmelléküreg-gyulladás következtében jelentkezhet hátsó garatfali csorgás. Az orrváladék a garat felé távozik, ezáltal köhögésre ingerli a beteget.

Ilyen esetben csak a garati váladékcsorgást kiváltó ok kezelésével lehet megszüntetni a panaszokat. A fül-orr-gégészeti kivizsgálás segíthet kizárni az orrpolip, orrsövényferdülés, allergiás nátha lehetőségét is.

Beltéri allergének

Az éjszaka folyamán jelentkező köhögésnél mérlegelni kell az allergia lehetőségét is. Ilyen esetben leggyakrabban háziporatka vagy a lakásban tartott háziállat által okozott tünetek jöhetnek szóba. A háziporatkák az emberről lehullott, elhalt hámsejtekkel táplálkoznak, ezért legnagyobb számban az ágynemű és párnák környékén fordulnak elő. Allergia esetén légúti tüneteket, főként köhögést és orrdugulást okoznak, de előfordulhatnak a tartós érintkezés miatt bőrtünetek és kiütések is. Az allergia vizsgálattal kimutatható, allergénmentes ágynemű használatával és gyógyszeres kezeléssel megszüntethetők az általa okozott tünetek.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Asztma

Az asztma a légutak krónikus gyulladásával járó krónikus betegség, melynek kezdeti tünetei közé tartozik az elhúzódó köhögés is. Tartósan fennálló éjszakai köhögés esetén - különösen, ha egyéb, asztmára utaló tünetek is jelentkeznek, mint például fizikai terhelés, pollenek, dohányfüst hatására kialakuló köhögés, nehézlégzés, légszomj, mellkasi fájdalom -, légzésfunkciós vizsgálat elvégzése is javasolt.

Gyógyszerek

A rendszeresen szedett gyógyszerek több módon is közrejátszhatnak az éjszakai köhögés megjelenésében. Egyes készítmények a köhögésre hajlamosító betegségek tüneteit felerősíthetik, például a gyomorsav termelődést fokozó mellékhatásukkal. Vannak azonban olyan készítmények, amelyek szedése önmagában is köhögést okoz, ilyenek például az ACE-gátlók, a vérnyomáscsökkentők egy csoportja. Ilyen esetben érdemes a kezelőorvossal konzultálni a gyógyszer cseréjéről.

Túl száraz levegő

Ha a levegő páratartalma túl magas, az kedvez a lakáson belüli allergének megjelenésének, ide tartozik a penészgomba és a háziporatka. A túl száraz levegő sem egészséges azonban, ugyanis irritálhatja a nyálkahártyát, ami köhögést okozhat. Az ideális páratartalom 40-60% között található. Ha ennél alacsonyabb, akkor érdemes párásító készüléket beszerezni, a szobában teregetni, nyitott ablaknál aludni, amennyiben az időjárás engedi.

Mikor fordulj orvoshoz?

A köhögés bizonyos esetekben súlyosabb betegségek kezdeti tünete is lehet. Ilyen a bronchitis, tüdőgyulladás, COPD, tüdőrák vagy asztma. Jelentőségét tehát semmiképp sem szabad lebecsülni. Elhúzódó köhögéses panaszokkal - főleg, ha egyéb tünet, például magas láz is társul mellé - mindenképpen szakorvoshoz kell fordulni.

Ezt is szeretjük