Nem csak aranyérre utalhatnak a lent jelentkező panaszok - Kezelés nélkül nem múlnak el a végbélgyulladás tünetei

A végbélgyulladás nagyon kellemetlen lehet, de csak megfelelő kezeléssel múlik el.

végbélgyulladás1

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Fájdalom, véres, nyákos széklet - legtöbben megrémülnek a tünetek esetén, de a vizsgálatot sokszor elodázzák. Pedig a panaszokat végbélgyulladás is okozhatja, melyet mielőbb kezelni szükséges.

Dr. Baranyai László, a Trombózis- és Hematológiai Központ sebésze a végbélgyulladás okairól és kezeléséről nyilatkozott.

Hosszan elhúzódhatnak a panaszok

A legtöbb végbélelváltozás helyi gyulladásként jelentkezik. Lehet többek között aranyértrombózis, nyálkahártya-repedés vagy sipoly. Ezen helyi elváltozásokkal szemben az egész végbél területén fellépő gyulladás a végbél nyálkahártyájának gyulladása, a proctitis.

végbélgyulladás3
Fotó: mady70 / Getty Images Hungary

Ez lehet heveny formában panaszt okozó, de lehet elhúzódó jellegű is. A tünetek a nyálkahártya-izgalom tünetei: véres, nyákos széklet, több-kevesebb helyi fájdalom, és a székürítés fájdalmassá válása. Kezeletlen esetben fekélyek, sipolyok is kialakulhatnak.

Mi okozza a végbélgyulladás?

Lehet az egész vastagbelet érintő fekélyes vastagbélgyulladás, Crohn-betegség helyi tünete. Kiválthatja nemi úton terjedő betegség, sugárártalom, csökkent immunrendszer esetén vagy antibiotikumkúra utáni állapotban. Ebben az esetben elpusztulnak a védelmet nyújtó jó baktériumok. Amennyiben valakinél gyulladásos tünetek lépnek fel, érdemes rosszul választott mosószerre és nem szellőző alsóneműre is gondolni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az orvos manuális vizsgálatot végez, székletvizsgálatot kér. Az ez után végzett tükrözés során nyálkahártyamintát tud venni elemzésre. Az eredmények kimutathatják az esetleges kórokozót, megállapítják annak gyógyszerérzékenységét. A kiváltó okok tisztázása lehetővé teszi az akut probléma kezelését, valamint megelőzhető az ismételt jelentkezés, a krónikussá válás.

Kezelhető a gyulladás

Dr. Baranyai László szerint a legtöbb esetben helyileg alkalmazható krémekkel, kenőcsökkel, kúpokkal, szteroidos beöntéssel lehet kezelni a problémát, melyek gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatással is rendelkeznek.

végbélgyulladás2
Fotó: zoranm / Getty Images Hungary

Amennyiben baktérium a végbélgyulladás okozója, antibiotikumra van szükség, máskor gombaölő, illetve vírusellenes készítményekre. Fontos a diéta betartása is, például Crohn-betegség esetén. Már kis csalóétkezés is komoly gyulladást provokálhat. Igen súlyos formában ez érintett bélszakasz eltávolítása is indokolt lehet.

Aranyér ellen a legjobbak: 9 gyógynövény, ami segít a kínzó panaszokon

Az aranyérbetegséggel járó panaszokat hatékonyan csökkenti néhány erős gyógynövény.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük