Nem csak aranyérre utalhatnak a lent jelentkező panaszok - Kezelés nélkül nem múlnak el a végbélgyulladás tünetei
A végbélgyulladás nagyon kellemetlen lehet, de csak megfelelő kezeléssel múlik el.

végbélgyulladás1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Fájdalom, véres, nyákos széklet - legtöbben megrémülnek a tünetek esetén, de a vizsgálatot sokszor elodázzák. Pedig a panaszokat végbélgyulladás is okozhatja, melyet mielőbb kezelni szükséges.

Dr. Baranyai László, a Trombózis- és Hematológiai Központ sebésze a végbélgyulladás okairól és kezeléséről nyilatkozott.

Hosszan elhúzódhatnak a panaszok

A legtöbb végbélelváltozás helyi gyulladásként jelentkezik. Lehet többek között aranyértrombózis, nyálkahártya-repedés vagy sipoly. Ezen helyi elváltozásokkal szemben az egész végbél területén fellépő gyulladás a végbél nyálkahártyájának gyulladása, a proctitis.

végbélgyulladás3
Fotó: mady70 / Getty Images Hungary

Ez lehet heveny formában panaszt okozó, de lehet elhúzódó jellegű is. A tünetek a nyálkahártya-izgalom tünetei: véres, nyákos széklet, több-kevesebb helyi fájdalom, és a székürítés fájdalmassá válása. Kezeletlen esetben fekélyek, sipolyok is kialakulhatnak.

Mi okozza a végbélgyulladás?

Lehet az egész vastagbelet érintő fekélyes vastagbélgyulladás, Crohn-betegség helyi tünete. Kiválthatja nemi úton terjedő betegség, sugárártalom, csökkent immunrendszer esetén vagy antibiotikumkúra utáni állapotban. Ebben az esetben elpusztulnak a védelmet nyújtó jó baktériumok. Amennyiben valakinél gyulladásos tünetek lépnek fel, érdemes rosszul választott mosószerre és nem szellőző alsóneműre is gondolni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szűrővizsgálat házilag

Az emésztőrendszeri bajok sokszor egészen addig rejtve maradnak, amíg tüneteket nem okoznak. Épp ezért hasznos otthon is elvégezhető tesztünk, mert már a korai stádiumban kimutatja a szabad szemmel nem érzékelhető vérzéseket a székletben, aminek köszönhetően sok betegséget megelőzhetsz.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Az orvos manuális vizsgálatot végez, székletvizsgálatot kér. Az ez után végzett tükrözés során nyálkahártyamintát tud venni elemzésre. Az eredmények kimutathatják az esetleges kórokozót, megállapítják annak gyógyszerérzékenységét. A kiváltó okok tisztázása lehetővé teszi az akut probléma kezelését, valamint megelőzhető az ismételt jelentkezés, a krónikussá válás.

Kezelhető a gyulladás

Dr. Baranyai László szerint a legtöbb esetben helyileg alkalmazható krémekkel, kenőcsökkel, kúpokkal, szteroidos beöntéssel lehet kezelni a problémát, melyek gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatással is rendelkeznek.

végbélgyulladás2
Fotó: zoranm / Getty Images Hungary

Amennyiben baktérium a végbélgyulladás okozója, antibiotikumra van szükség, máskor gombaölő, illetve vírusellenes készítményekre. Fontos a diéta betartása is, például Crohn-betegség esetén. Már kis csalóétkezés is komoly gyulladást provokálhat. Igen súlyos formában ez érintett bélszakasz eltávolítása is indokolt lehet.

Aranyér ellen a legjobbak: 9 gyógynövény, ami segít a kínzó panaszokon

Az aranyérbetegséggel járó panaszokat hatékonyan csökkenti néhány erős gyógynövény.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük