Így lehet felismerni idejekorán a vastagbélrákot: 4 tünet, ami árulkodik róla

A vastagbélrák megelőzésében különböző vizsgálatok segíthetnek, amiket szakorvos részletezett.

Vastagbélrák megelőzése
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A korai felismerés és mihamarabbi eltávolítás a rákmegelőzés legbiztosabb módja.

Dr. Szijártó Attila, a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika igazgatója a rakgyogyitas.hu oldalán elmondta a legfontosabb tudnivalókat a vastagbélrák megelőzésével és tüneteivel kapcsolatban.

A vastagbélrák megelőzése

A vastagbélrák sokszor jóindulatú polipok kialakulásával kezdődik, melyeket ha tünetmentes állapotban felismernek és eltávolítanak, azokból már nem tud kialakulni rákos megbetegedés.

GettyImages-1124679048

Magyarországon ötvenéves kortól évente javasolt a szűrés, egyéb kockázatok és tényezők esetében - társbetegségek, családi halmozódás - azonban már korábban, akár negyvenéves korban el kell kezdeni azt.

A vastagbélrákszűrés első lépése a széklet rejtett vérvizsgálata, melyre minden esetben háziorvosi beutalóval lehet jelentkezni. Pozitív eredmény esetén úgynevezett colonoscopiát, azaz vastagbéltükrözést végeznek, amely már a jóindulatú elváltozásokat is kiszűri.

A pozitív teszt eredménye nem jelent automatikusan daganatos megbetegedést, csupán arra hívja fel a figyelmet, hogy további kivizsgálás szükséges. Az eljárást egészséges egyéneknél ötvenéves kor fölött ötévente lenne szükséges megismételni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

A betegség leggyakoribb tünetei közé tartozik a véres széklet, az akaratlan fogyás, a székelési szokások megváltozása és a hasi görcsök. Ezeknek a panaszoknak a megjelenésével mindenképpen háziorvoshoz kell fordulni, aki a pácienseket további kivizsgálásra küldi.

Rákot okozhatnak ezek is: 8 étel és ital, amiről nem gondolnád, hogy árthat

Több élelmiszercsoport fokozhatja a szervezetben levő gyulladás mértékét.

Súlyos gyulladást okozhat a testben: 8 étel és ital, amiről nem gondolnád, hogy árthat

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük