
Így lehet felismerni idejekorán a vastagbélrákot: 4 tünet, ami árulkodik róla
A vastagbélrák megelőzésében különböző vizsgálatok segíthetnek, amiket szakorvos részletezett.


A korai felismerés és mihamarabbi eltávolítás a rákmegelőzés legbiztosabb módja.
Dr. Szijártó Attila, a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika igazgatója a rakgyogyitas.hu oldalán elmondta a legfontosabb tudnivalókat a vastagbélrák megelőzésével és tüneteivel kapcsolatban.
A vastagbélrák megelőzése
A vastagbélrák sokszor jóindulatú polipok kialakulásával kezdődik, melyeket ha tünetmentes állapotban felismernek és eltávolítanak, azokból már nem tud kialakulni rákos megbetegedés.

Magyarországon ötvenéves kortól évente javasolt a szűrés, egyéb kockázatok és tényezők esetében - társbetegségek, családi halmozódás - azonban már korábban, akár negyvenéves korban el kell kezdeni azt.
A vastagbélrákszűrés első lépése a széklet rejtett vérvizsgálata, melyre minden esetben háziorvosi beutalóval lehet jelentkezni. Pozitív eredmény esetén úgynevezett colonoscopiát, azaz vastagbéltükrözést végeznek, amely már a jóindulatú elváltozásokat is kiszűri.
A pozitív teszt eredménye nem jelent automatikusan daganatos megbetegedést, csupán arra hívja fel a figyelmet, hogy további kivizsgálás szükséges. Az eljárást egészséges egyéneknél ötvenéves kor fölött ötévente lenne szükséges megismételni.

Szűrővizsgálat házilag
Az emésztőrendszeri bajok sokszor egészen addig rejtve maradnak, amíg tüneteket nem okoznak. Épp ezért hasznos otthon is elvégezhető tesztünk, mert már a korai stádiumban kimutatja a szabad szemmel nem érzékelhető vérzéseket a székletben, aminek köszönhetően sok betegséget megelőzhetsz.
Bővebben itt olvashatsz a termékről.
Promóció
A betegség leggyakoribb tünetei közé tartozik a véres széklet, az akaratlan fogyás, a székelési szokások megváltozása és a hasi görcsök. Ezeknek a panaszoknak a megjelenésével mindenképpen háziorvoshoz kell fordulni, aki a pácienseket további kivizsgálásra küldi.
Rákot okozhatnak ezek is: 8 étel és ital, amiről nem gondolnád, hogy árthat
Több élelmiszercsoport fokozhatja a szervezetben levő gyulladás mértékét.
(Képek forrása: Getty Images Hungary.)