Így lehet felismerni idejekorán a vastagbélrákot: 4 tünet, ami árulkodik róla

A vastagbélrák megelőzésében különböző vizsgálatok segíthetnek, amiket szakorvos részletezett.

GettyImages-1148110252
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A korai felismerés és mihamarabbi eltávolítás a rákmegelőzés legbiztosabb módja.

Dr. Szijártó Attila, a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika igazgatója a rakgyogyitas.hu oldalán elmondta a legfontosabb tudnivalókat a vastagbélrák megelőzésével és tüneteivel kapcsolatban.

A vastagbélrák megelőzése

A vastagbélrák sokszor jóindulatú polipok kialakulásával kezdődik, melyeket ha tünetmentes állapotban felismernek és eltávolítanak, azokból már nem tud kialakulni rákos megbetegedés.

GettyImages-1124679048

Magyarországon ötvenéves kortól évente javasolt a szűrés, egyéb kockázatok és tényezők esetében - társbetegségek, családi halmozódás - azonban már korábban, akár negyvenéves korban el kell kezdeni azt.

A vastagbélrákszűrés első lépése a széklet rejtett vérvizsgálata, melyre minden esetben háziorvosi beutalóval lehet jelentkezni. Pozitív eredmény esetén úgynevezett colonoscopiát, azaz vastagbéltükrözést végeznek, amely már a jóindulatú elváltozásokat is kiszűri.

A pozitív teszt eredménye nem jelent automatikusan daganatos megbetegedést, csupán arra hívja fel a figyelmet, hogy további kivizsgálás szükséges. Az eljárást egészséges egyéneknél ötvenéves kor fölött ötévente lenne szükséges megismételni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szűrővizsgálat házilag

Az emésztőrendszeri bajok sokszor egészen addig rejtve maradnak, amíg tüneteket nem okoznak. Épp ezért hasznos otthon is elvégezhető tesztünk, mert már a korai stádiumban kimutatja a szabad szemmel nem érzékelhető vérzéseket a székletben, aminek köszönhetően sok betegséget megelőzhetsz.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A betegség leggyakoribb tünetei közé tartozik a véres széklet, az akaratlan fogyás, a székelési szokások megváltozása és a hasi görcsök. Ezeknek a panaszoknak a megjelenésével mindenképpen háziorvoshoz kell fordulni, aki a pácienseket további kivizsgálásra küldi.

Rákot okozhatnak ezek is: 8 étel és ital, amiről nem gondolnád, hogy árthat

Több élelmiszercsoport fokozhatja a szervezetben levő gyulladás mértékét.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük