A visszatérő húgyúti fertőzések hátterében súlyos betegség állhat: az ureaplasma nemi úton terjed

A szexuális betegségek közé tartozó ureaplasma-fertőzésről ritkán esik szó, pedig kezeletlenül súlyos szövődményei lehetnek.

Ureaplasma tünetek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ureaplasma-fertőzés a szexuális úton terjedő betegségek csoportjába tartozik, és sajnos sok esetben hosszú ideig észrevétlen marad a probléma. Veszélye, hogy elhanyagolt esetben a gond ráterjedhet a kismedencei szervekre is.

Szövődményeként krónikus húgyúti fertőzést, meddőséget, terhességi komplikációkat és visszatérő alhasi fájdalmakat is okozhat. Dr. Józan Gyöngyitől, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászától megtudhatjuk, mikor érdemes ureaplasma-szűrésen részt venni.

Mi az az ureaplasma?

A mycoplasmákhoz tartozó ureaplasma egy olyan baktérium, amely a húgyutakban és a nemi szervekben telepedik meg. Bizonyos mennyiségben normál körülmények között is megtalálható, gondot akkor okoz, ha valamiért elszaporodik - ilyenkor gyulladást generál.

GettyImages-1127373329

A fertőzés szexuális érintkezés útján jön létre mindkét nemnél, ritkábban, de előfordulhat, hogy szülés közben fertőződik meg az újszülött.

Milyen tüneteket okoz az ureaplasma-fertőzés?

A fertőzés gyakran tünetmentes, és van, hogy a fertőzést követő években lángol csak fel. Okozhat nőgyógyászati és húgyúti panaszokat is, melyek általában a következők:

  • égő, csípő vizelet,
  • gyakori húgyúti fertőzések,
  • hüvelyi folyás,
  • alhasi/deréktáji fájdalom,
  • meddőség, vetélés, koraszülés.

- Bizonyos kutatások szerint az ureaplasma-fertőzés megnöveli az endometriózis kialakulásának esélyét, főleg terhesség után, így érdemes az állapot meglétekor a kórokozóra is gondolni - hívja fel a figyelmet dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Sajnos nem lehet biztosan elkülöníteni a fertőzést egyéb húgyúti problémáktól, így ha visszatérő, égő, csípő, gyakori vizeléssel küzd, mindenképp érdemes urealpasmára is gyanakodni!

Diagnózis és kezelés

Az ureoplasma diagnosztizálásához speciális laboratóriumi vizsgálatok szükségesek, mivel igen apró mérete miatt mikroszkóp alatt szinte lehetetlen látni. Pozitív eredmény esetén antibiotikumkúrára van szükség, amit mindkét félnél, azaz a nőnél és a férfinál is el kell végezni, hogy el lehessen kerülni a visszafertőződést!

Gyógynövényteák a női panaszokra

A menstruációs panaszok és a stressz ellen gyógynövényteákkal is fel lehet venni a harcot.

10 gyógynövénytea női bajokra: rendezik a ciklust, csökkentik a menstruációs fájdalmat

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük