Betegség is okozhat furcsa szagú vizeletet: 6 állapot, amikor ez az első jel

A vizelet színe és szaga is sokat elárul az ember egészségéről.

no-wc-mosdo-vece
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A vizelet és annak változásai sokat elárulnak az emberi szervezet egészségügyi állapotáról: befolyásolja a táplálkozás, a folyadékfogyasztási szokások, és akár egy kisebb fertőzést is azonnal megmutathat.

Bár sokan tabuként gondolnak rá, hogy bárkivel megosszák az ilyen jellegű tapasztalatukat, néha jól jön egy kis fogódzó, amiből kiderül, mi mindent jelezhet a vizelet megváltozása. Természetesen bármiféle probléma, betegség gyanúja esetén orvoshoz szükséges fordulni, az öndiagnózis sosem célravezető út.

Kiszáradás, dehidratáltság

Az erős szagú vizelet leggyakoribb oka egyszerűen a dehidratáltság, különösen, ha az sötétebb színnel párosul. A szervezet ilyenkor látványosan jelzi a túlzottan kevés folyadékfogyasztást, amelyen a rossz szokás megváltoztatása gyorsan segít. Ajánlott egy pohár vagy üveg vizet mindig maga mellett tartania az embernek, hogy a napi 2 liter folyadékszükségletet apránként biztosíthassa.

Húgyúti fertőzés

A vizelet szagának változását a húgyúti fertőzések is okozhatják, sőt, gyakran ez a probléma első jele. Ilyenkor erősen ammóniás, esetleg enyhén édes szag érezhető, mely a baktériumok miatt alakul ki. A tünet zavaros színű vizelettel társulhat.

A kevésbé intenzív fertőzés esetén otthoni módszerekkel, megemelt folyadékbevitellel, gyógyteákkal, D-mannóz-készítményekkel is megpróbálkozhat az ember, de fájdalom esetén a kismedencei szövődmények elkerülése végett orvoshoz kell fordulni, aki legtöbbször antibiotikumot ír fel. 

A fertőzés hátterében ritkán akár egy kialakuló vesekő miatt a húgyutakban rekedt, pangó vizelet is állhat. Ez azonban nem téveszthető össze más tünettel, hiszen gyakran erős vesegörccsel, alhasi fájdalommal, hányingerrel, vizeletürítési nehézségekkel jár. 

Cukorbetegség és prediabétesz

A kialakuló 2-es típusú cukorbetegség egyik első kellemetlen tünete a gyakori vizelési inger és a dehidratáltság, a szomjúság. A cukoranyagcsere-zavar során a vesén keresztül extra cukor ürül, ami édesebb illatot eredményez. A vércukorszint rossz szabályzásán alapuló betegség hosszú évek alatt alakul ki, és gyakran az életmód következménye, szemben az 1-es típusúval, amely jóval ritkább, és az inzulintermelés hiányából fakad.

Diagnosztizált betegség, terhességi cukorbetegség esetén a rossz szag a nem megfelelő kezelést is jelezheti. A szagos vizelet és a gyakori inger együttes és tartósabb fellépése esetén mindenképp érdemes ellenőriztetni a vércukorszintet. 

Gombás fertőzés

A hüvelyi gombás fertőzések ugyancsak megváltoztathatják a vizeletet a húgycső közelsége miatt. Antibiotikum-szedés, kezeletlen cukorbetegség, legyengült immunrendszer és egyes fogamzásgátlók, hormonkészítmények szedése is ronthatja a hüvelyi mikrobiomot, így hajlamosíthatnak a fertőzésre.

Gyakran áll a háttérben a Candida fertőzése, amely gyorsteszttel kimutatható. Orvos által előírt, helyi alkalmazású krémek, gombaölő gyógyszerek segíthetnek, de az étrendre is oda kell figyelni a probléma esetén.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nemi úton terjedő betegségek

Számos egyéb kellemetlen tünet mellett a vizelet szagát is megváltoztathatják egyes nemi úton terjedő fertőzések. A leggyakoribb okozók a chlamydia és a trichomoniasis, amelyeknél gyakran a szag lép fel első jelként. Előbbi rendellenes hüvelyváladékozással, égő érzéssel társul vizelés közben, utóbbinál e tünetek mellett viszketés, égő fájdalom, bőrpír alakulhat ki a nemi szervek környékén. Szűrésükhöz gyorstesztek is elérhetők, betegség esetén gyógyszeres kezelésre van szükség.

Az étrend is okozhatja

Az enyhe vagy gyorsan múló tünet hátterében akár az étrendi változások is állhatnak, egyes ételek és tápanyagok érzékelhetően megváltoztatják a vizelet szagát, ezért nem kell kétségbeesni azonnal, ha a probléma felmerül. 

Különösen erős a változás a spárgánál, de több zöldség, így a kelbimbó vagy a hagymafélék, továbbá a magas sótartalmú ételek, az erős illatú fűszerek, a kávé vagy az alkohol fogyasztása esetén is felmerülhet. Az étrend-kiegészítők, magas B-vitamin-tartalmú tabletták szintén változtathatnak a vizelet szagán vagy színén.

Gyógynövények a fürdővízben

A felfázásként ismert bakteriális fertőzés és a vele együtt járó gyulladások gyógyítására nemcsak forrázatként és főzetként hatékonyak a gyógynövények, de gond esetén az ülőfürdők hatását is érdemes kihasználni.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük