Így kell helyesen újraéleszteni a Stayin' Alive ütemére: Csuja Imre videójával már sok életet sikerült megmenteni
Az újraélesztéssel emberek életét lehet megmenteni, bármikor hasznos lehet ismerni a pontos technikáját.

GettyImages-1142838874
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Azt már régóta tudjuk, hogy Európában sereghajtók vagyunk a szív- és érrendszeri megbetegedések számát tekintve, de mégis sokkoló adat, hogy évente 25 ezer magyar veszíti életét hirtelen szívhalál következtében.

Ha megtörténik a baj, még nincs minden veszve, hiszen az időben megkezdett laikus kézi újraélesztéssel sokan közülük megmenthetők lennének - erre hívja fel a figyelmet az Országos Mentőszolgálat Alapítvány.

Segítség hirtelen szívhalál esetén

Akár otthon, akár nyilvános helyen lesz rosszul valaki, sajnos a statisztika azt mutatja, hogy az esetek 90%-ában felkészületlenségünk és félelmünk miatt meg sem próbálunk segíteni, és mire kiérnek a mentők, már késő. Jó, ha tudjuk, hogy az időben megkezdett újraélesztéssel akár megháromszorozhatjuk a beteg túlélési esélyeit, azonban ha késlekedünk, minden egyes perccel 10%-kal csökken az életben maradás valószínűsége.

Az újraélesztés helyes módszerét elsajátíthatjuk az Országos Mentőszolgálat Alapítvány Tartsd életben! - Újraélesztés egyszerűen és gyorsan című, Csuja Imre nevével fémjelzett videóból, amihez már kilenc dokumentált sikeres újraélesztés is köthető - amely során a videóban látottak alapján mentettek meg egy életet civil hősök.

Ilyen sikertörténet annak a hat diáknak az esete, akik nyolcadikos ballagásuk napján élesztettek újra egy férfit, aki a szemük láttára esett össze a villamossíneken. A videóban látottak alapján azonnal hívták a 112-t, és kézi mellkaskompresszióval életben tartották a bajbajutottat a mentők kiérkezéséig. Cselekedetük azért is példamutató, mert fiatal koruk ellenére megőrizték lélekjelenlétüket, és mertek cselekedni, míg a forgalmas helyen többen is segítségnyújtás nélkül mentek el az áldozat mellett.

Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány is arra biztatja a lakosságot, hogy mindenki merjen cselekedni. Ebben segítségünkre lehetnek azok a félautomata, mindenki által használható defibrillátorok is, amelyek országszerte mintegy 1500 nyilvános helyen találhatók meg. A laikusok számára kifejlesztett készülékek használatával a gépi hang utasításait követve, bármilyen előzetes képzettség nélkül is megmenthetjük egy bajbajutott életét.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Ne parázz, sokkolj! - Újraélesztés defibrillátorral című humoros kisfilmjük is azt hivatott bemutatni, hogy bárkiből lehet életmentő, csak egy pár alapvető fogást kell elsajátítanunk hozzá. Attól pedig végképp nem kell tartanunk, hogy esetleg kárt teszünk újraélesztés közben, hiszen a bajbajutott törött bordával is hálás lesz nekünk, hogy megmentettük az életét!

Védik a szívet és az agyat, támogatják az immunrendszert

Az E-vitamin antioxidáns hatása miatt fontos az egészség megőrzésében, megfelelő táplálkozással fedezhető a napi szükséglet.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük