Hat órán át nem vert a nő szíve, mégis felébredt: ilyet eddig az orvosok sem láttak
Ha normális testhőmérséklettel szállították volna kórházba a nőt, az orvosok szerint már nem tudták volna újraéleszteni.

audrey-mash
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hatórányi szívmegállás után hoztak vissza az életbe egy nőt a barcelonai Vall d'Hebron kórház orvosai egy speciális, úgynevezett műtüdős kezelésnek köszönhetően. A 34 éves brit Audrey Mash a férjével túrázott november elején a katalán Pireneusokban, amikor egy hóvihar meglepte őket több mint kétezer méteres magasságban.

Mire a riasztott mentőcsapatok megtalálták őket, a nő teste erősen kihűlt, eszméletét vesztette, és megállt a szíve. Mentőhelikopterrel szállították kórházba, ahol ECMO-készülékkel, vagyis speciális testen kívüli szívmotorral kezdték meg a kezelését, amely a kivezetett vér oxigéntelítésére és a szén-dioxid eltávolítására szolgál.

Audrey Mash és férje
Audrey Mash és férje

Az eljárás során a testen kívüli keringést a beteg combartériájába és vénájába vezetett két cső segítségével valósítják meg. Eduard Argudo kezelőorvos szerint az eljárás sikere azon múlt, hogy a nő súlyosan kihűlt, teste mindössze 18 fokos volt, amikor rátaláltak. Ha normális testhőmérséklettel szállították volna kórházba, már nem tudták volna megmenteni. Hozzátette, hogy a pácienst neurológiai károsodás sem érte.

Audrey Mash újságíróknak nyilatkozva arról beszélt, hogy valóságos csoda, ami vele történt. Spanyolországban ez az első olyan dokumentált eset, amikor ilyen hosszú szívmegállás után valaki életben marad és felépül.

Ez a nő 40 évet várt az álomesküvőre

- A szüleim 1978. április 22-én mondták ki a boldogító igent mindössze két tanú és az anyakönyvvezető előtt. Ahogy akkoriban sokaknak, édesanyámnak sem adatott meg, hogy igazi menyasszonynak érezhesse magát, amiről egyébként kislánykora óta álmodozott - mesélte Brad O'Hara, aki az interneten osztotta meg szülei megható történetét.

Ezt is szeretjük