Legendás gyógyulásokról lett híres a kis magyar falu: Mária-szobrát csodatevőnek tartják

Máriakálnok csodatévő Mária-szobrához évről évre sokan zarándokolnak el.

Máriakálnok-kápolna-kép
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ország északnyugati csücskében, Mosonmagyaróvártól 5 kilométer távolságra fekszik a Szigetköz gyönyörű falva, Máriakálnok. A megközelítőleg 1900 fős falut legendás gyógyulások tették messze földön híressé, de számos szép látnivalója akad.

A település a zarándokok és a Szigetközben kirándulók számára egyaránt kedvelt úti cél, tele szépséggel: kastélya, szentkútja és csodatévő szobra is van, ráadásul egy karnyújtásnyira fekszik a Mosoni-Dunától, így a természetbarátok is megtalálják itt a számításaikat. A templomban máig megcsodálható a csodatévőként tisztelt Szűz Mária-szobor.

Legendás gyógyulások a faluban

Máriakálnok legfontosabb látnivalója a Sarlós Boldogasszony-kegykápolna, mely egy gyógyító kút köré épült, és a története a 16. századig nyúlik vissza. Az egyik kálnoki legenda úgy tartja, hogy a falu területén pihentek meg a török elől menekülő magyar seregek 1529-ben, az itt eredő forrás vizétől pedig sérüléseik begyógyultak.

Máriakálnok Sarlós Boldogasszony-kegykápolnája és római katolikus temploma.
Máriakálnok Sarlós Boldogasszony-kegykápolnája és római katolikus temploma.

Egy másik történet szerint egy kálnoki lakos papírra festett képet, majd egy halász egy hársfából faragott Mária-szobrot talált a forrásnál. A szobor tiszteletére és védelmére a halász egy kis épületet emelt fel a helyen, melyből később egy remete építette meg a kis fakápolnát.

Csodás megmenekülések

Ezt valamivel később egy földesúr bővítette tovább, aki a vadászatban a mocsaras vidékről csodával határos módon menekült meg. Az áradások nem, de az 1800-as évek végén a zarándokok gyertyáiból keletkező tűz mégis romba döntötte a kápolnát, Mária-szobra azonban különösebb baj nélkül túlélte a katasztrófát.

A cikk az ajánló után folytatódik

A tiszteletből koronát, jogart és aranyozott köpenyt kapó szoborhoz és az újjáépült kápolnához egyre többen elzarándokoltak, máig évente két búcsújárást is tartanak a faluban: egyet Szentháromság vasárnapján, azaz pünkösd utáni vasárnapon és egyet a Kisboldogasszony ünnepén, szeptember 8-át követő vasárnapon is.

Látnivalók a faluban

Máriakálnok utcái csinosak, hangulatosak, turizmusában azonban fontos tényezőnek számítanak a vízitúrázási és lovaglási lehetőségek is. Híres építménye az 1936-ban épült Marsowszky-kastély, mely eredetileg pompás vadászkastélyként működött, és hatalmas gyümölcsöskert is tartozott hozzá.

Marsowszky-kastély

A kastély az államosítás után szociális otthonként működött, a gróf özvegye csak egy szobát és ellátást kapott benne. 2000-ben aztán egy ingatlanfejlesztő cég magántulajdonába került, de kívülről érdemes picit megcsodálni a séta során, ugyanis kastélyparkját is szépen helyrehozták már.

Tibi atya botránya

A falu akkor került újra a közbeszéd középpontjába, amikor Tibi atya, az azóta aktív véleményvezérré vált fiktív pap lakóhelyéül eredetileg épp Máriakálnokot választotta.

Az alkoholizálásra buzdító, gyakran elég trágárul fogalmazó papot végül száműzték a településről, mivel a lakók és a falu vezetősége elfogadhatatlannak tartotta, hogy általa kerüljön az internetes köztudatba a mély vallási tiszteletéről ismert Máriakálnok. Tibi atya lakóhelye így lett Humbákfalva, a kitalált település, Máriakálnok pedig megmaradt valóban békés, csendes zarándokfalunak.

(Képek: Indafotó/irenne56, Wikipédia/Bahusz.)

Ezt is szeretjük