Miért fáj annyira a papírral megvágott ujj? Hiába pici a vágás, nagyon rossz tud lenni
Az apró papírvágás is nagyon fájdalmas, amire fizikai és lelki magyarázat is van.

ujj-vagas-sebtapasz
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amikor papírral vágja meg az ember az ujját, egy nagyon vékony sérülés keletkezik az ujjbegyen, a fájdalomérzet viszont erős, látszólag minden indok nélkül. Természetesen akad erre is magyarázat.

A papírvágás a legtöbb esetben hirtelen, és olyan, rendkívül érzékeny testfelületen történik, melynek feladata, hogy nagy felbontású jeleket továbbítson azonnal az agy felé. Ilyenek a nyelv vagy a száj mellett az ujjbegyek, melyek speciális idegvégződéseiknek és ideghálózatuknak köszönhetően kitűnő érzékelésre képesek, így a sérüléseik is fájdalmasabbnak tűnnek.

Az ujjbegyek idegvégződései és hajszálerei

A keletkező seb ilyenkor éppen olyan mély, ami már ingerli, ám még nem károsítja a fájdalmat az agy felé kommunikálni képes idegszálakat, így azok teljesen működőképesek maradnak. Mivel pedig az ujjbegyet a hajszálerek sűrűn behálózzák, a sérülést követő vérzés is sokkal erősebb, így lelkileg is nagyobb teher a sérülés.

Ha pedig ez még nem lenne elég, az ujjak ráadásul olyan testrészek, melyek a nap folyamán állandó használatban vannak, így könnyen előfordulhat, hogy az apró seb újra és újra felnyílik, és ismételten fájdalmat okoz.

Hogy mulasztható el a fájdalom?

A fájdalom néhány praktikával csökkenthető, ehhez Dr. Gabriel Neal családorvos, a Texas A&M Egyetem professzora adott ötleteket a The Conversation című magazin cikkében. Az első és legfontosabb, hogy a vágást azonnal lemossa az ember vízzel és szappannal, amivel csökkenti a fertőzések kockázatát, és gyorsítja a sebgyógyulást.

A cikk az ajánló után folytatódik

A mélyebb seb, illetve piszkos bőrfelület esetén természetesen sokat számít a sebfertőtlenítős lemosás, gyógyszertárban e célra kifejlesztett spray-ket, jódos fertőtlenítő oldatot is lehet találni. A sebet ezt követően is tisztán kell tartani, és lehetőség szerint néhány napig lefedni kötszerrel, sebtapasszal, amivel megelőzhető a seb újbóli kinyílása.

Összetett érzelmi reakció

Az érzelmi reakció is érdekes Dr. Neal szerint. Noha egyszerű baki, igen összetett érzelmi választ indíthat el. A papírvágás véletlen baleset, melyet egy hétköznapi tárgy okoz, így először a meglepettség tölti el az embert, főleg akkor, ha az nagy mennyiségű vérzéssel jár. A következő lépcsőfok a szégyenérzet, amiért nem tudta megoldani az egyszerű feladatot, majd a harag, végül a szorongás, hogy ismét megtörténik vele. Ez főként papírral végzett munka során fordul elő.

Ez az apró vágás képes arra emlékeztetni, hogy egyáltalán nem számít, hányszor teljesített valaki egy adott, egyszerű feladatot, akkor is képes elvéteni azt, és sérülést okozni. Öröm az ürömben, de közös élményként így kicsit össze is köti az embereket.

Házi szerekkel is kezelhető a rovarcsípés

Kisebb fájdalom esetén nem muszáj a patikáig rohanni, néhány házi szer is bevethető a fájó rovarcsípések ellen. Hűsítenek, és nyugtatják a bőrt, úgyhogy jó, ha betározol belőlük a jó időre.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük