Így gyógyul gyorsan az égési sérülés: ezt tedd rá, hogy hamar elmúljon
Nem minden házi praktika hatásos, ezekkel viszont biztosra mehetsz.

megégett
beauty and style
Top olvasott cikkek

A házimunkák gyakori, ám annál kellemetlenebb velejárója az égési sérülés. Ez még a leggyakorlottabb háziasszonyokkal is előfordul, főleg a konyhai teendőkkel zsúfolt ünnepi időszakban. 

Az elsőfokú, tehát csak a legfelső bőrréteget érintő égés általában nem igényel orvosi ellátást, de a bőrön keletkező duzzanat vagy hólyag fájdalommal jár, melynek megszüntetésére számos házi praktika terjed az interneten. 

Megszokott, de rossz praktikák helyett

Ha nem akarod a gyógyulási időt megnyújtani, inkább ne tejföllel vagy tojásfehérjével kend be a sérült bőrrészt. Helyette a bőrgyógyászok és dermatológusok által is javasolt alternatívákat ajánljuk. Ha megégetted vagy leforráztad a bőrödet, az első és legfontosabb a teendő a sérült bőrrész azonnali lehűtése. Ilyenkor ajánlott legalább 10-15 percen keresztül folyó hideg víz alá tartani, illetve nedves törülközővel beborogatni az érintett részt. Ha ennek ellenére is felhólyagosodik, ne szúrd ki a hólyagos bőrfelületet, hiszen azzal szabad utat adsz a kórokozóknak.

Az orvosi aloe vera beválik

A megégett, felhólyagosodott bőrre hatékony gyógyírt jelent az orvosi aloe vera. Az évezredek óta csodaszernek tartott növény uronsavat, vitaminokat és aminosavakat tartalmaz, ennek köszönhetően segít a bőr regenerálásában. Bár vannak aloés készítmények, a leghatékonyabb, ha a leveléből tört apró darabból préseled ki a zselét, és ezt közvetlenül a sérülésre teszed. Mivel ez a növény nem igényel nagy gondozást, érdemes egyet beszerezned az otthonodba, majd akár cserépben, akár balkonládában nevelni.

Van, amit gyomnak vagy haszontalan zöldségnek nézel, pedig olyan gyógyhatású növény, mely különböző egészségügyi problémákra is alkalmazható. 

A körömvirág és egyéb gyógynövények

Ha nincs kéznél aloe vera, más gyógynövények is a segítségedre lehetnek az égést követő fájdalom csökkentésében és a bőr regenerálásában. Az egyik leghatékonyabb a gyulladáscsökkentő, bőrnyugtató és sebgyógyulást gyorsító körömvirág. A belőle készült krémet megtalálod a drogériákban, de akár otthon is elkészítheted. Mindemellett hatásos lehet a kamillás vagy a szederleveles borogatás is, melyeket régóta használ a népi gyógyászat égési sérülésekre gyógyírként. A kamilla növényi hatóanyagai a hámréteg gyorsabb regenerálódását segítik, a szederlevél pedig gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású.   

A cikk az ajánló után folytatódik

A gyógynövényeken túl a vitaminok is gyorsítják a sejtek megújulását, illetve a bőrsejtek újraképződését. A bőrápolásban kiváltképpen hasznos lehet a hámsejtképző és antioxidáns hatású E-vitamin. Ezt több kozmetikumban is megtalálhatod, ha azonban folyékony változatban szerzed be, vagyis magas koncentrátumú olajként, akár a már meglévő olajos készítményeidbe, arckrémedbe vagy testápolódba is belekeverheted.

Ezt is szeretjük