Új anyajegy a testen: mikor kell orvoshoz fordulni vele?
Bizonyos kor fölött már ritkábban jelennek meg új anyajegyek, azonban általában nem kell aggódni. Most kiderül, mikor kell bőrgyógyászhoz menni!

anyajegyszűrés, új anyajegy
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy-egy új anyajegy megjelenése sokakat megijeszt, főleg nyár végén, holott ez az esetek nagy részében ártalmatlan jelenség.

Dr. Pánczél Gitta, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza a folyamat okaira és azokra a tünetekre hívta fel a figyelmet, amelyek esetén fontos a bőrgyógyászati kontroll. 

40 éves kor felett ritkán jelenik meg új anyajegy

Már magzati korban megjelennek a bőrben, a szövetekben, a szemben az úgynevezett melanociták, festéksejtek, vagyis azok a sejtek, amelyek melanin pigmentet termelnek. A melanin sötét színű festékanyag, amely egyrészt a bőrszínért felelős, másrészt kiemelkedő szerepe van a fényvédelemben, mivel képes kiszűrni a bőrt érő, rákkeltő hatású UV-sugarak nagy részét.

40 felett új anyajegy
Fotó: Wavebreakmedia Ltd / Getty Images Hungary

A lebarnulásunk sem más, mint egy védekező reakció, hiszen ahogyan elkezd nőni a napsütéses órák száma, úgy a melanociták elkezdenek festékanyagot termelni, hogy védjenek a káros UV-sugárzástól.

Másrészt, ha a bőrben egy bizonyos ponton több melanocita gyűlik össze, amelyek a környező szövetekhez kapcsolódnak, anyajegyek jöhetnek létre. Ezek megjelenhetnek a bőr felszínével egy szintben, és ki is türemkedhetnek abból. Ez a folyamat többnyire 20 éves korunkig lezajlik, serdülőkorban és terhesség alatt azonban fokozódhat az új anyajegyek megjelenése. 40 felett meglehetősen ritkán alakulnak ki új anyajegyek, és a meglévőknél is megfigyelhető, hogy a kezdeti besötétedés után sok anyajegy visszahalványul, és szép fokozatosan eltűnik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az új anyajegyre vagy a megváltozott anyajegyre kell figyelni?

- Először is fontos tudni, hogy mindenkinek van anyajegye, van, akinek csak néhány tucat, másoknak akár több száz is lehet. Méretük változó, leggyakrabban néhány milliméter nagyságúak. Színük a vörösesbarnától a feketéig terjedhet, lehetnek sima vagy egyenetlen felszínűek, alakjuk kör alakú vagy szabálytalan, szegélyük azonban mindig határozott. A populáció közel tizedének van úgynevezett dysplasiás, vagyis atípusos anyajegye, amely szabálytalan alakú, egyenetlenül pigmentált - mondta a doktornő.

- A melanoma szempontjából fokozott kockázatot jelent, ha ezek száma meghaladja a 10-15-öt, még akkor is, ha ezek régóta megvannak. Ez tehát egy olyan jelenség, amit időről időre bőrgyógyásszal kell ellenőriztetni, hiszen egy laikus számára nem különíthetők el sem a közönséges anyajegyek az atípusos anyajegyektől, sem az esetleg kialakult bőrráktól - hangsúlyozza dr. Pánczél Gitta, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza.

melanoma
Fotó: Callista Images / Getty Images Hungary

– Természetesen akkor is érdemes szakértő ellenőrzését kérni, ha új anyajegyet vélünk felfedezni, bár ez még egyáltalán nem feltétlenül veszélyes, de jobb az óvatosság. Vagyis minden gyanús bőrjelenségnél ajánlatos orvoshoz fordulni, legyen szó az anyajegy színének, formájának megváltozásáról, szélének elmosódásáról, vérzésről vagy új bőrképletről - fejezte be a bőrgyógyász.

A számítógépes szűrés segít a változások detektálásában

Évente egyszer mindenféleképpen érdemes anyajegyszűrésen részt venni, amikor a bőrgyógyász dermatoszkóppal megvizsgálja az anyajegyeket. 

- Ez az eszköz tulajdonképpen egy sokszoros nagyítást biztosító, bőrre helyezett mikroszkóp. A hámnak azt a rétegét világítja meg, amely szabad szemmel nem jól látható, így minden részlet jobban vizsgálhatóvá válik - ismerteti Pánczél doktornő.

Így látnak az orvosok dermatoszkópon keresztül.
Így látnak az orvosok dermatoszkópon keresztül.
Fotó: zoranm / Getty Images Hungary

- Az anyajegyek nagy részénél elegendő is ez a fajta vizsgálat, ugyanis egy gyakorlott bőrgyógyász dermatoszkóp segítségével nagy biztonsággal meg tudja állapítani, hogy szükséges-e valamilyen további lépést tenni, vagy csupán jóindulatú pigmentációról van szó.  A teljes testtérképes anyajegyszűrésnek és a fotókkal rögzített dokumentációnak pedig elsősorban akkor van nagy jelentősége, amikor fokozott melanomarizikóval kell számolnunk. Ilyen körülmények között nagyon fontos tudni, melyik anyajegy változott, és melyik az, amelyet el kell távolítani. Ebben jelent fontos segítséget a számítógépes szűrés, amellyel évről évre nyomon követhetjük a változásokat, és korai felfedezéssel akár súlyos következményeket is megelőzhetünk. 

Hogy néz ki az atípusos anyajegy? Komoly rákkockázatot jelent, fontos felismerni!

Az úgynevezett atípusos anyajegyek vagy dysplasiás naevusok olyan anyajegyeket jelentenek, melyek az igen agresszív bőrráktípus, a melanoma szempontjából fokozott kockázatot jelentenek, különösen, ha számuk a 12-14-et is eléri.

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük