A rosszindulatú bőrdaganat 5 leggyakoribb jele: mutatjuk az önellenőrzés lépéseit
Nemcsak egy megváltozott színű anyajegy jelezheti előre a bajt.

bőr bőrgyógyász vizsgálat
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mivel a melanoma a bőrön kezd el fejlődni, sokan azt gondolják, úgyis észreveszik időben a bajt.

Ez viszont nem ilyen egyszerű. Dr. Horváth Béla, a MelanomaMobil bőrgyógyásza mondta el, miért fontos az otthoni önvizsgálat, és mi a helyes módszer.

Mi az a melanoma?

A melanoma egy rosszindulatú daganatos betegség, mely a bőr pigmenttermelő sejtjeiből alakul ki. Az esetek körülbelül 30%-ában már meglévő anyajegyekből indul, a maradék esetben viszont előzmény nélkül, ép bőrön jelentkezik.

anyajegy

Időben történő felfedezése életet menthet. Ehhez a folyamatos otthoni önellenőrzés elengedhetetlen és létfontosságú, fontos azonban hangsúlyozni, hogy nem helyettesíti az évente javasolt bőrgyógyászati szűrést, csupán kiegészíti azt.

Az idő

Az idő az egyik legfontosabb tényező a melanoma szempontjából. Kezdeti stádiumában csak a bőr felső rétegében, azaz a hámban van jelen. Ilyenkor még egy viszonylag egyszerű sebészeti beavatkozással az elváltozás teljes egészében kimetszhető, vagyis a beteg teljesen gyógyítható.

- Pont a korai melanoma az, amikor a páciens élete egy egyszerű kisműtéttel megmenthető. Sokan a korai melanomájukat egy békés anyajegyként tartják számon, és csak akkor figyelnek fel a bajra, amikor a melanoma kiemelkedik a bőr síkjából, váladékozni, viszketni, vérezni kezd, de ezek már késői jelek - mondja a doktor úr. Amennyiben nem kerül időben felfedezésre, a melanoma a bőr mélyebb rétegeiben terjed tovább, ahol már nyirok- és vérerek is vannak, így pedig megnő az áttétek kialakulásának kockázata. Az erek útján távolabbi szervekbe kerülve a melanoma újabb daganatok kialakulásához vezethet, ami akár a beteg életébe is kerülhet.

bőrgyógyász

Árulkodó jelek

A melanoma szabad szemmel történő felfedezése még egy szakember számára sem könnyű feladat. Kialakulásának elején csupán megtekintéssel nagyon nehezen felismerhető, mert ilyenkor az elváltozások még nem szembetűnőek.

- Sajnos nem elég az otthoni szemrevételezés, csak az alapos összehasonlító vizsgálattal van esély korai stádiumban felismerni azokat a változásokat, melyek melanomára utalhatnak - figyelmeztet az orvos. Két szűrés között viszont fontos, hogy magad is szemmel tartsd bőröd állapotát. Laikusként a következő figyelemfelkeltő jelek lehetnek gyanúsak:

  • az anyajegy mérete növekszik,
  • az anyajegy színe megváltozik, sötétebbé válik, esetleg világosabb részek is megjelennek rajta,
  • az elváltozás széle egyenetlenné, aszimmetrikussá válik,
  • az anyajegy viszketni, esetleg vérezni kezd,
  • egy apró, sötét folt jelenik meg a bőr egy napnak nem kitett részén.

Bármilyen furcsa, szokatlan elváltozás esetében azonnal orvoshoz kell fordulni!

A cikk az ajánló után folytatódik

Az önvizsgálat menete

  1. Tükör segítségével alaposan vizsgáld meg tested elöl és hátul is. Felemelt kezekkel nézd át a jobb és bal oldalt is, különös tekintettel a mell alatti bőrfelületre.
  2. Hajlítsd be a könyöködet, és gondosan vizsgáld át az alkarod, a kar alsó és felső részét, illetve a tenyereket.
  3. Nézd át a láb hátsó részét, a talpat és a lábujjak közötti területet is.
  4. A nyak hátsó részét is vizsgáld meg egy kézi tükör segítségével, illetve a hajat szétválasztva tincsről tincsre haladva nézd át a hajas fejbőrt is.
  5. Utolsó lépésként egy kézi tükör segítségével ellenőrizd a hátad, a feneked és az intim testrészeket.

Figyelj magadra, a tested jelzéseire, és járj rendszeresen bőrgyógyászati szűrővizsgálatra. Az életedért teszed.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Nézd meg ezt is - Egészségügyi újdonságok

Egyre több betegségre van megoldás és gyógymód, 2018-ban is számos találmány született - bár a daganatos betegségekre még nincs tökéletes, minden esetben működő kezelés, a migréneseknek már például nem kell, hogy szükségszerűen fájjon a fejük, ha jön a front. 

Ezt is szeretjük