Az ABCD-szabály, amivel könnyen felismerhető a rosszindulatú anyajegy: így végezz önvizsgálatot!

Drasztikusan nő a bőrdaganatok száma, nemcsak világszerte, hanem Magyarországon is. Ismerd meg a módszert, amivel te is alaposabban megvizsgálhatod magad.

bőrgyógyász

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Itthon is egyre több alkalommal diagnosztizálnak rosszindulatú elváltozásokat a bőrgyógyászok, ami a megváltozott napozási szokásokkal, illetve a Földre jutó UV-sugarak mennyiségével és minőségével hozható összefüggésbe.

Fontos, hogy otthon is tarts rendszeresen önvizsgálatot, és évente egyszer menj el melanoma szűrésre, ajánlja Dr. Smolcz Katalin, a Budai Magánorvosi Centrum bőrgyógyásza.

Egyszerű és fájdalommentes vizsgálat

A bőrgyógyász dermatoszkóppal átvizsgálja a testet. A vizsgálat teljesen fájdalommentes, és egy speciális nagyítóval történik, ami tízszeres nagyítással mutatja az anyajegy szerkezetét. A pácienst tetőről talpig átnézik, beleértve a hajas fejbőrt és a hajlatokat, talpat, lábujjközöket. Amennyiben problémás eltérést találnak, további kezeléseket, vagy az anyajegy eltávolítását javasolják.

Az ABCD szabály vonatkozik az anyajegyekre

Fontos ismerni, hogy hol vannak és milyenek az anyajegyeink. Az úgynevezett ABCD-szabálynak meg kell felelni az anyajegyeknek. Az A az aszimetriát jelöli, ami azt jelenti, hogy alakját és színét tekintve szimmetrikusnak kell lennie. A B, mint border, a szegély tulajdonságait taglalja, a C, mint color, a színére utal.

Gyanús, ha az anyajegy határa elmosódó és nem éles, illetve a megváltozott szín sem jelent jót. Átválthat részben vagy egészben sötétbarnára, lilára, kékre, rózsaszínre és akár fehérre is. A D, az átmérő, a nagyságát jelöli. Korábban az volt a szabály, hogy a 2-3 milliméter alatt nincs szó melanomáról, de ez sajnos már nem igaz, mert a kisebbeknél is előfordulhat.

Az úgynevezett A-típusos anyajegy káros elváltozást jelent, amelyet mielőbb el kell távolítani. 

Ilyen a normális anyajegy

A szakorvos elmondása alapján a normál anyajegy egyenletesen pigmentált, általában egyenletes, éles szegélyű, szimmetrikus, felületét tekintve sima vagy enyhén szemölcsös felszínű. Gyanúra ad okot, ha elkezd változni az anyajegy, tehát a színe, formája átalakul, vagy ha hirtelen elkezd nőni, viszketni vagy vérezni. Ha változni kezd vagy megsérül, meg kell nézetni orvossal.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A melanoma nem csak bőrön alakulhat ki

Melanoma már meglévő anyajegyen is megjelenhet, azonban sokkal gyakoribb jelenség, hogy az új anyajegyen alakul ki. Így azt is nyomon kell követni, hogy nem bukkan-e fel bármilyen új pigmentált elváltozás a bőrön.

Mivel a szemben is kialakulhat melanoma, szemészetre is érdemes elmenni, nőknél pedig nőgyógyászati ellenőrzés is javasolt. A nőgyógyász átnézi a hüvelyfalat, mert ritkán ott is előfordulhat, mivel nem csak a kültakarón jelentkezhet pigmentváltozás. 

Durván emelkedik világszerte a bőrdaganatok száma, érdemes tehát rendszeresen szűrésre járni. Az ózonréteg változásával olyan sugarak is elérik a Földet, melyek eddig nem, tehát fokozottan kell figyelni a bőrre. 

Ezt is szeretjük