Hányas faktorú legyen a naptej? Legalább ennyit használj, ha nem akarsz bőrrákot
Az egyre növekvő számú bőrrákos megbetegedések indokolják a maximális elővigyázatosságot.

napozás
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az utóbbi időszakban egyre nő a rosszindulatú bőrelváltozások, ezek közül a festéksejtes elváltozásokból kiinduló melanomák száma. A tapasztalatairól dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológus, az Anyajegyszűrő Központ főorvosa számol be.

Nem ritka a fiatal korosztály érintettsége, előfordul a 18 évesnél fiatalabb betegeknél szövettanilag igazolt melanoma. A súlyos lefolyású betegség ellen a fényvédelem és az önvizsgálat mellett a rendszeres anyajegyszűrés és a korai diagnózis nyújt védelmet.

A fényvédelmet most is sokan elhanyagolják

A melanomás esetek egyre gyakoribbak a húszas éveikben járók körében is, ők pedig nemcsak a saját életmódjuk miatt vannak veszélyben, hanem a gyermekéveikben elszenvedett napfénykárosodások miatt is. Ha valaki most nem jár szoláriumba, nem dohányzik, és 11 és 15 óra között nem tartózkodik a napon, azt hiheti, hogy szűrővizsgálatra sincs szüksége, hiszen mindent elkövet a megelőzés érdekében.

Pedig a bőr nem felejt, a gyermekkori leégéseket elraktározza, és a következmény évekkel később is jelentkezhet. A másik gyakori tévedés, hogy a fényvédelemre főleg csak nyaralásoknál, nyári strandolásoknál van szükség. Emiatt a szabadban töltött idő egyéb változatainál, sportnál, városnéző sétán, fűnyírásnál nem óvják a bőrt. Pedig az UV-sugárzás ott is épp olyan rizikófaktor, mint a vízpart mellett.

Az anyajegyek változásainak felismeréséhez a szakembereknek is nagy tapasztalatra van szükségük. A rosszindulatú elváltozás pedig sokszor nem is az anyajegyben, hanem egy korábban nem érintett bőrfelületen alakul ki.

Ma már olyan korszerű technika áll rendelkezésre, amely standard körülmények között és tapasztalt orvos által elvégezve pontos diagnózist ad bőr aktuális állapotáról. Megadott időközönként, vagy előbb is, ha a bőrön valamilyen elváltozás jelentkezik, a legjobb, ha szakemberre bízod a vizsgálatát, illetve a döntést a további teendőket illetően.

Még a legapróbb vagy legegyszerűbb bőreltérések is jelezhetnek komolyabb betegséget. Nézd meg galériánkat, melyiket hogyan ismered fel!

Rendszeres szűrés javasolt

A szűrés gyakorisága részben a rizikófaktoroktól is függ. Aki a magas kockázatú csoportba tartozik, vagyis világos bőrű, sok anyajegye van, a családjában előfordult már rosszindulatú bőrdaganat, a félévenkénti szűrővizsgálat javasolt. Ezt befolyásolja az előző vizsgálat eredménye is, ha ugyanis sok olyan anyajegyet rögzítettek a teljes testtérképes szűrés során, amelynek szerkezete változatos, akkor gyakrabban javasolt a kontrollvizsgálat.

Hányas faktorszámú naptej az ideális?

Nagyon fontos a mértékletes napozás. A nyaralás egy-két hete alatt, gyorsan összeszedett napbarnított bőrszínnel ugyanis nemcsak a korai ráncokat, de a rosszindulatú elváltozásokat is kockáztatod. Fokozatosan kell szoktatni a bőrt a napozáshoz, délelőtt vagy délután rövid időszakokra kiülve a napra.

A fényvédelemre ne csak a strandon, hanem a szabadban is gondolj, és a szakértő szerint legalább 30-as faktorszámú fényvédő készítmény használata javasolt. Ritkuló hajú férfiaknak gondolni kell a fejbőr védelmére, mert ezt a területet éri a legtöbb napfény. A nőknél a választékok vonala a sérülékeny terület. Szabadtéri program során ezért fontos mindig sapkát viselni, a strandon pedig a fényvédő krémet a fejbőrön is használni.

Ezt is szeretjük