Filléres zöldség, ami kihajtja a vizet és csökkenti az étvágyat: így segít fogyni

Így segíti a teljesen hétköznapi kígyóuborka a fogyást.

Uborka a fogyáshoz
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Gyakran a legegyszerűbb dolgok segítenek a fogyókúra során. A rendszeres mozgás mellett nem feltétlenül a csodabogyók, sokkal inkább a friss, rostban gazdag zöldségek jelentik a megoldást. A legjobb, ha hazait választasz, így egyrészt frissebb, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagabb táplálékhoz jutsz, másrészt a zöldség ára is barátságosabb lesz. A kígyóuborka például éppen ilyen.

Uborka a fogyáshoz

Az uborka magas víztartalmának köszönhetően hidratálja a szervezetet, mely fontos az egészség és a súlyvesztés érdekében. Egy átlagos kígyóuborka tömege 300 gramm, folyadéktartalma pedig 95%-os. Tehát egyetlen uborka elfogyasztásával tulajdonképpen egy nagy pohár vizet is magadhoz veszel.

Egy átlagos méretű kígyóuborka energiatartalma mindössze 45 kcal, glikémiás indexe pedig – a zöldségek többségéhez hasonlóan – alacsony. A benne lévő káliumnak köszönhetően vízhajtó hatású, így segít megszabadulni a hasi területen jelentkező puffadástól. Emellett tartalmaz még K1-vitamint – mely részt vesz a csontképző folyamatokban, segít megőrizni a csontsűrűséget – valamint C-vitamint –, melynek nemcsak az immunrendszer működésében, de a kötőszövet felépítésében is fontos szerepe van.

Így fogyaszd az uborkát!

Salátaként

Az uborkát fogyaszthatod akár egy teljes kiőrlésű szendvics mellé karikázva, vagy saláta formájában is. A legtöbben talán a klasszikus, ecetes uborkasalátát ismerik, melyet bátran fogyaszthatsz a fogyókúra alatt, de ügyelj rá, hogy cukor helyett eritritet vagy nyírfacukrot adj hozzá.

A tzaziki egy fokkal izgalmasabb verziója az uborkasalátának. A frissítő görög recept kiváló választás akár magában, akár nyáron sültek mellé. Korábbi cikkünkben mutatunk egy remek receptet hozzá.

Karcsúsító ital házilag

Akár frissítő ital formájában is fogyaszthatod az uborkát. Fontos, hogy lehetőleg étkezések előtt igyál belőle egy pohárral, így egyrészt csökkenti az étvágyat, másrészt serkenti az emésztést is. Szeletelj fel egy közepes kígyóuborkát, adj hozzá két pohár vizet, majd facsard bele egy fél citrom levét. Ízesítsd egy csipet sóval, kevés római köménnyel és őrölt fekete borssal. Ha kész vagy, tedd a hűtőbe egy éjszakára vagy néhány órára, hogy összeérjenek az ízek. Fogyaszd napi kétszer étkezés előtt. A citrom a benne lévő C-vitaminnak köszönhetően segíti a zsírégető folyamatokat és savtartalma révén támogatja az emésztőnedvek termelődését. A római kömény és a fekete bors fokozza a szervezet hőtermelését, serkenti a zsírégetést és az emésztést.

Lerobbantja a kilókat, akár mindennap eheted: csak néhány összetevőből áll ez a fogás

Nemcsak egészséges és finom, hanem nagyon jól mutat a tányéron ez az étel.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük