Ezért olyan veszélyes visszatartani a tüsszögést: szervi sérüléseket is okozhat a feltételezett udvariasság
Udvariasan visszatartod a tüsszögést? A szakemberek szerint inkább ne tedd!

tüsszögés
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ember már gyermekkorában megtanulja, hogy mi illik, és mi nem, ha közösségben tartózkodik. Néhány dolog, ami az otthon falai között teljesen természetes és megengedett, furcsán veszi ki magát, ha idegenek is vannak a környéken. 

A túlzásba vitt udvariaskodás sem mindig célravezető, sokan például, hogy minél kevésbé hívják fel magukra a figyelmet, és zavarják meg a többieket, visszatartják a tüsszögést, de ez számos egészségügyi kockázatot rejt magában, így érdemesebb lehet leszokni róla.

Ezért nem jó visszatartani a tüsszögést

A tüsszögés az orrnyálkahártya irritációja miatt következik be, segítségével gyorsan és nagy erővel távoznak az orrból azok az apró szennyeződések, baktériumok, pollenek, por, amelyeknek nem kéne ott lenniük, így fontos szerepe van a védekezésben. Teljesen természetes folyamat, amiben semmi szégyellnivaló nincs, nem kell erővel visszatartani, elfojtani a kitörni készülő tüsszögést. 

Ez ugyanis nyomásfokozódáshoz vezet a szervezetben, ami bizonyos esetekben akár komoly sérüléseket is okozhat. Megemelkedhet a nyomás például a fülkürtben, vagyis az Eustach-kürtben, ami a középfület a dobhártyával köti össze, ez pedig legrosszabb esetben a dobhártya beszakadásához vezethet, ami halláscsökkenéssel is járhat. A traumát fájdalom, fülcsengés és szédülés is kísérheti. A másik veszély az orrban, a szemekben és a dobhártyában található erek sérülése, ez némelykor látható elváltozás formájában, például szempirosságként jelentkezik. A nyomásfokozódás miatt extrém esetben még a bordatörés sem kizárt.

Az eddigieknél is nagyobb problémát okozhat, ha egy korábban esetleg még fel nem derített agyi aneurizma megrepedését idézi elő a tüsszögés elfojtása. Az aneurizma az érfal kiboltosulása, ami az esetek jelentős többségében egészen addig nem jár tünetekkel, ameddig meg nem reped, ekkor viszont agyvérzés alakulhat ki. Az eltérés az életkor előrehaladtával gyakoribb, a kezeletlen magas vérnyomás és a dohányzás is növelik a kockázatát. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A tüsszögés visszatartásával a baktériumok, amiknek távozniuk kellett volna, eljuthatnak a középfülbe, ahol aztán fertőzést és gyulladást válthatnak ki, ami olykor kifejezetten fájdalmas tud lenni. A betegség gyakran magától is elmúlik, de az sem ritka, hogy antibiotikumos kezelésre van szükség. 

Jobb kint, mint bent!

Természetesen a legtöbb esetben a tüsszögés elfojtása nem okoz semmiféle komolyabb gondot, viszont nem árt észben tartani, hogy nem a legegészségesebb és legkockázatmentesebb megoldás. Az orrok és a száj eltakarása bőven elegendő a környezet megóvásához. A gyakran jelentkező tüsszögés okait ugyanakkor érdemes lehet felderíteni, allergia, az orrnyálkahártyát irritáló illatanyagok túlzott jelenléte és még gyógyszermellékhatások is állhatnak a hátterében.

Miért veszélyes a nőkre nézve a tüsszögés és a köhögés?

A gyakori tüsszögésre, orrfújásra vagy köhögésre valószínűleg ritkán gondolsz úgy, mint ami a légutakon túl más szervet is érinthet. Pedig kellene. A köhögés, tüsszentés a légutaktól jóval távolabb eső testtájakra is hatással van, nevezetesen a gátizmokra.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük