Mi okozhat gyakori tüsszögést? Az sem mindegy, mikor és hol jön elő a tünet
A tüsszögést, ha nem betegség, valami irritáló anyag váltja ki a levegőben, így a körülményeket is érdemes figyelembe venni.

tüsszögés
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nátha, megfázás, légúti betegségek gyakori velejárója, de akár önmagában, egyéb tünet nélkül is jelentkezhet. Sok esetben pedig akár hetekig is húzódhat a bosszantó tüsszögés.

Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa összefoglalta, mi okozhatja, és mit tehetünk ellene.

A reggeli tüsszögés okai

Az első tisztázandó kérdés, ami már önmagában is sokat elárulhat a kiváltó okról. Ha valaki rendszeresen a reggeli órákban, ébredést követően tüsszög, akkor a háttérben akár poratka-allergia is állhat. Ezek az apró, szabad szemmel nem látható élőlények ugyanis előszeretettel költöznek az ágyunkba - párnába, matracba -, így egész éjjel belélegezve őket, nem csoda, ha éjjel vagy a reggeli órákban tüsszögésre ébredünk.

Előfordulhat, hogy a kiváltó ok mégsem allergia, ilyenkor vazomotoros nátha is lehet a háttérben, a tüsszögés oka ez esetben a hideg levegő, vagyis a meleg ágyból a hűvösebb szobába kikelve tüsszögni kezdünk, de ez történik akkor is, ha a lakásból kilépve a hidegben tüsszögés roham tör ránk.

A lakásban jelentkeznek a tünetek?

Ha rendszeresen a lakásba lépve tör ránk a tüsszögés, akkor érdemes szétnézni, hogy mi lehet a környezetünkben, ami kiváltja. Olykor elég lehet csak az illatosítótól megválni, de előfordulhat, hogy túl száraz a levegő, ami irritálja a nyálkahártyát, ezáltal tüsszögést okoz. Megeshet az ellenkezője is, a magas páratartalom penészesedéshez vezethet, ami allergiás tüneteket okozhat. Penész nem csak a vizes helyiségekben jelentkezhet, hanem a lakás bármely pontján, különösen az északi falakon, a sarkokban, a hőhidak mentén. 

Gyógyszerek mellékhatása is lehet

A magasvérnyomás-gyógyszerek, a fogamzásgátlók és a nem szteroid gyulladáscsökkentők is okozhatnak kellemetlen tüneteket, nemcsak tüsszögést, de tartós orrdugulást is.

Szintén ez lehet a következménye, ha valaki nem fordul idejében orvoshoz elhúzódó tüneteivel, és emiatt túlzásba viszi a recept nélküli orrspray, orrcsepp használatát. Az orrcseppfüggőség akár az orrnyálkahártyát is tönkreteheti.

Meglepő okok a tüsszögés hátterében

  • Ha a nap folyamán többször is tüsszögésroham jelentkezik, akár a testápoló, parfüm vagy az öblítő illatanyagai is okozhatják azzal, hogy folyamatosan irritálják az orrnyálkahártyát. 
  • A hideg mellett a napfény is képes tüsszögést kiváltani, ezt fotikus tüsszögésnek nevezik, felmérések szerint minden ötödik embernél jelentkezik, ha a napba néz. 
  • Edzés, fizikai aktivitás során fellépő tüneteket okozhat az EIR, excercise induced rhinitis, nevű betegség, ilyenkor allergológus tud gyógyszereket ajánlani, amivel megelőzhető a tüsszögésroham.
  • Ha evés közben jelentkezik tüsszögésroham, lehet önálló kórkép - étel indukálta rihinitis - de ha egyéb panaszok, például orrdugulás, ajakduzzanat, viszkető érzés a szájban, hasfájás, hányinger is társulnak hozzá, akkor fontos kivizsgálni, nincs-e például hisztaminintolerancia vagy keresztallergia, esetleg ételallergia a háttérben. 

A cikk az ajánló után folytatódik

- A krónikus panaszokat semmiképp se hanyagoljuk el, ha visszatérő tüsszögésrohamoktól szenvedünk, vizsgáltassuk ki, mi okozhatja. Allergia esetén hosszú távon is biztonsággal használható készítményeket tudunk ajánlani a tünetek ellen. Nem allergiás eredetű panaszok hátterében gyakran az orrmelléküregek krónikus gyulladása áll. Ilyenkor további vizsgálatokkal tudjuk felderíteni és kezelni a kiváltó okot.

Orrfolyást, tüsszögést okoz ez a 8 szobanövény

Orrfolyás, tüsszögés, szájnyálkahártya-viszketés, szemkönnyezés esetén érdemes a lehetőséget is számításba venni, hogy vajon van-e a lakásban olyan növény, amely kiválthat allergiás panaszokat, irritációt?

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük