Könnyezés, orrfolyás, torokkaparás is jelezheti a poratka-allergiát: könnyen összetéveszthető a megfázással
Nemcsak a megfázás, de az allergia miatt is előjöhet az orrfolyás és a torokkaparás akár télen is.

megfazas-orrfujas-natha
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A náthás tüneteket, az orrfolyást vagy a kaparó érzést a torokban sokan szinte a tél velejárójának tekintik, és megfázásra vagy más felső légúti vírusfertőzésre gyanakszanak.

Bár az allergiaszezont gyakran tavasztól őszig tartó időszakként emlegetik, a pollenallergia mellett számos egyéb kiváltó oka lehet az immunrendszer túlzott reakciójának. Késő ősztől jellemzően a poratka-allergia okoz náthaszerű panaszokat.

Poratka-allergia télen

A házi poratka nem csak a piszkos lakásokban fordul elő, viszont az apró ízeltlábúak igénylik a párás, meleg helyeket, valamint táplálékul az emberi bőrből származó elhalt hámsejteket. 

Gyakran a szőnyegben, bútorokban, matracokban, ágyneműben, plüssjátékokban élnek milliószámra, és a legtöbb esetben egyáltalán nem okoznak problémát. Allergia esetén viszont felhívják magukra a figyelmet, a tüneteket az atka levegőbe kerülő ürüléke okozza.

A poratka-allergia legtöbb tünete összetéveszthető a vírusfertőzéses eredetű megbetegedésekkel, azzal a különbséggel, hogy a panaszok allergia esetén elnyúlnak vagy állandósulnak, illetve a hálószobában, főleg lefekvés és ébredés után felerősödnek. 

Állandó allergiás tünetek

A tünetek közé tartozik az orrfolyás, az orrdugulás, a tüsszögés, a torokkaparás, a köhögési inger, de időnként a szem is könnyezhet, viszkethet tőle, sőt, ritkán akár bőrtüneteket, csalánkiütést, viszketést, bőrpírt is okozhat. Kezeletlenül az alsóbb légutakat is érintheti, nehéz légzést, köhögést, asztmás panaszokat okozva.

A poratka a párás, meleg környezetben tud a legjobban elszaporodni, amelynek ideális terepet adnak a fűtési szezonban keveset szellőztetett, magas páratartalmú otthonok. Ha az ember felismeri a problémát, és akár az allergiák kimutatására használt Prick-teszttel megbizonyosodik róla, szerencsére nagyon sokat tehet magáért és családjáért.

Allergiateszt otthon

Akár egy gyorsteszt is segíthet abban, hogy megerősödjön az allergia gyanúja, ez pedig otthon is elvégezhető. Pozitív eredmény esetén keress fel egy allergológus szakorvost, aki segíthet megtalálni a megfelelő kezelést!

A cikk az ajánló után folytatódik

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Ha a tüneteket bizonyítottan a poratka-allergia okozza, gyógyszeres kezelés lehet indokolt. Természetesen vény nélkül kapható készítmények is léteznek, mégis jobb orvossal felíratni, aki egyénileg is meghatározhatja, milyen és mekkora dózisú hatóanyagra van szükség. Még egy szempont miatt is fontos az orvosi konzultáció: gyógyszerszedéskor sokan álmosságról, közérzetromlásról számolnak be - a megfelelő készítmény megtalálása azonban segít a mellékhatások kiküszöbölésében.

Teendők a lakásban allergia esetén

Az ágyneműt és a kritikus textíliákat, huzatokat érdemes mindig magas hőfokon, 60 vagy akár 90 fokon mosni, és minél gyakrabban, de az is indokolt lehet, hogy egy antiallergén változatot beszerezz az ágymatracból vagy a szőnyegből, függönyből, vagy egyszerűen száműzd őket a lakás gyakran használt helyiségeiből. 

A bútorok közül a kárpitosakat jobb kerülni, helyette a műbőr darabokat előnyben részesíteni. A lényeg, hogy minden felület könnyen és gyorsan tisztítható legyen. A porszívózás nem elég, szellőztetéssel és felmosással együtt azonban nagy segítség az atkák kiküszöbölésében.

Manapság már léteznek légtisztító berendezések is erre a célra, noha áruk borsos, a néhány tízezres nagyságrendtől a százezrekig terjed. Nagyon magas páratartalmú lakásban egy párátlanító gép is jól jöhet, ebből már a tíz-húszezer forintos darabok is sokat tudnak. Emellett nélkülözhetetlen napi többszöri szellőztetés is, így az allergiás panaszok sokat mérséklődnek.

Gyógynövények köhögés ellen

A köhögéses panaszok esetén nyugtatja a tüdőt néhány erős hatású gyógynövény, melyek az immunrendszert is erősítik.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük