9 jel, hogy túlterhelt vagy

A fáradságtól az idegösszeroppanásig

A túlterheltség általában kéz a kézben jár a stresszel és közeli barátságban áll a depresszióval.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Manapság nem nehéz túlterheltnek lenni. A túlterheltség kivált oka a legtöbb esetben a stressz, az elvégzendő feladatok általi nyomás és az időhiány. De hozzájárulhat az is, ha az ember nem él szociális életet.

Stressz

A stresszt mindenki ismeri. A stressz egy adott helyzetre adott készenléti reakció, amikor is a test felkészül a helyzet megoldásra, vagy a helyzetből történő menekülésre. Természetesen a stressz nem feltétlenül negatív.

Ha nem lennének olyan helyzetek az életben, melyek megnövelik pulzusszámunkat és azonnali feszültséget váltanának ki a szervezetünkből, akkor valószínűleg nem motiválna minket semmi, unalmas lenne minden és nem lennék képesek a magas szintű teljesítésre sem. Éppen ezért a megfeszítet helyzet önmagában véve még nagyon pozitív. A probléma akkor kezdődik el, ha a készenléti reakciót kiváltó tényező nem múlik el és a feszültség nem szűnik meg. Ilyenkor ugyanis a test megmarad menekülési állapotában és képtelen pihenni. Az idegek, az izmok mind megfeszülnek, az agy folyamatosan pörög és a szív is erősebben ver. Természetes fennállhat ez akkor is, ha maga a kiváltó ok megszűnik, de valami miatt tested ennek ellenére képtelen visszatérni nyugalmi állapotába.

Szociális élet

Mivel az ember alapvetően társasági lény, szüksége van arra, hogy érzelmeit és az egész körülötte lévő világot megossza valakivel, illetve valakikkel. Ha a társasági élet, a szereplés, a szeretet érzésének megadása és megkapása hiányzik, akkor mér nagyon rövid idő elteltével magányosnak érzi magát. A magány pedig nem a legjobb kiegészítője a stressznek. Ilyenkor ugyanis a benned felgyülemlő stresszt képtelen vagy megosztani másokkal és kiadni magadból, agy az csak halmozódik.

Kimerültség

A kimerültség pedig szépen lassan beáll, melynek következménye lehet állandó fáradság, de lehet akár hirtelen rosszullét, vagy egy komoly betegség is. Sajnos a legtöbb ember, főként a fiatalok, nem törődnek ezzel az eshetőséggel. Azzal mentegetőznek, hogy fiatal szervezetük kibírja és úgy is csak átmeneti túlterhelésről van szó. Á ma legtöbb esetben bizony bekövetkeznek a letagadott következmények.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A túlterheltség jelei

 1. Túlságosan nyomasztóan, mélyen elragadnak gondolataid
 2. Negatív érzelmeid elhatalmasodnak feletted
 3. Álmatlanság, vagy aluszékonyság
 4. Elveszíted a józan ész feletti kontrollt
 5. Képes elsírni magad egy apró negatív kritikára, úgy érzed idegileg labilis vagy
 6. Elveszíted ítélőképességed, nem látod tisztán, mikor hogyan kellene viselkedned
 7. Nem érdekel mások véleménye, szívesen csinálsz botrányt
 8. Feszültség, idegesség
 9. "Semmire nincs időm" érzése, állandó rohanás

Következmények

A túlterheltség legáltalánosabb következményei, a kisebb rosszulléteken kívül a depresszió és az idegösszeroppanás. Érdekes Európai Uniós kutatások bizonyítják, hogy az idegösszeroppanások 70 százaléka munkahelyi kimerültségből ered.

OLVASD EL EZT IS!

no kosztum
 • emésztőrendszeri betegség
 • munkahelyi ártalmak

Folyamatos időhiány? - 3 betegség, ami 10 éven belül utolér

laptop no
 • cukorbetegség
 • magas vérnyomás

Ülőmunkát végzel?

laptop
 • tünetek és betegségek
 • munkahelyi ártalmak

Ujjzsibbadás, gyengeség, csuklófájdalom

Ezt is szeretjük