Éles fájdalom, rémisztő tünetek: a túlterheléses fájdalom könnyen kezelhető

Bár sokszor megijesztenek a tünetek, jó hír, hogy nem kell komoly betegségtől tartani, azonban érdemes mielőbb kezelni a problémát.

gerinc
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A munka, a sport, sőt, a helytelen testtartás is okozhat túlterheléses fájdalmat, amitől sokan megijednek, és  komolyabb bajokat sejtenek a háttérben. Tartani azonban nem kell tőle, kezelhető a probléma.

Dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos a kezelési lehetőségekről beszélt.

Ez a túlterheléses fájdalom

Amikor egy tevékenységet hosszú ideig végez valaki, könnyen kialakulhat a túlterheléses fájdalom az érintett izmokban és ízületekben. Sportolóknál nyilvánvaló az ok, míg egyes munkaköröknél a nap mint nap ismétlődő, munkavégzéshez kapcsolódó cselekvéssorozat idézi elő. Az is előfordul, hogy egy hirtelen, rosszul kivitelezett, nagy intenzitású cselekvés terheli túl az izomzatot.

A helytelen testtartástól is kialakulhat a túlterheléses fájdalom. Ilyenkor a gerincet stabilizáló kisizmok folyamatosan azon dolgoznak, hogy valamennyire közelítsék a gerincet a helyes tartás felé, és ennek következtében lassan túlhasználódnak. Az izomegyensúly felborulása és a túlzott terhelés miatt az ízületek is érintettek lehetnek. Mindez feszes, csomós izmokhoz, gyulladt ízületekhez és fájdalomhoz vezethet.

A csontok is állandó igénybevételnek vannak kitéve, minőségük folyamatosan romlik. Ezért érdemes külső forrásból megerősíteni őket. 

Lokalizálni kell a fájdalom forrását

Ha valaki tartósan fájó izmokra és ízületekre panaszkodik, amelyek még meg is duzzadtak, vagy ha derékfájdalommal, nyaki-vállövi fájdalommal küzd, gondolni kell a túlterheléses fájdalomra. Az ínhüvelygyulladás, a tenisz-, a golfkönyök, a befagyott váll szindróma mind ebbe a kategóriába sorolható, ahogyan például az iliotibiális szalag szindróma is. Ez a probléma tipikusan a futókat érinti, hiszen futás közben, ahogy a láb hajlik és nyúlik, ez a szalag egy csontbütykön folyamatosan dörzsölődik. Ez pedig irritációhoz, gyulladáshoz vezet, különösen, ha a sportoló túlzásokba esik vagy helytelen edzéstervet követ.  A panasz minden esetben fájdalom.

A cikk az ajánló után folytatódik

Fájdalomcsillapítás aktív terápiával

A túlterheléses fájdalom kezelésében az első lépés a pontos diagnózis felállítása, amelyre aztán hatékony fájdalomcsillapítás és az ok megszüntetése épülhet. Az aktív fájdalomcsillapító kezelések hatékonyan szüntetik meg a fájdalmat és a gyulladást, csökkentik az ödémát és az izomfeszességet. Az esetek többségében érdemes ilyen jellegű kezeléssel kezdeni a terápiát.

Eredményesen kezelhetőek a tünetek a lágyrész-hialuroninjekcióval, amely a fájdalom forrásánál hat. A csont-ín találkozáshoz bevitt hialuronsav csökkenti a gyulladást az izmok eredésénél, illetve segíti a gyulladt szövetek regenerációját. Beválhat még az orvosi kollagénnel végzett injekciókúra, illetve a lökéshullám-terápia, akár kombinációban is.

A teljes gyógyuláshoz és az okok megszüntetéséhez az aktív fájdalomcsillapítás mellett elengedhetetlen a célzott gyógytorna is. A gyakorlatok segítségével tehermentesíthetőek a túlterhelt területek, helyreállítható az izomegyensúly, javítható az ízületek mozgásképessége, és elkerülhető a probléma kiújulása.

Ezt is szeretjük