Túlsúly, fáradtság, látásromlás

Mikrotápanyag-hiány

Vedd észre a súlyos hiánybetegségek jeleit, és cselekedj, mielőtt komoly problémád alakulna ki!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Világszerte több millió ember szenved olyan vitamin-, illetve ásványianyag-hiányban, mely a kulcsfontosságú mikrotápanyagok - például a vas, a jód és az A-vitamin - együttes deficitjéből adódik.

Lényeges, hogy időben felismerd ezeknek a nélkülözhetetlen vitaminoknak és ásványi anyagoknak a hiányát, ellenkező esetben számos betegség kellemetlen tüneteivel kell szembenézned.

Mikrotápanyag-hiány

A Föld lakosságának több mint egyharmadát, azaz legalább kétmilliárd embert fenyeget a vashiány, az A-vitamin vagy a jód hiánya. A szakértők kivételével csak kevesen vannak tisztában a vitamin- és ásványianyag-hiányos állapotok gyakoriságával, súlyosságával és következményeivel. A fejlődő országokban igen gyakran, de olykor hazánkban is előfordulnak vitamin-, illetve ásványianyag-hiány okozta születési rendellenességek, növekedési zavarok, de gyenge fizikai teljesítőképesség és fertőzésekre való fokozott hajlam is.

Ijesztő statisztikák

Becslések szerint a világszerte jelentkező különféle megbetegedéseknek mintegy 7,3%-át a mikrotápanyagok hiánya okozza, melyek közül a vas- és az A-vitamin-hiány a 15 vezető ok között szerepel.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint körülbelül 800 ezer haláleset eredendő oka a vashiány, és körülbelül ugyanennyié az A-vitamin-hiány.

Vashiány - állandó fáradtság

A mikrotápanyag-hiány fajtái közül a vashiány a legelterjedtebb: több mint kétmilliárd ember - azaz a Föld teljes népességének 37%-a - vérszegény. A vashiányos vérszegénység elsősorban a nőket és a gyermekeket érinti.

Tünetek

 • Koncentrációs nehézség.
 • Gyengébb immunrendszer.
 • Gyengeség, gyakori fáradtság.

A vashiány kialakulása szempontjából hazánkban elsősorban a nők vannak fokozott kockázatnak kitéve. Az általános és középiskolás korú lányok a napi ajánlott mennyiségnél átlagosan 17-25%-kal kevesebb vasat fogyasztanak el, és a felnőtt nők is csupán a napi ajánlott vasmennyiség kétharmadát juttatják szervezetükbe.

Ha el akarod kerülni a vashiányos vérszegénység kellemetlen tüneteit és következményeit, korábbi cikkünkből megtudhatod, milyen természetes forrásokból juthatsz hozzá a legkönnyebben.

 

Jódhiány - pajzsmirigybetegség, túlsúly

Világszerte mintegy 1,9 milliárd embert fenyeget a jódhiány, melynek legmegrázóbb következménye az emelkedő újszülött-halandóság és a szellemi visszamaradottság. A gyermekkorban jelentkező, ám megelőzhető agykárosodások legjelentősebb oka a jódhiány. Emellett a jódhiány felelős a pajzsmirigy-alulműködésért és a golyva kialakulásáért is.

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei

 • Túlsúly
 • Kimerültség
 • Székrekedés
 • Bőrszárazság
 • Hidegérzékenység

Ez az étrendi probléma legsúlyosabban azon területek lakosságát érinti, ahol bizonyos környezeti hatások, például a nagy mennyiségű csapadék ismétlődő kilúgozó hatása miatt alacsony a talaj jódtartalma.

Az UNICEF adatai szerint hazánk földterületének is 80%-a alacsony jódtartalmú, a jódhiány egészségügyi következményeinek megelőzése érdekében ezért a magyarországi táplálkozási szakemberek is a jóddal dúsított konyhasó fogyasztását javasolják. Ha szeretnéd megelőzni a jódhiány következtében kialakuló csökkent pajzsmirigyműködést, kattints ide!

Táplálkozz egészségesen!

Tudd meg, mit tehetsz még azért, hogy minél hatékonyabban megőrizhesd egészségedet! Dietetikus szakértőnk hasznos tanácsokkal lát el.

A-vitamin - látásromlás

Az A-vitamin-hiány világszerte 250 millió iskoláskorúnál fiatalabb kisgyermeket érint. Népegészségügyi szempontból a mikrotápanyag-hiány számos betegség rizikófaktora, mely növelheti a megbetegedési, de akár az elhalálozási arányokat is.

Az A-vitamin-hiány tünetei

 • Száraz bőr.
 • Töredező haj és köröm.
 • Gyenge immunrendszer.
 • Látásromlás, farkasvakság.

A vakság legfőbb oka világszerte az A-vitamin-hiány, különösen a kisgyermekek körében. Az A-vitamin az immunrendszer működésében is komoly szerepet tölt be.

Ezzel magyarázható, hogy hiánya felelős világszerte a hasmenéses megbetegedések 18%-áért, és az akut légúti betegségek, valamint a kanyaró kialakulása is nagy százalékban erre vezethető vissza.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az A-vitamin-hiány szempontjából hazánkban - a nemzetközi trendekhez hasonlóan - elsősorban a gyermekek veszélyeztetettek. Esetükben szinte mindegyik korosztály és mindkét nem érintett, az A-vitamin-bevitelben keletkező deficit naponta átlagosan 20-40%. Ha kíváncsi vagy, hogy neked és gyermekednek mennyi A-vitaminra lenne szükségetek naponta, illetve melyek a legjobb forrásai, kattints ide!

Ezt is szeretjük